Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8 - Цивільно-правові підстави набуття пр...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

30

Лекція 8. Тема: цивільно-правові підстави набуття прав на земельні ділянки

Постановка питань: Поняття та особливості цивільно-правового обігу земельних ділянок. Види та зміст цивільно-правових угод щодо земельних ділянок. Окремі види договорів щодо земельних ділянок. Правове регулювання застави земельних ділянок. Особливості спадкування земельних ділянок. Продаж земельних ділянок на конкурентних засадах.

1. Поняття та особливості цивільно-правового обігу земельних ділянок

У недалекому минулому із принципу виключної державної власності на землю випливав принцип невідчужуваності землі. Вона повністю була виключена із цивільного обігу і не могла бути предметом цивільно-правових угод. Не допускалися будь-які угоди із землею навіть у тих випадках, коли земля належала до споруд і коли споруда переходила з рук у руки, угода із спорудами не призводила до автоматичної зміни власника землі. Нині держава втратила статус єдиного і виключного власника землі в межах її території. Орієнтація економіки на ринкові відносини призвела до радикальних змін в сфері права власності на землю, впровадження різних її форм та надання власникам права самим вирішувати питання щодо розпорядження нею: господарювати на землі самому, надавати її в оренду, заставу, вступити із земельною ділянкою у нові господарські формування чи продати.

Тому початок розвитку ринкових відносин в земельних галузі пов’язаний з введенням приватної власності на землю і в цілому з утвердженням різноманіття форм земельної власності, забезпеченості рівного доступу на земельний ринок всіх зацікавлених суб’єктів земельних відносин, можливість реально здійснювати угоди із землею. Без приватної власності на землю не можна освоїти ринкову економіку, оскільки земля – один з основних видів виробничих ресурсів. В умовах ринку відбувається постійних рух земельної власності. Одні власники збільшують свої наділи, інші реалізують права власника на одержання суспільного нормального доходу при їх продажу. Проходить перерозподіл на користь ефективного господарювання суб’єктів. І така зміна власників здійснюватиметься через систему ринкового механізму купівлі-продажу.

Введення земельних ділянок в товарний обіг як результат реформування відносин власності на землю направлений на поступове і послідовне формування ринку землі. Можливість формування такого ринку передбачена чинним законодавством. Так, згідно Закону України “Про плату за землю”, грошова оцінка землі застосовується для економічного регулювання земельних відносин при укладенні цивільно-правових угод, передбачених законодавством України (ст. 224). Можливість відчуження земельних ділянок безпосередньо передбачена Цивільним і Земельним кодексами України. Згідно Прикінцевих положень Земельного кодексу передбачається прийняття спеціального закону “Про ринок землі”.

“Ринок землі” та “обіг землі” різні за змістом поняття. В літературі земельний ринок визначається як частина земельного обігу, при якому встановлення, зміна і припинення прав на земельну ділянку здійснюється в наслідок юридично оформленого договору та опосередковано грошовим або натуральним платежем. Згідно главі 20 Земельного кодексу він охоплює такі види цивільних угод, купівля-продаж, міна, дарування земельних ділянок, здача земельної ділянки в оренду, застава земельної ділянки для одержання кредиту тощо. В літературі існує думка, що до цивільно-правових угод відноситься компенсація при викупі земельної ділянки для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності1. Це твердження є спірним, бо важко визнати угодою викуп земельної ділянки для суспільних потреб, а тим більше примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

Ринок землі на даному етапі розвитку є інструментом і одночасно гарантією реалізації основних конституційних прав громадян та юридичних осіб: правом мати землю у приватній власності, правом вільно (якщо це не завдає шкоди довкіллю і не порушує прав законних інтересів інших осіб) здійснювати володіння, користування і розпорядження землею; важливим інструментом земельної реформи; невід’ємною умовою і засобом здійснення економічних реформ в цілому1.

При характеристиці земельного ринку доцільно привести класифікацію таких ринків, яка може існувати на різних підставах:

- за категоріями земель можуть існувати ринки сільськогосподарських земель, земель громадської і житлової забудови, певного розміру земель лісового та водного фонду тощо;

- за розміром ділянок – крупних масивів земель та невеликих земельних ділянок;

- за територіальним охопленням – місцевий і міський, регіональний і національний, міжнародний;

- за формою власності – приватних земельних ділянок громадян та юридичних осіб, державних і комунальних земель;

- за типом ринку – організований (аукціон, конкурс) або неорганізований шляхом купівлі-продажу серед індивідуальних продавців та покупців;

- за видом угоди - купівлі-продажу земельних ділянок, первинний або вторинний2.

Земельний обіг може бути ринковим і позаринковим (адміністративним). При позаринковому обігу здійснюється розподіл і перерозподіл земель шляхом адміністративної процедури. Об’єктом тут виступають земельні ділянки, які перебувають в державній або комунальній власності, і в першу чергу ті, які не підлягають приватизації. Ринковий обіг відрізняється тим, що при ньому розпорядження землею здійснюється власниками вільно, якщо це не спричиняє збитків довкіллю і не порушує прав та законних інтересів інших осіб.

