Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_3_Dokhodi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 3: Формування дохідної частини місцевих бюджетів

3.1. Рівні і види мб. Складові доходної бази мб.

3.2. Джерела, склад та структура доходів місцевого самоврядування за рівнями і видами мб.

3.3. Формування та класифікація доходів місцевих бюджетів.

3.1. Рівні і види мб. Складові доходної бази мб.

Всі місцеві бюджети України можуть бути представлені наступною трьохрівневою схемою:

Рис. 3.1 Склад місцевих бюджетів

Як у федеративних, так і в унітарних зарубіжних країнах немає єдиної бюджетної системи та єдиної бюджетної класифікації.

Тому стосовно практики розвинутих країн некоректно вживати термін БЮДЖЕТНА СИСТЕМА. Слід користуватися поняттям СИСТЕМА БЮДЖЕТІВ.

У цих країнах не формується єдиного зведеного загальнодержавного бюджету. Кожен рівень влади має власний, самостійний і відокремлений від інших бюджет. Цей бюджет він формує і виконує самостійно, відповідно до покладених на нього функцій. Бюджети адміністративних одиниць нижчого рівня зарубіжних країн не включаються до бюджетів адміністративних одиниць вищого рівня. Таким чином, у зарубіжній бюджетній практиці не використовується таке поняття, як зведені бюджети адміністративно-територіальних утворень.

В Україні, всупереч усталеній міжнародній практиці, всі МБ за функціональним призначенням поділяються на зведені, централі­зовані та базові бюджети.

Так, наприклад, зведений бюджет Автономної Республіки Крим включає показники бюджету Ав­тономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бю­джетів районів і бюджетів міст обласного підпорядкування.

Зведений бюджет району включає показники районного бю­джету, бюджетів міст районного підпорядкування, селищні та сільські бюджети.

Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. Якщо місту або району у місті адміні­стративно підпорядковані інші міста, селища чи села, то зведе­ний бюджет міста або району у місті включає показники цих міст, селищ та сіл.

ЗВЕДЕНІ БЮДЖЕТИ є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного й соціального розвитку певного регіону та не мають реального матеріального наповнення.

ЦЕНТРАЛІЗОВАНІ БЮДЖЕТИ використовуються для фінансування заходів з соціального і економічного розвитку певного регіону та інших адміністративно-територіальних одиниць, які входять до складу цього регіону і мають реальне матеріальне наповнення. До централізованих місцевих бюджетів належать бюджет Автономної Рес­публіки Крим, обласні та районні бюджети, а також міські бю­джети з районним поділом.

БАЗОВІ БЮДЖЕТИ призначені для фінансування заходів з соціального та економічного розвитку певної адміністративно-територіальної одиниці і мають реальне матеріальне наповнення. До базових бюджетів відносяться сільські та селищні бюджети, а також бюджети міст районного підпоряд­кування і бюджети районів у містах.

Підгрунтям фінансової незалежності органів місцевого самоврядування є доходи місцевих бюджетів.

Сукупність шляхів зміцнення доходної бази МБ є наступною:

  1. зміцнення місцевої економіки, розвиток малого і середнього бізнесу – основних платників податків до МБ;

  2. взаємодія органів місцевого самоврядування, податкових та фінансових органів щодо розшрення бази оподаткування;

  3. збільшення частки власних доходів в струтурі доходів МБ (посилення фіскального значення місцевих податків і зборів);

  4. легалізація заробітної плати як об’єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб;

  5. збільшення надходжень ресурсних платежів до МБ, посилення контролю за їх стягненням;

  6. збільшення надходжень від місцевого господарства, забезпечення прибутковості комунальних підприємств;

  7. реформування ЖКГ, ліквідація дотаційності житлово-комунальних підприємств;

  8. зменшення частки трансфертів у доходах МБ;

  9. активне використання місцевих внутрішніх та зовнішніх запозичень як доходного джерела місцевих бюджетів (п.3 ст. 16 + ст. 74 БК);

  10. посилення зацікавленості у додатковій мобілізації доходів для базових бюджетів місцевого самоврядування (удосконалення порядку стимулювання перевиконання запланованих показників доходів загального фонду ДБ);

  11. ефективний контроль за формуванням та за економним і цільовим використанням коштів МБ.

Суть формування джерел доходів МБподаткові чи неподаткові надходження від підприємств усіх форм власності та від населення, об’єднуються у фінансові ресурси і зосереджуються в місцевому бюджеті.

Податки – основне джерело формування фінансових ресурсів місцевих бюджетів.

Податокобов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до ПК (п.6.1. ст. 6 ПК).

Суть податків – примусове відчуження державою частини знову створюваної валової доданої вартості.

Збір (плата, внесок)обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій (п.6.2. ст. 6 ПК).

Проблема формування доходної бази МБ – центральна проблема науки про місцеві фінанси та практики на рівні місцевого самоврядування! На сьогодні, в економічній літературі України немає науково обгрунтованих положень формування доходної бази МБ!

Суть проблемистворення зваженої системи розподілу відповідальності, повноважень між державною та місцевою владою і ресурсів для виконання відповідних повноважень; вирівнювання фінансових можливостей МБ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]