Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мнум 5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

Складання календарних планів учителями - предметниками.

Під час складання календарних планів необхідно:

  1. Із загальної кількості годин виділити час для проведення тематичної атестації;

  2. Якщо програмою передбачається на вивчення теми велика кількість часу (15-20 годин), треба спланувати проведення проміжних тематичних оцінювань.

  3. Коли на опанування матеріалу теми передбачено, наприклад 1-2 год, то слід об'єднати схожі теми (до 6-10 год.) і провести загальну тематичну атестацію.

  4. Планувати контрольні роботи як форму тематичної атестації.

  5. Лабораторні та практичні роботи, передбачені програмою, розподіляються на тренувальні або для мотивації знань учнів.

  6. На уроках з української та російської мов треба запланувати індивідуальний контроль за вмінням швидко читати вголос та мовчки.

 

Порядок обліку результатів тематичної атестації навчальних досягнень учнів у класних журналах.

1. Ліві сторінки класного журналу поділяються на колонки, у кожній з яких фіксується проходження теми. В ній буде стільки клітинок, скільки заплановано в програмі годин на проходження теми. Останній урок теми - це тематична атестація. До загальної кількості клітинок слід додати дві клітинки для повторної тематичної атестації.  

Прізвище, ім'я, по батькові учня

Іменник

 

02.09

03.09

04.09 

05.09

06.09

07.09

08.09

09.09

10.09

 11.09

Тематична атестація

Тематична атестація

Будагов Д.С.

 

 

н

н

 

 

 

 

 

 

8

Дроздо Д.С.

 

 

 

 

 

н

н 

 

 

 

2

6

2. Дати проведення уроків записуються арабськими цифрами (02.09;03.09...). 3. Не буде зайвим, якщо на лівій сторінці над датами проведення уроків записано назву теми, яка вивчається. 4. На правій сторінці класного журналу вчитель записує назву теми уроку, обсяг домашнього завдання учнів. Коли проводять самостійні, лабораторні, практичні та інші форми роботи, то слід записати не тільки тему уроку, але й вид роботи. Якщо урок є останнім під час вивчення теми, то в журналі, крім його змісту, слід зафіксувати: „Тематична атестація"(Т/а). 5. У процесі поточного оцінювання на лівій сторінці виставляються бали за виразне читання напам'ять, ведення зошитів, конспектів. Для цього відводяться окремі колонки. До цього слід додати, що об'єктом контролю на уроках української та російської мови є швидкість читання. Бали за швидкість читання виставляються в окремій колонці, яка підписується „Читання вголос", „Читання мовчки". 6. Якщо тема повністю не вивчена в межах семестру, то атестація переноситься на другий семестр. 7. Підсумкова оцінка за семестр визначається за результатами тематичного оцінювання. 8. Семестрова оцінка виставляється лише за умови проходження учнем усіх запланованих атестацій. Річна оцінка виставляється на основі семестрової. Семестрові та річні оцінки повинні виставлятися не як середнє арифметичне з оцінок тематичної атестації, а як оцінки, що відображають кінцевий результат навчання учня. Учні мають право на переатестацію за одну тему (може мати при цьому дві оцінки) вирішальною є остання. 9. Тематичне оцінювання може проводитись як в усній, так і в письмовій формі. 10. У разі тривалої відсутності учня на навчальних заняттях вчитель може оцінювати його знання за декількома темами. 11. Аналіз результатів тематичної атестації повинен бути основою для організації періодичного повторення вивченого раніше матеріалу. Рекомендації щодо створення ситуацій успіху учнів під час тематичної атестації на основі індивідуального та диференційованого підходів

  1. Якщо учні мають гарні здібності їм необхідно вказати на джерело невдач.

  2. Навчальні успіхи школярів незначні та тлі досягнень всього класу. Найкращий шлях у роботі з такими школярами – зняти психологічну домінанту недовір'я, показати їм що вони можуть досягти значно вищих результатів. Потрібні індивідуальні бесіди, „авансування" успіхів.

  3. Успіхи школярів скромні: вони нестаранні, мають прогалини у знаннях. Головне педагогічне завдання — зафіксувати у пам'яті школяра емоційний стан успіху.

  4. Школярі добре розвинуті, мають стійкий пізнавальний інтерес. Учитель повинен підтримувати дитину в „особистому" відкритті, сформулювати для неї нові завдання.

Управлінський моніторинг тематичного оцінювання навчальних досягнень учнів Питання систематичного отримання інформації за результатами тематичного оцінювання навчальних досягнень учнів є одним із основних в управлінні навчально — виховним процесом. За відсутністю спеціального спостереження за цим процесом, спираючись тільки на методику, важко оцінити результативність, коректність діяльності вчителя порівняно з іншими вчителями. Робота керівника та вчителя під час проведення моніторингу повинна мати характер спільної аналітичної діяльності, розвивати прогностичні уміння, досконалювати якість навчання учнів. Порядок заповнення: у графи, які позначають місяць року, вписуються дати контролю та хто його здійснює: Д - директор, 3 - заступник директора з навчально - виховної роботи , М - керівник методичного об'єднання. Графік контролю за веденням тематичного обліку навчальних досягнень учнів

Клас

Предмет

Прізвище, ім'я по батькові вчителя

Дата

 

 

 

09

10

11

12

01

02

03

04

05

06

8-А

Історія

Єргіна Л.П.

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

10-Б

Хімія

Калугіна Н.К

20з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11-А

Географія

Будагова І.А.

 

 

25м