Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделювання Систем_метод до л_р 2008.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
784.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до лабораторних робіт з курсу

"Моделювання СИСТЕМ"

для студентів напряму

6.091 “Комп'ютерна інженерія”

(денної та заочної форми навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою ЕОМ

протокол №__

від __.__.2008 р.

Харків

ХНУРЕ 2008

ЗМІСТ

Вступ

  1. Моделювання одноканальних систем масового обслуговування та випадкових величин

Застосування випадкових величин для моделювання часу

  1. Моделювання багатоканальних пристроїв з перерозподілом потоку заявок

  2. Моделювання СМО з синхронізацією руху транзактів

  3. Моделювання складних систем

Додаток А Система моделювання GPSS World (посібник користувача)

Додаток Б Список стандартних числових атрибутів і сполучень

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

ВСТУП

Проектувальникам і користувачам обчислювальних систем (ОС) доводиться розв’язувати задачі, пов'язані з оцінкою різних варіантів організації обчислювального процесу в ОС, з пошуком оптимального складу та конфігурації ресурсів обладнання й операційної системи при змінному потоці завдань користувачів. Аналітичні методи подібних розрахунків базуються на досить спрощених математичних моделях і звичайно дозволяють оцінити лише порядок очікуваних результатів. Коли аналітичні методи виявляються малоефективними, найчастіше використовують програмне імітаційне моделювання. Побудова імітаційних моделей ОС вимагає, з одного боку, детального знання їх структури та функціональних особливостей, з іншого боку – наявність адекватних засобів їх відтворення в моделі. Найбільш зручними й ефективними для поставлених цілей є спеціалізовані мови імітаційного моделювання, які надають у розпорядження розробнику моделі широкий вибір засобів опису об'єкта, а також сервісних засобів, що полегшують процеси конструювання моделі та проведення з нею експериментів.

GPSS World заснований на засадах оригінальної мови комп'ютерного моделювання GPSS, яка замінила собою універсальну систему моделювання. Ця мова, розроблена в IBM Джеффрі Гордоном близько 1960 року, в свою чергу посприяла введенню важливих понять для інших мов моделювання, розроблених пізніше. GPSS World призначений для того, щоб дати відповіді на вищезгадані питання швидко, з найменшою кількістю зусиль, досягаючи найвищої надійності результатів. Візуалізація процесів моделювання в системі стилізована та вбудована в статистичну обробку результатів. Наочність GPSS World дозволяє внутрішнім механізмам моделей бути показаними та зафіксованими в середовищі моделювання. Результат роботи GPSS World дозволяє досліджувати процес моделювання й управляти ним. Вбудовані засоби аналізу даних здатні обчислити довірчі інтервали та провести дисперсійний аналіз. Тепер з невеликими зусиллями ви зможете створювати та виконувати складні експерименти по оптимізації широкого кола систем за допомогою GPSS World.

Мета лабораторних робіт складається в поглибленні практичної підготовки студентів в області імітаційного моделювання систем з використанням моделюючої системи GPSS World. Ця система призначена для побудови моделей дискретних об'єктів, до яких належать і ОС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]