Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОВІДНИК кваліфікаційних характеристик залізнич...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
981.5 Кб
Скачать

10. Оператор станційного технологічного центру оброблення поїзної інформації та перевізних документів

Завдання та обов'язки. Приймає, обробляє і передає інформацію щодо поїздів, вагонів, вантажів. Проводить натурну перевірку номерів вагонів у поїздах, їх умовну розмітку. Перевіряє відповідність перевізних документів даним телеграми - натурного листа та сітьовій розмітці вагонів. Коректує телеграму - натурний лист поїзда і сортувальний лист відповідно до результатів перевірки. Веде безперервний номерний облік наявності і розташування вагонів на коліях станції, підрахунок довжини і ваги накопичуваних груп вагонів. Складає натурний лист поїзда. Підбирає і пакетує перевізні документи, забезпечує їх схоронність. Перевіряє за документами дотримання встановлених норм прикриття вагонів, ваги і довжини поїздів, терміну доставки вантажу, пересування спеціального рухомого складу і вагонів з вантажем особливого призначення. Отримує з ЕОМ довідки і технологічні документи на поїзди, кодує дані вагонів, вантажу та вантажоотримувача. Веде встановлені форми станційної звітності та обліку вагонного парку, а також переходу вагонів між залізницями і дирекціями залізничних перевезень. Складає акти загальної форми, оформляє переадресування вагонів.

Повинен знати: Правила технічної експлуатації залізниць України; Інструкцію з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України; Інструкцію з сигналізації на залізницях України; накази та вказівки згідно з колом обов'язків; технічно-розпорядний акт і технологічний процес роботи станції, правила складання натурного і сортувального листа, систему нумерації вагонів, єдину сітьову умовну розмітку вагонів, план формування поїздів, порядок кодування даних про вагони, вантаж, вантажоотримувачів, розклад руху поїздів; порядок приймання, складання і передавання інформаційних макетів, порядок роботи ЕОМ, телетайпів, радіостанцій; правила приймання, зберігання, здавання і конвертування перевізних документів, порядок складання облікових і звітних форм; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту; положення про робочий час і час відпочинку працівників залізничного транспорту.

Кваліфікаційні вимоги.

Старший оператор станційного технологічного центру оброблення поїзної інформації і перевізних документів: повна загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта або одержання професії безпосередньо на виробництві. Стаж роботи на посаді оператора - не менше 2 років.

Оператор станційного технологічного центру оброблення поїзної інформації і перевізних документів: повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта або одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

Примітка. Посада старшого оператора вводиться за умови керування групою операторів.

11. Ревізор-інструктор з контролю пасажирських поїздів

Завдання та обов'язки. Керує роботою контролерів-ревізорів поїздів. Організовує контроль за виконанням правил перевезень пасажирів на дільниці і проводить інструктаж контролерів-ревізорів поїздів. Розробляє графіки ревізій поїздів і роботи підпорядкованих контролерів-ревізорів. Перевіряє безпосередньо в поїздах роботу контролерів-ревізорів, груп технічного контролю і аналізу, проводить у разі потреби повторну ревізію поїздів. Розглядає і вирішує питання, що виникли між пасажирами і контролерами-ревізорами. У разі виявлення недоліків, які не знайдені під час перевірки контролерами-ревізорами, працівниками груп технічного контролю і аналізу, ревізор-інструктор складає акт на неякісне проведення ревізії. Розглядає скарги пасажирів, начальників поїздів і провідників пасажирських вагонів на неправильні дії контролерів-ревізорів і доповідає з цих питань керівництву. Узагальнює матеріали ревізій і розробляє пропозиції щодо поліпшення організації перевезень і обслуговування пасажирів, підвищення ефективності використання пасажирського рухомого складу і ліквідації втрат доходів від пасажирських перевезень. Контролює хід виконання заходів щодо боротьби з порушниками правил проїзду в пасажирських поїздах, зміцнення трудової і виробничої дисципліни серед поїзних бригад і підвищення ефективності контролю. Розглядає подані контролерами-ревізорами звіти, акти, рішення про стягнення штрафів за встановленим порядком. Контролює своєчасне надання відповідей на акти, що направлені керівникам підрозділів пасажирського господарства. Перевіряє своєчасне здавання контролерами-ревізорами грошових сум, що стягненні з пасажирів, складених ними рішень і актів. Перевіряє рахунки та іншу документацію, що пов'язана з отриманням контролером-ревізором винагороди за внесені в касу станції штрафні суми. Зберігає, веде облік і видає бланки і документи суворої звітності (квитанційні книжки, постанови про накладання штрафів, акти, квитанції та інші документи). Вивчає передові методи організації контролю та впроваджує їх у практику роботи.

Повинен знати: Статут залізниць України;

посадову інструкцію контролерів-ревізорів та ревізорів-інструкторів з контролю пасажирських поїздів; Правила перевезень пасажирів і багажу залізницями України; Правила перевезень та обслуговування на залізничному транспорті іноземних туристів і пасажирів у міжнародному сполученні; Правила видавання безкоштовних квитків для проїзду залізницями України; Правила обліку і передавання відомостей щодо місць вільних і тих, що звільняються у пасажирських поїздах, та інструктивні вказівки про роботу груп технологічного контролю і аналізу бюро з розподілу та використання місць в пасажирських поїздах; інструкцію з ведення станційної комерційної звітності (в частині операцій приймання і видавання багажу); форми проїзних квитків і квитанцій доплат до них, документів з приймання і видавання багажу; Інструкцію про порядок стягнення штрафів, що накладаються в адміністративному порядку на залізничному транспорті і порядок заповнення і обліку документів під час стягнення цих штрафів; Інструкцію ревізора з контролю доходів; Інструкції начальника (механіка-бригадира) пасажирського поїзда та провідника пасажирських вагонів; Правила технічної експлуатації залізниць України; Інструкцію з сигналізації на залізницях України згідно з колом обов'язків; накази і вказівки Укрзалізниці, залізниці в частині організації пасажирських перевезень; Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

Кваліфікаційні вимоги. Базова вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) і стаж роботи на посаді контролера-ревізора пасажирського поїзда - не менше 1 року.