Таким чином, в земельному ринковому обігу земельні ділянки всіх категорій земель України, які є об’єктами права приватної власності, стають предметом цивільно-правових угод. При цьому земельне законодавство передбачає наявність певного державного регулювання земельного обігу, що знаходить своє втілення у створенні спеціального правового механізму його функціонування. Це означає, що держава встановлює в рамках закону параметри свободи поводження учасників цього обігу в процесі руху земельних ділянок від одних суб’єктів до других. Основними цілями державного регулювання земельного обігу є забезпечення раціонального перерозподілу земель між різними суб’єктами і галузями економіки і соціальної сфери у відповідності з громадськими інтересам, охорона прав і законних інтересів учасників ринкового земельного обігу від безпідставного державного втручання в ринкові земельні відносини, а також запобігання негативних соціально-економічних і екологічних наслідків здійснення угод із земельними ділянками.

Найчастіше серед таких можливих наслідків визначають: створення великих латифундій; концентрація великої кількості заставлених земельних ділянок у володінні банків; спекуляція земельними ділянками; можливе змінення цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення; можливість продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення за низькими цінами1.

Вказані можливі негативні наслідки земельного ринку цілком можливі в разі відсутності чіткого державного контролю за операціями з нерухомістю. Світовий досвід функціонування земельного ринку свідчить про можливість або запобігти виникненню вказаних наслідків, або мінімізувати їх за рахунок використання спеціальних методів і способів державного втручання в цей ринок. Важливе значення для земельного ринку в цій ситуації належить поземельній книзі, наявність якої передбачена ст. 202 Земельного кодексу і яка пройшла апробацію в деяких областях України. Будучи спеціальним реєстром всіх земельних ділянок, вона забезпечує, щоб рішення про перехід права власності та інші речові зміни по відношенню до земельних ділянок набирали чинності тільки після їх реєстрації в поземельній книзі.

При здійсненні земельно-правових угод необхідно мати на увазі, що за загальним правилом будь-який договір майнового характеру здійснюється за нормами цивільного права. Цивільний кодекс України 2002 рлку зафіксував, що регулювання відносин щодо угод із земельними ділянками, зокрема договір купівлі-продажу, відноситься до сфери цивільних правовідносин. Але порядок, умови, зміст таких угод безпосередньо зафіксовані в главі 20 Земельного кодексу, яка відображає їх специфіку.

Всі земельно-правові угоди похідні від інституту земельної власності. Тому їх можна кваліфікувати на угоди, які тягнуть за собою зміну власника земельної ділянки (купівля-продаж, міна тощо), і які не тягнуть за собою такої зміни1. Таким чином, в зв’язку з тим, що земля за своїм походженням не може належати до товару в загальноприйнятому розумінні2 і на відміну від іншого майна, відносно розпорядження земельними ділянками законодавством встановлюються певні обмеження. Встановлюючи обмеження щодо земельних угод, зако­нодавець виконує функцію контролю за використанням землі як природного ресурсу, але кількість цих обмежень повинна бути мінімальною.

Крім того необхідно пам'ятати, що уособлення земельної ділянки для власників ведеться з певним зменшенням природних прав людині, тому для не власників землі повинні бути законодавчо закріплені гарантії від негативного впливу на землю діяльності всіх власників земельних ділянок незалежно від форми власності на землю. На цей момент має значний вплив той факт, що земельне законодавство України передбачає спеціальні правила здійснення земельних угод, особливі умови функціонування земельного ринку.

До спеціальних правил земельно-правових угод можна віднести такі.

1. Земельно-правові угоди обмежуються видами земель, які можуть бути об1єктом цих угод. Наприклад, ст. 83, 84 Земельного кодексу встановлюють перелік земель комунальної та державної власності, які не можуть передаватися у приватну власність.

2. Земельно-правові угоди обмежуються кругом суб’єктів, які можуть укладати певні угоди. Круг цих суб’єктів встановлений законом. Це стосується, наприклад, іноземних громадян та осіб без громадянства, які не можуть набувати права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, або покупців земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яким встановлюються спеціальні вимоги для купівлі таких земельних ділянок (ст. 130 Земельного кодексу).

3. Земельно-правові угоди здійснюються за особливими, передбаченими законодавством формою та змістом (ст. 132 Земельного кодексу). Невиконання цих вимог може тягнути за собою визнання угоди недійсною.

4. Земельно-правові угоди здійснюються під контролем держави. Це має вираз, наприклад, в нотаріальному посвідченні і державній реєстрації договору купівлі-продажу земельної ділянки, або обов1язковості продажу земельних ділянок державної або комунальної власності на конкурентних засадах (глава 21 Земельного кодексу).

5. Після укладення земельно-правових угод крім договірних зобов1язань для осіб, які отримали земельні ділянки, законодавство встановлює спеціальні вимоги щодо раціонального та ефективного використання землі, за цільовим призначенням, з дотриманням екологічних вимог.