Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція Microsoft Word.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

8. Комплекс практичних заходів для зміцнення законності і попередженню правопорушень, проведений разом з органами військової юстиції. Серед яких можна виділити:

  • планування й організація правовиховної роботи;

  • участь військових юристів у навчанні особового складу;

  • проведення перевірок дотримання законодавства в частинах і підрозділах;

  • профілактична робота військових юристів із правопорушниками;

  • проведення судових засідань у частинах у присутності особового складу;

  • консультації з військовими юристами при підготовці нормативних актів, наказів і т.д.

Такі основні складові тих мір, що командири здійснюють з метою зміцнення військової дисципліни в підлеглих частинах і підрозділах.

Стаття 55 Конституції України гарантує право на оскарження в суді рішень, дій та бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Громадянам України надається право звернутися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також до відповідних міжнародних судових установ чи відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна. Військовослужбовці мають рівні з усіма права.

Звертаючись з заявами, скаргами, пропозиціями військовослужбовці, працівники Збройних Сил України, члени їх сімей вказують на недоліки, правопорушення, порушення їх прав та законних інтересів. Тому своєчасний розгляд листів, пропозицій, заяв, скарг має велике значення для зміцнення військової та трудової дисципліни, правопорядку і законності у військах.

Розглянемо право військовослужбовців на подачу скарги як засобу участі в забезпеченні військової дисципліни, статутного порядку і законності.

О собливості порядку реалізації права військовослужбовців на подання скарги.

Військовослужбовці вправі звернутися з скаргами і заявами не тільки до посадових осіб органів військового управління, але й на рівні з іншими громадянами в інші державні органи і установи.

Пропозиції, заяви та скарги військовослужбовців, пов’язані з проходженням служби, подаються, розглядаються і вирішуються у відповідності з Дисциплінарним статутом та Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України, якими передбачені деякі особливості у порядку подання і вирішення скарг і заяв.

З метою зміцнення законності, правопорядку та у відповідності до конституції України, Закону України “ Про звернення громадян ” громадяни України (в тому числі і військовослужбовці) мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально – економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. При цьому військовослужбовці мають право подавати звернення, які не стосуються їх службової діяльності.

Правова регламентація щодо порядку розгляду та вирішення скарг, заяв та пропозицій в Збройних Силах та інших військових формуваннях України найшла своє відображення в Дисциплінарному Статуті Збройних Сил України, розділі 5,ст.ст.110-123.

Усі військовослужбовці мають право направляти письмові звертання або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, та інших державних органів у разі:

  • незаконних рішень, дій (бездіяльності) щодо них командирів чи інших військовослужбовців, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

  • незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються, а якщо ті, хто подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, скарга подається у порядку підпорядкованості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]