Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
394918.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Размещено на http://www.allbest.ru/

Курсова робота з дисципліни: Основи менеджменту

на тему: Організаційна структура підприємства ДВАТ Шахта «Комсомольська» ДП ДХ «Антрацит вугілля»

ЗМІСТ

Вступ

1. Організаційна структура управління підприємством

1.1 Характеристика організаційної структури управління підприємством у вугільній промисловості

1.2 Характеристика організаційної структури управління на ДВАТ Шахті «Комсомольська»

2. Цілі та задачі діяльності

2.1 Значення ієрархії цілей у діяльності організації

2.2 Дерево цілей ДВАТ Шахта «Комсомольська»

3. Ефективність системи управління підприємством

3.1 Оцінка ефективності управління підприємством ДВАТ Шахта «Комсомольська»

Література

Вступ

Україна має в своєму розпорядженні значні запаси енергетичних ресурсів і могутній паливно-енергетичний комплекс, який є базою розвитку економіки, інструментом проведення внутрішньої і зовнішньої політики. Роль країни на світових енергетичних ринках багато в чому визначає її геополітичний вплив.

Енергетичний сектор забезпечує життєдіяльність всіх галузей національного господарства і багато в чому визначає формування основних фінансово-економічних показників країни. Природні паливно-енергетичні ресурси є національним надбанням України. Ефективне його використання створює необхідні передумови для виведення економіки країни на шлях стійкого розвитку, що забезпечує зростання добробуту і підвищення рівня життя населення.

Економічне зростання в Україні спричиняє за собою істотне збільшення попиту на енергетичні ресурси усередині країни, а необхідність наповнення бюджету засобами, потрібними для вирішення соціальних і економічних проблем, потребує подальшого підвищення ефективності функціонування паливно-енергетичного комплексу країни.

Відповідати вимогам нового часу може тільки якісно новий паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) - фінансово стійкий, економічно ефективний і такий, що динамічно розвивається, відповідний екологічним стандартам, оснащений передовими технологіями і висококваліфікованими кадрами.

Вугільна промисловість – одна з провідних галузей ПЕК. Вугілля використовують як технологічну сировину (у вигляді коксу) в чорній металургії і хімічній промисловості (коксові гази) для виробництва мінеральних добрив і пластмас, а також вугілля є енергетичною сировиною для виробництва електроенергії на ТЕС і для опалювання житла.

Перспективи розвитку світової енергетики значно залежать від її ресурсної забезпеченості. У даному відношенні вугільна промисловість знаходиться в набагато кращому положенні, чим нафтова і газова промисловість, а отже, в довгостроковій перспективі є перспективнішою галуззю ПЕК.

На території України знаходяться три крупні вугільні басейни: Донецький, Придніпровський і Львівсько-Волинський.

Вугільна промисловість України має наступні особливості і проблеми:

  1. на території України зустрічаються практично всі відомі марки вугілля (Б, Д, Г, Же, До, ОС, Т, А), зокрема найбільш цінне вугілля, що коксується, і антрацити.

  2. вугільні родовища Донбасу експлуатувалися протягом тривалого часу, причому найінтенсивніше розроблялися найцінніші родовища.

  3. інтенсивний видобуток вугілля призвів до того, що в даний час видобуток вугілля ведеться в украй важких горно-геологічних умовах: велика глибина, мала потужність пластів, висока температура, великий зміст метану, велика небезпека викидів і ін.

Вищенаведені чинники, а також ряд інших причин привели до того, що за останні десять років річний видобуток вугілля скоротився з 170 млн. тонн до 90 млн. тонн. Це привело до того, що більшість вугільних шахт України стали збитковими.

У зв'язку з високою збитковістю вугільних шахт України урядом України було ухвалено рішення про реструктуризацію вугільної галузі. План реструктуризації:

1. закриття найбільш збиткових вугільних шахт (від 40 до 120)

2. виділити додаткові фінансові кошти на реконструкцію і технічне переобладнання вугільних підприємств, що залишилися. Основна мета таких вкладів – збільшення видобутку вугілля на цих шахтах і відповідно зниження собівартості вугілля

3. виділення додаткових засобів на розвиток збагачення вугілля.

Якщо розглянути підсумки роботи паливно-енергетичного комплексу Луганської області за 8 місяців 2009 року, слід відзначити, що за січень – серпень 2009 року шахтами області видобуто 17,3 млн. тонн вугілля, зокрема 2 млн. тонн палива понад план.

За 8 місяців з державного бюджету на підприємства вугільної галузі області надійшло 681,1 млн. гривень, зокрема на капітальне будівництво і переоснащення підприємств — 213,6 млн. гривень, держпідтримка на собівартість — 264,68 млн. гривень. Фонд заробітної плати на вугледобувних підприємствах області збільшився з 151 млн. гривен на 1 січня 2008 року до 200,3 млн. гривен на 1 вересня 2009 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]