Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam_kursach.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

51

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………..…5

1 Вибір і обґрунтування виробничої структури підприємства……….……..…….6

1.1 Обґрунтування доцільності будівництва ливарного цеха…………..…...…7

1.2 Механічний цех…………………………………………………….………..14

1.3 Складальний цех……………………………………………………….…….21

1.4 Термічний цех………………………………………………………..………21

1.5 Інструментальний цех……………………………………………………….23

1.6 Ремонтно – механічний цех…………………………………………………24

2 Розрахунок коштів на оплату праці……………………..……………………….27

3 Розрахунок вартості основних виробничих фондів і амортизаційних відрахувань……………………………………………………………….………..30

4 Визначення суми оборотних коштів та їх структури на підприємстві……....35

5 Розрахунок кошторису на виробництво продукції та калькуляція собівартості одиниці продукції…………………………………………………………..……...38

6 Розрахунок ціни на продукцію підприємства……………………………………43

7 Основні показники роботи підприємства…………………..………………….…46

Висновки та рекомендації………………………………….………..………………50

Список літератури…………………………………………………….……………51

Додаток А………………………………………………………………………….52

Додаток Б…………………………………………………………………………..53

Додаток В………………………………………………………………………….54

Додаток Г…………………………………………………………………………..55

ВСТУП

Ми живемо в індустріальний час, коли люди перекладають свою роботу на техніку. Зараз все починається з економічної доцільності проекту. Курсова робота допомагає отримати навичку розрахунку та прийняття рішення об реалізації проекту.

Основу діяльності кожного підприємства складають виробничі процеси, що відбуваються у відповідних підрозділах. Склад цих підрозділів характеризує виробничу структуру підприємства. При цеховій виробничій структурі основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно самостійна частина підприємства, у якій виконується деякий комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації і кооперації.

У системі заготівельних цехів важливе місце займають ливарні цехи. Вони відносяться до основних цехів машинобудівних підприємств. У ливарному виробництві вихідні металеві матеріали розплавляють, перегрівають і заливають у форми. Протягом визначеного часу тепло виділяється в навколишнє середовище. У результаті цих процесів формується відливок, що, проте, рідко є самостійним кінцевим виробом. Ці відливки являють собою заготівки деталей машин, тобто напівфабрикатами власного виробництва. У верстатобудуванні це деталі типу станин, коробок швидкостей та інших корпусних деталей.

Наявність ливарних цехів у виробничій структурі заводу не є обов'язковою умовою, тому що ці заготівки підприємство може придбати на відповідному ринку ливарної продукції.

Мета курсової роботи – обгрунтувати доцільність будівництва ливарного цеху на підприємстві, а також розразунок цін на продукцію, прибутку та основних показників роботи підприємства.

1 Вибір і обґрунтування виробничої структури підприємства

Основу діяльності кожного підприємства складають виробничі процеси, що відбуваються у відповідних підрозділах. Склад цих підрозділів характеризує виробничу структуру підприємства. При цеховій виробничій структурі основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно самостійна частина підприємства, у якій виконується деякий комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації і кооперації. По характеру своєї діяльності цехи діляться на основні, допоміжні, обслуговуючі і побічні (таблиця 1.1).

Підприємство

1. ЦЕХИ

Основні

Заготівельні

Ливарний

Розкрійний

Ковальсько - пресовий

Ковальсько-штампувальний

Обробні

Механічний

Термічний

Цех покриття

Складальні

Механоскладальні

Складальні

Допоміжні

Ремонтно-механічний

Електроремонтний

Інструментальний

Модельний

Енергетичний

Електропідстанція

Паросиловий

Котельний

Побічні

Цех утилізації

Цех товарів народного споживання

2.ОБСЛУГОВУЮЧІ ВИРОБНИЦТВА

Транспортне

Складське

Таблиця 1.1 - Виробнича структура машинобудівного підприємства

Основні цехи виготовляють продукцію, що призначена для реалізації на сторону, тобто продукцію, що визначає профіль і спеціалізацію підприємства.

Допоміжні цехи виготовляють продукцію, що використовується для забезпечення власних потреб самого підприємства. Допоміжні процеси забезпечують безперебійне й ефективне виконання основного виробничого процесу: це виготовлення і ремонт інструмента, моделей, штампів, модернізація, ремонт устаткування, енергетичне забезпечення виробництва і т.д.

Побічні цехи займаються, як правило, утилізацією, переробкою і виготовленням продукції з відходів основного виробництва.

Обслуговуючі цехи і господарства виконують роботи, що забезпечують необхідні умови для нормального здійснення основних і допоміжних виробничих процесів. Обслуговуючі процеси пов'язані з наданням транспортно-складських послуг, матеріально-технічним постачанням, технічним контролем і т.д.

У структурі деяких підприємств є експериментальні (дослідницькі) цехи, що займаються підготовкою і іспитом нових виробів, розробкою нових технологій, проведенням різноманітних експериментальних робіт.

Таким чином, виробничу структуру підприємства утворює комплекс основних, допоміжних цехів, обслуговуючих господарств, а також характер їхнього взаємного зв'язку.

Виробнича структура підприємства залежить від характеру продукції і технологічних процесів її виготовлення, обсягу випуску продукції, рівня і форм спеціалізації і кооперування на підприємстві.

Обсяг випуску продукції впливає на диференціацію виробничої структури, на складність зв'язків між цехами. Чим більше обсяг продукції, яка випускається, тим крупніші цехи підприємства і тим більш вузько вони можуть бути спеціалізовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]