Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші і кредит 7 лекція.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

3. За особливостями права володіння розрізняють такі види цінних паперів:

а) на пред´явника. У пред´явницькому цінному папері майнові права належать тому, хто фактично може його пред´явити зобов´язаній особі. Останній зобов´язаний виконати умови цінного паперу проти його пред´явлення. До числа пред´явницьких цінних паперів належать акції та облігації на пред´явника, пред´явницькі чеки, варанти і коносаменти та ін.;

б) іменні. Права держателя в них підтверджуються на підставі найменування власника, що внесене до тексту цінного паперу і записів у відповідній книзі реєстрації, яку веде емітент. Іменні цінні папери передаються, як правило, передавальним написом (шляхом повного індосаменту, який засвідчує перехід прав за цінним папером до іншої особи). Провідними видами іменних цінних паперів стали іменні акції, облігації і сертифікати;

в) ордерні цінні папери випускаються за розпорядженням особи, котра має право пред´явити їх іншій особі. Права їх держателя підтверджуються пред´явником цінного паперу і наявності відповідного індосаменту з підписами і печатками на цих паперах. Провідним ордерним цінним папером є вексель.

За характером операцій та угод, а також в залежності від мети випуску розрізняють такі види цінних паперів:

1. Фондові папери - акції та облігації, що обертаються на фондовому ринку. Фондові цінні папери поділяються на основні - в них вказано основне майнове право чи вимога власника ідопоміжні - містять обґрунтування додаткової вимоги власника, додаткові права, умови, переважно пов´язані з отриманням доходу (дивідендів, процентів). До допоміжних цінних паперів належать купони, що дають право на періодичне отримання доходу і талони, за допомогою яких отримують купони. Як правило, купони видаються на пред´явника, навіть якщо основний цінний папір є іменним. 

2.   Комерційні папери, які обслуговують товарооборот і певні майнові угоди. До них належать векселі, чеки, коносаменти, складські і заставні свідоцтва, заставні папери.

3.    Залежно від закріплення прав та обов´язків емітента й інвестора у ході здійснення певних операцій виникає ряд вторинних цінних паперівДо них відносять опціони, ф´ючери, ордери та ін. Опціоном називають короткостроковий цінний папір, який надає його власникові право купити або продати інші цінні папери впродовж певного періоду за певною ціною іншому контрагентові, котрий за грошову премію приймає на себе зобов´язання реалізувати це право. Фінансові ф´ючери - це стандартні короткострокові контракти на купівлю або продаж певного цінного паперу за визначеною ціною у вказаний на майбутнє термін. Якщо власник опціону може відмовитись від реалізації свого права, втративши внаслідок цього грошову премію, то ф´ючерна угода для наступного виконання є обов´язковою.

Депозити або ощадні сертифікати є письмовими свідоцтвами банка - емітента про внесення грошової суми. Вони засвідчують право вкладника або його правонаступника на отримання вказаної суми з процентами після збігу встановленого терміну. Депозитні сертифікати видаються юридичним особам, а ощадні - фізичним.

Особливості форм надання капіталу і способів сплати доходу дозволяють поділити цінні папери на капітальні і грошові. Капітальні цінні папери виступають засобом залучення капіталу, стають джерелом постійного доходу їх власників і відносяться до сектора «довгихгрошей». Вони включають акції, облігації і казначейські зобов´язання. Грошові цінні папери переважно обертаються між фірмами, банками, між банками і казначейством. Вони відносяться до сектора «коротких грошей». До них належать казначейські і муніципальні векселі, депозитні сертифікати, що обертаються на фондовому ринку, чеки, ф´ючерсні контракти, комерційні зобов´язання, угоди про викуп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]