Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Рекомендації до самостійної.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 3: Види аналізу та його інформаційне

забезпечення

Мета роботи: з’ясувати основні види та напрями економічного аналізу, виявити зміст та поняття інформації, засвоїти вимоги до інформаційного забезпечення економічного аналізу, визначити етапи проведення економічного аналізу та засвоїти правила організації аналітичної роботи

План вивчення теми

3.1. Види економічного аналізу.

3.2. Інформаційна база економічного аналізу.

3.3.Організація аналітичної роботи.

3.4. Основні етапи аналізу.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Залежно від часу проведення виділяють такі види аналізу: ретроспективний і перспективний.

По аспектам дослідження можна виділити фінансово-економічний, міжгосподарський, функціонально-вартісний та інші види аналізу. Безпосередньо в ході господарської діяльності з метою виявлення причин змін техніко-економічних показників підприємства і його структурних підрозділів проводиться оперативний аналіз. Підсумковий (завершальний) аналіз виконується після закінчення певного циклу господарської діяльності та одержання відповідної звітності.

Як техніко-економічне обґрунтування майбутніх підприємств, зразків нової техніки і новітніх технології застосовується прогнозний (перспективний, стратегічний) аналіз.

Інформація – це впорядковані повідомлення про кількісний та якісний стан речей та явищ, сукупність даних та знань про них. Вона може бути виражена за допомогою цифр, букв та інших символів. Інформація в економіці відображає процеси та явища господарської діяльності, закономірності функціонування ринку.

Основними джерелами інформації є:

  • планово-нормативні дані;

  • дані бухгалтерського, статистичного та оперативного обліку й звітності;

  • внутрішня позаоблікова інформація;

  • зовнішня інформація;

  • дані особистих спостережень аналітика.

Більша частина інформації, яка використовується в аналізі, має форму показників. В практиці аналітичних досліджень розрізняють показники:

  • кількісні, якісні;

  • натуральні, трудові, вартісні;

  • абсолютні, відносні;

  • загальні, часткові;

  • планові; фактичні;

  • основні, допоміжні;

  • вихідні, розрахункові.

Інформація, яка підібрана для аналізу, має бути ретельно перевірена за формою і змістом.

Організація аналітичної роботи включає: розробку загальних засад та порядку проведення аналізу; планування окремих етапів та елементів роботи;матеріальне, методичне і наукове забезпечення; прийому виконаних етапів та розділів, їх оформлення; контроль за впровадженням у виробництво розроблених заходів з метою поліпшення діяльності підприємства.

Рекомендується виділить три головні етапи аналітичної роботи: попередільний, основний та підсумковий. На попередільному етапі здійснюється загальне ознайомлення зі станом вправ, визначається ступінь виконання плану за основними показниками. Основний етап передбачає виконання розрахунків впливу факторів на зміну величини показників, пошук резервів виробництва. На підсумковому етапі узагальнюються результати аналізу, дається підсумкова оцінка діяльності підприємства, розробляються заходи щодо поліпшення роботи та використання виявлених резервів. За виконанням заходів за результатами аналізу слід установлювати дійовий контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]