Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_a_Marketingslova.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

10

Основи маркетингу.

  1. Економічні передумови становлення маркетингу. Суть маркетингу.

  2. Необхідність застосування маркетингових методів удосконалення виробництва. Організаційна структура служби маркетингу.

  3. Дослідження попиту. Визначення ємності ринку і становища на ньому фірми.

  4. Аналіз діяльності конкурентів.

  5. Концепція і річний план маркетингу. Схема аналізу товару на ринку. Цілі і стратегія маркетингу.

  6. Конкурентоспроможність товару. Життєвий цикл товару.

  7. План маркетингових заходів.

  8. Реклама як знаряддя збуту. Планування і проведення рекламних заходів.

  9. Концепція збуту. Планування збуту.

  10. Розвиток зовнішньоекономічних зв'язків - умова міжнародного маркетингу.

    1. Термін маркетинг у перекладі з англійського означає робити ринок. На відміну від ринку як системи відносин, пов’язаних з реалізацією суспільного продукту, маркетинг являє собою форму діяльності підприємства в ринковому секторі економіки у сфері збуту, тобто вивчення і задоволення всіх потреб і побажань споживачів.

    2. Економічні передумови становлення маркетингу. Дана форма діяльності стала характерною для розвинутих капіталістичних країн на рубежі ХІХ-ХХ ст. До цього, в умовах капіталізму, вільної конкуренції, цінова конкуренція, зниження цін за рахунок зменшення витрат виробництва були головними у боротьбі. конкурентів. У XIX ст. зниження затрат досягалося переважно екстенсивно за рахунок розширення обсягів виробництва товарів, при цьому великі підприємства як економічні перемагали дрібніші.

    3. Фактори, передумови становлення маркетингу

а) важливою економічною передумовою активного втручання підприємця в ринкові відносини стала олігополія і конкуренція за споживача товарів, якого цікавить не. стільки ціна, скільки якість товару, його післяпродажна експлуатація й обслуговування.

Б) швидкі темпи науково-технічного прогресу. Сучасний НТП, з одного боку, забезпечує величезну різнорідність товарів, а з іншого — виключно високі темпи їх оновлення. НТП переносить боротьбу за споживача з ринку у сферу наукових досліджень, які зосереджуються на вивченні потреб споживачів,

В) розвиток транспорту, зв'язку, засобів науково-технічної інформації. Завдяки цьому фактору стало можливим оперативно реагувати па зміни потреб і коливання ринкової кон'юнктури.

Г) прискорення впровадження маркетингу було зумовлене економічними кризами надвиробництва. Зокрема криза 1929-1933 рр., яка примусила шукати нові, ефективніші форми життєдіяльності капіталу, що привело до заміни пріоритету «ринку виробника» пріоритетом «ринку споживача». Відбулася глибока прив'язка виробництва до споживача. В цьому якраз і полягає головна суть маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]