Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya-vchennya-pro-substanciyu-benedikta-s...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

Реферат

на тему:

Вчення про субстанцію

Бенедикта Спінози”

ПЛАН

Вступ

1.Біографія Б.Спінози

2. Наукове життя та праці Б.Спінози.

3. Проблема субстанції в філософії та роль вчення Б.Спінози про субстанцію

4. Особливості вчення про субстанцію Б.Спінози

4.1. Бог є світ

4.2. Атрибути і модуси субстанції

4.3. Мислення і необхідність

4.4. Воля як пізнана необхідність. Умова можливості волі

4.5. Афекти людини. Детермінізм Спінози

4.6. Забобони людей у їх розумінні Бога

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Оцінити повною мірою справжню велич і значення філософії Бенедикта Спінози людству – завдання майбутнього.

Один з найважливіших показників глибини й актуальності філософського вчення Спінози - його вплив на мислителів наступних поколінь і тим більше століть, а також полеміка з ним мислителів і історичних діячів різних рангів, що заперечують і спростовують ці ідеї.

Високу оцінку філософським поглядам Спінози у свій час дав Енгельс: "Потрібно визнати найбільшою заслугою тодішньої філософії... що вона, починаючи від Спінози і кінчаючи великими французькими матеріалістами, наполегливо намагалася пояснити світ з нього самого”.

Важливе місце у філософських поглядах Б.Спінози відводилося вивченню субстанції, яка, на його думку, єдина, вона є Богом, що співпадає з Природою, а атрибутами її є протяжність та мислення. Субстанція — це єдність Бога і Природи, єдність природи, що творить, і природи створеної. Бог — це універсальна причина світу, завдяки його нерозривній єдності з Природою. Природа є причиною самої себе (causa sui). Визначивши як основну властивість субстанції-природи самопричинність (causa sui), Спіноза на цій основі виводить усі інші її властивості: вічність, безкінечність, неділимість, єдність і т.д.

Субстанція єдина, проте вона виявляє свою єдність через атрибути, тобто необхідні прояви, яких, на думку Спінози, безкінечна кількість, але ми знаємо самоочевидно два — протяжність і мислення. Крім атрибутів, субстанція має також модуси, які, на відміну від атрибутів, характеризуються не необхідністю, а тільки можливістю існування. Той чи інший модус субстанції може існувати, а може і не існувати. Основними модусами субстанції, на його думку, є рух і спокій, які визначають багатоманітність світу.

Субстанцію та її атрибути Спіноза називає природою, що творить, природою творчою, продуктивною, а модуси — природою створеною. Продуктивна природа є причиною окремих речей, джерелом безкінечної дії і творчості, виражає єдність речей, а створена — джерелом багатоманітності. Але і єдність, і багатоманітність є невід'ємними характеристиками єдиної природи — субстанції, тотожної Богові. У природі все суворо детерміновано, все підпорядковано необхідності внаслідок того, що єдина природа є причиною самої себе. Спіноза переконаний, що випадковості не існує, схиляється до фаталізму, проте намагається подолати, пом'якшити останній своїм вченням про свободу. На його думку, необхідність не виключає свободи, а,  навпаки, передбачає її. Коли б у природі панував хаос, і коли б людина як частина природи не підкорялась необхідності, вона не могла б пізнавати ні природу, ні власні вчинки. А не пізнаючи, не могла б керувати ними, була б рабом своїх вчинків та пристрастей. Завдяки ж пізнанню природи світу та своєї власної природи людина стає вільною, має свободу.

Погляди Б.Спінози як на субстанцію, так і на інші філософські поняття так чи інакше впливали на подальші філософські дослідження, тому вивчення обраної теми є вкрай актуальним і необхідним завданням навіть сьогодні.

Під час написання роботи були використані такі методи дослідження як літературний, часовий метод, метод порівняння та узагальнення.

Для висвітлення досліджуваної теми були використані різноманітні посібники, енциклопедичні видання та інші літературні джерела.

1.Біографія б.Спінози

Бенедикт Спіноза (Барух д'Еспіноза) народився в Амстердамі в 1632 р. в заможній родині

іспанських євреїв (вимушених ховатися від переслідувань інквізиції і прийняти християнство, таємно зберігаючи вірність своїй колишній вірі). Сім'я переїхала з Португалії до Голландії, щоб сховатися (євреїв і маврів, змушених відректися від своєї віри, в Іспанії називали презирливим словом "Марран"). У школі єврейської громади в Амстердамі Спіноза вивчив давньоєврейську мову, глибоко вивчив Біблію і Талмуд. Спіноза казав на португальською, іспанською, голландською і трохи французькою та італійською мовами, володів літературним івритом. Між 1652 і 1656 рр.. він відвідував школу Франциска ван ден Ендена (вченого католицької формації, що став пізніше незалежним мислителем), вивчав латинську мову і науки. Знання латини відкрило світ класики (а серед них Цицерона та Сенеки), Відродження і сучасних філософів, особливо Декарта, Бекона і Гоббса. У міру того як складалося мислення Спінози, все виразніше ставало його неприйняття принципів іудейської релігії. Пізніше почалися зіткнення з теологами і вченими мужами громади. Розбіжності стали такими гострими ще й тому, що своїми видатними інтелектуальними здібностями Спіноза швидко привернув до себе загальну увагу, і імениті члени єврейської громади побажали бачити його рабином. Однак Спіноза проявив таку непохитність, особливо після смерті батька в 1654 р., що якийсь фанатик спробував навіть убити вченого, і тільки завдяки спритності і швидкості реакції філософу вдалося врятуватися (зберігши на пам'ять пошматовані ударами кинджала плащ). У 1656 р. Спіноза відлучений від синагоги, проклятий і вигнаний з общини, друзі-євреї і родичі покинули його. Сестра оскаржувала право на батьківську спадщину. У судовому процесі він виграв справу, проте спадщини не прийняв, оскільки порушив тяжбу тільки заради захисту права як такого, а не через майно. Після вигнання з общини Спіноза знайшов притулок в невеликому селі в околицях Амстердама, де склав "Апологію" в захист власної позиції. Пізніше він перебрався в Рейнсбург районі Лейдена, звідти - в Ворбург, в околицях Гааги, де жив в мебльованих кімнатах, а з 1670 р. оселився в Гаазі в будинку художника Ван дер Спіка. Як і на які кошти жив Спіноза? Він навчився шліфувати оптичні стікла, і доходи від цієї роботи покривали більшу частину його потреб. Оскільки Спіноза вів досить скромний спосіб життя (єдина розкіш, яку він собі дозволяв, - книги).

Відлучення від синагоги, що мало юридичні та соціальні наслідки, ізолювало його від євреїв, але не відокремив від християн (до віри яких тим не менш Спіноза не приєднався). Він був прийнятий в середовищі християн, схильних до відкритості та релігійної терпимості. Спіноза познайомився з такими впливовими особами, як брати де Вітт (вони очолювали демократичну партію), Гюйгенс, - йому протегувати, іншими освіченими і прославленими людьми. У 1673 р. філософу запропонували зайняти університетську кафедру в Гейдельберзі, однак він вічливо, але твердо відмовився, побоюючись, що офіційний пост університетського професора обмежить його свободу як мислителя. Він помер від туберкульозу в 1677 р. у віці 44 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]