Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика загальних засад конституційного...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 1: Характеристика загальних засад конституційного ладу України. Питання.

1. Основні якісні риси державного ладу України: а) поняття і значення суверенітету України;

б) основні ознаки і напрями формування правової держави в Україні;

2. Права, свободи та обов'язки людини, їх зміст та характеристики.

3. Вибори, виборча система і виборче право України.

4. Верховна Рада України - єдиний орган законодавчої влади України.

5. Порядок обрання Президента України.

6. Судочинство в Україні.

7. Кабінет міністрів України

1.Основні якісні риси державного ладу України.

а) Поняття і значення суверенітету України.

Поняття суверенітет з'явилося в період становлення націй, в епоху буржуазних революцій.

Вперше суверенітет як наукове поняття використав у другій половині XVІ ст. відомий французький політичний діяч та юрист Жан Боден (1530-1596 рр.)для обґрунтування верховенства і повновладдя централізованої держави.

Ж.Ж.Руссо (1712-1778 рр.) розглядав суверенітет як необмежену владу у межах договору між народом і державою.

Існують три види суверенітету: народу, нації і держави. Суверенітет народу означає, що вся влада в країні належить народові, тобто всім громадянам всіх національностей, які проживають на території даної держави і являють собою єдине джерело влади. Йому належить право визначати економічну, політичну, правову і соціальну системи країни. Суверенітет народу — одна з якісних характеристик демократії, демократичного режиму в державі.

Сутність націального суверенітету полягає в тому, що кожна нація, етнічна група має право вільно задовольняти свої національні потреби, розвивати свою культуру, мову, робити свій внесок у загальну скарбницю всієї людської культури. У демократичній багатонаціональній державі забезпечується право всіх націй жити у злагоді. Нація, яка є найбільш численною у країні і дала назву державі, не повинна використовувати свою перевагу в суспільстві для обмеження прав представників інших ницій.

Під державним суверенітетом розуміють політико-правову властивість державної влади, яка відбивається у верховенстві її у межах території країни і незалежності у зовнішніх відносинах.

В основі державного суверенітету лежить національний і народний суверенітет, тобто у основі державної влади в умовах демократичних країн лежить повновладдя нації (національний суверенітет) і повновладдя народу (народний суверенітет).

Державний суверенітет України був проголошений Верховною Радою 16 липня 1990 р. в "Декларації про державний суверенітет України". Мета її прийняття - утвердження суверенітету і самоуправління народу України.

б) Основні ознаки і напрями формування правової держави в Україні.

У різних країнах основи правової державності складалися по різному, але всюди у цих процесах загальним було одне - рух до свободи, прагнення ліквідувати тоталітарний характер держави, змусити її поважати права громадян. Юридичне це означає визнання свободи людини і суспільства від необмеженого втручання держави у всі сфери діяльності, дотримування закону, демократичність формування структури та функціонування державних органів, визнання і забезпечення незалежності суду.

Таким чином, у загальному вигляді правову державу можна визначити як державу, в якій панує право, або як правову форму організації і діяльності публічно-політичної влади та її взаємовідносин з індивідами

Правова держава передбачає розвиток її юридичної бази - законодавства. В Україні прийнято чимало законів, які регулюють суспільні відносини в різних сферах життя. А найголовніше - прийняття 28 червня 1996 року Конституції України, яка закріпила права людини на життя, на приватну власність тощо. Критерієм закріплення цих прав у новій Конституції є міжнародні стандарти.

як суб'єктами права.

Дещо зроблено в Україні і для підвищення правової культури населення. Вона засвоюється шляхом набуття знань про право, про свої права, свободи, обов'язки, способи та методи їх захисту та гарантії недоторканності особи, її сім'ї та власності.

Правова держава передбачає розмежування повноважень між різними гілками державної влади, що здійснюється в нашій державі. Законодавча влада належить парламенту - Верховній Раді України; виконавчу владу здійснюють Президент України, Кабінет Міністрів України, Президент та Рада міністрів Республіки Крим, органи державної виконавчої влади (центральні, місцеві та Республіки Крим); судову владу доручено здійснювати судовим органам - Конституційному суду України, загальним, військовим, арбітражним судам.

У плані побудови правової держави важливим є створення ефективного механізму охорони прав особи. На сьогодні в Україні діють кодекси (цивільний процесуальний, арбітражний процесуальний), які передбачають процедуру звернення до суду з метою захисту порушених прав. Ряд законів («Про Конституційний суд України» (1992 р.), «Про арбітражний суд» (1991 р.), «Про міліцію» (1990 р.)) розширюють засоби захисту прав громадян.

Доступність суду для кожного громадянина України - це своєрідний показник того, як близько наше суспільство підійшло до правової держави.