Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС-заочники.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Тема: Комплекс по виробництву непродовольчих товарів народного споживання

Значення галузей, що виробляють предмети споживання непродовольчого характеру. Пріоритетність розвитку виробництва та підвищення якості товарів і насичення ними ринку країни. Галузева структура комплексу. Умови і чинники розміщення. Вплив науково-технічного прогресу на розвиток і розміщення галузей комплексу.

Легка промисловість. Галузева структура. Умови та чинники, що впливають і принципи, які обумовлюють розвиток та розміщення галузей легкої промисловості. Екологічна оцінка сировинної бази. Райони та цент­ри розміщення. Обсяги виробництва окремих видів продукції і забезпеченість ними населення країни. Міжгалузеві зв’язки легкої промисловості. Основні проблеми та перспективи розвитку і розміщення галузей.

Машинобудування. Зростання ролі машинобудування та інших галузей важкої промисловості у виробництві і радикальному покращанні якості складних товарів довгострокового користування (відео- та побутова техніка, персональні комп’ютери тощо). Особливості розміщення їх виробництва. Проблеми та перспективи розвитку.

Місцева промисловість. Галузева структура. Умови та чинники, що впливають на розвиток та розміщення місцевої промисловості. Сучасний стан розвитку. Найбільш гострі проблеми та перспективи розвитку.

Тема: Транспортний комплекс та зв’язок

Значення транспорту в народному господарстві. Вплив на розміщення продуктивних сил та формування раціональних господарських зв’язків. Умови і чинники, що впливають на формування і розміщення транспортної мережі, обсяги та структуру вантажообороту. Вплив науково-технічного прогресу на розвиток та розміщення галузей комплексу.

Транспортна система. Характеристика розвитку і розміщення окре­мих видів транспорту (залізничного, морського, річкового, автомобільного, повітряного, трубопровідного), їх взаємодія в транспортних вузлах. Техніко-економічні показники. Особливості функціонування різних видів транспорту. Структура вантажообороту та пасажирообороту. Порівняльна оцінка транспортних витрат на перевезення вантажів окремими видами транспорту. Аналіз транспортного балансу району щодо вивозу та ввозу продукції. Проблеми та перспективи розвитку транспортної системи. Раціоналізація транспортно-економічних зв’язків та вантажопотоків на найбільш важливих напрямах транспортної мережі. Екологізація галузей комплексу.

Зв’язок як галузь народного господарства. Галузева структура. Особливості розміщення. Інформаційні системи. Сучасний стан. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення.

Взаємодія транспортного комплексу та зв’язку України з транспорт­ними та інформаційними системами зарубіжних держав.

РОЗДІЛ III. ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Тема: Продуктивні сили України та економічних районів

Характеристика продуктивних сил України: сучасний стан, рівень розвитку і територіальна організація.

Економіка районів — ланки єдиного народногосподарського комплексу України. Місце і спеціалізація економічних районів в системі територіального поділу праці. Комплексний соціально-економічний розвиток територій в умовах ринкових відносин. Диференціація територій за рівнем комплексності розвитку продуктивних сил. Збільшення внеску кожного району в розвиток народного господарства республіки. Соціально-економічні і екологічні проблеми районів та шляхи їх вирішення.