Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_розрахункова_ІС_фін.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

Реалізація задачі ms Access.

База даних (БД) — це поіменована, структурована сукупність взаємопов’язаних даних, які відносяться до визначеної предметної області. БД - сукупність взаємопов‘язаних даних, організованих згідно з схемою бази даних так, щоб з ними міг працювати користувач.

Створення таблиці складається з двох етапів – опис структури таблиці і введення даних. Опис структури таблиці передбачає визначення кількості полів, їх типу, їх розміру і назв полів. Типи полів стандартні:

  • Текстове поле

  • Числове поле

  • Дата/Час

  • Логічне поле

  • Лічильник

  • Поле мемо (довге символьне поле, що може містити до 64 000 літер)

  • Поле OLE (містить адресу інформації, об’єкт- малюнок, гіперпосилання, звукозапис тощо).

  • Грошове поле

Створення таблиці виконується через кнопку Создать у вікні БД, де у вікні-запитиі треба вибрати спосіб створення: режим таблиці, конструктор, майстер та імпорт таблиці. На малюнку показоно створення таблиці за допомогою методу майстра таблиць:

Зв’язок між таблицями виконується за допомогою команди Схема даних ( ). Існують такі типи зв’язків: один до одного, один до багатьох, багато до багатьох.

Запити – це об’єкти, які існують для вибірки даних з таблиць за визначеними критеріями і выдачу їх користувачу у зручному вигляді. За допомогою запитів забезпечується виконання таких операцій: фільтрація, упорядкування, вибірка, пошук, розрахунки. Особливості запитів у тому, що вони беруть інформацію з базових таблиць і створюють на їх основі тимчасові підсумкові таблиці. Це “образ “ відібраних полів з різних таблиць або інших запитів зведених в одну упорядковану таблицю. Запити розглядають як найпростіший метод пошуку даних. Існують такі методи створення запитів: конструктор, простий, перехресний, повторюючи. Запити можуть бути з параметрами, підраховуючи, специфічні, прості. Щоб створити запит за будь-яким методом треба активізувати у вікні БД вкладнику Запрос і вибрати команду Создать та обрати потрібний варіант створення запиту. На малюнку показано створення запиту за допомогою методу конструктора:

Звіт – це ефективний засіб для організації виведення на друк вихідних документів. Звіти можуть створюватись на основі таблиць та запитів. В звіті можуть бути проведені незначні підсумкові розрахунки (загальна сума, максимальне, середнє значення тощо). Для створення звіту слід у вікні БД активізувати вкладинку Звіт і і обрати команду Создать. Далі у вікні діалогу вибрати метод створення звіту: конструктор, майстр звітів, автозвіт, майстр діаграм, поштові наклейки. Найпростішим методом є створення авто звітів (в рядок або стовпчик). Користувачу лише треба вибрати таблицю чи запит, який буде в основі звіту. Метод майстра дає користувачу можливість вибору стилю, задати підрахунки, змінити заголовки, тощо.

Реалізація обчислювальних алгоритмів та аналіз даних в ms Excel

Електронна таблиця (ЕТ)це програма, призначена для опрацювання даних, наведених у вигляді таблиці бухгалтерського, економічного чи статистичного характеру, а також для автоматизації математичних обчислень.

Обчислення в таблицях ведуться автоматично. Це означає, що зміна будь-якого вхідного даного одразу ж веде до обчислення всієї таблиці. Копіювання формул і автоматичне перобчислення у таблиці – це два основні засоби автоматизації обчислень в ЕТ.

Розгалуження в таблицях реалізують за допомогою функції ЕСЛИ, яка використовується у формулах і має таку структуру:

ЕСЛИ (<логічний вираз>;<вираз1>;<вираз2>).

Діаграми призначені для ілюстрації функціональної залежності однієї величини від іншої або для порівняння двох і більше величин ,а також із метою виявлення тенденцій змін якого-небудь параметра в часі ,відображення відсоткового вмісту ряду компонентів у деякому об‘єкті.

Типи діаграм у табличному процесорі Еxcel та їх призначення.

Стандартні

Нестандартні

Гістограма

Блоки з областями

Лінійчата

Вирізані сектори

Графік

Гістограма області

Кругова

Гладкий графік

Точкова

Графік гістограма

З областями

Дерев’яна

Кільцева

Конуси

Пелюсткова

Логаріфмічна

Поверхня

Трубчаста

Пузирькова

Кольорові графіки

Біржова

Бруски

Конічна

Широка гістограма

Циліндрична

Пірамідальна

Сортування - використовується для упорядкування рядків у списку відповідно до вмісту окремого стовпця. Сортуванню підлягають дві категорії даних - текстові і числові. Якщо сортуванню підлягають дані в стовпці, що зв'язаний з іншими стовпцями по рядках, то виділяти необхідно всі ці стовпці. Якщо немає необхідності в завданні особливих умов сортування, то можна користатися кнопками "сортування по зростанню" і "убуванню" на панелі інструментів "стандартна". Розширені можливості для сортування надаються командою Данные-Сортировка. Можна здійснити послідовне сортування по декількох незалежно обумовлених критеріях.

Фільтрація. Ідея принципу фільтрації полягає в тому, що в якийсь момент часу в таблиці візуально відображаються лише ті дані, які задовольняють заданим критеріям. Ці критерії можуть містяться в комірках самої таблиці, або бути умовою, що вказується користувачем. Фільтрація виконується командою Данные-Сортировк.

Excel дозволяє автоматизувати процес підведення підсумків і групування даних по визначеним критеріям (Данные – Итоги). Перед застосуванням цієї команди дані бажано впорядкувати.

Зведені таблиці. В зведених таблицях можна підводити підсумки і аналізувати інформацію з великих списків, переглядати дані з іншої точки зору. Для створення зведених таблиць можна застосувати майстер зведених таблиць (Данные – Сводная таблица). Дані першого рядка будуть сприйняті, як імена полів зведеної таблиці. Всі необхідні підсумки отримуються в зведеній таблиці автоматично. У вікні майстра зведеної таблиці на макеті користувач мишкою перетягує колонки і рядки так як йому це потрібно і формує вигляд таблиці та призначає підсумки.