Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прогр та анкета.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Національний технічний університет України

«Київський політехнічний інститут»

Програма

з дисципліни: «Соціологія»

на тему: «Оцінка українськими водіями змін Правил дорожнього руху»

Перевірила: Виконала:

студентка Ф

групи СР – 62

Сидорова Ю.А.

Київ 2011

Актуальність теми роботи. На дорогах нашої країни, впродовж минулого року, зареєстровано більш ніж 62 тисячі дорожньо-транспортних пригод, у яких загинула 9481 людина та понад 77 тисяч отримали травми. Така невтішна статистика змусила бити на сполох найвищих керівників держави. Результатом їхніх активних дій стало всеукраїнське відпрацювання ДАІ та пропозиція вдосконалити законодавство у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Детальний аналіз аварійності показав, що основними причинами ДТП є грубе ігнорування вимог Правил дорожнього руху (ПДР). До того ж порушують усі – і пішоходи, і водії, незалежно від соціального статусу, а швидше – в міру своєї особистої культури поведінки на дорозі. Серед найбільш поширених видів порушень працівники ДАІ називають перевищення швидкості, недотримання правил маневрування, зокрема обгону та виїзду на зустрічну смугу, проїзду перехресть, створення аварійної ситуації та керування транспортними засобами у нетверезому стані.

16 листопада 2008 р., в Україні набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», ухвалений Верховною Радою 24 вересня і підписаний Президентом України Віктором Ющенком 14 жовтня.

Цим законом пропонується збільшення розмірів штрафів за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. В середньому штраф за правопорушення становитиме 85-100 грн. Значно підвищується відповідальність за здійснення грубих порушень Правил дорожнього руху, зокрема, штраф за проїзд на заборонений сигнал світлофора становитиме 170-204 грн. За грубі й систематичні порушення Правил дорожнього руху рішення про покарання у вигляді позбавлення права управління транспортним засобом або стягнення штрафу значного розміру прийматимуться тільки судом. За більшість порушень стягнення накладатимуться посадовцями ДАІ, які мають спеціальні звання: інспекторами ДАІ та начальниками підрозділів ДАІ.

Таким чином, Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» передбачено значне збільшення розмірів штрафних санкцій за порушення безпеки дорожнього руху. Відтепер мінімальний штраф буде від 51 до 85 гривень. І його доведеться платити, якщо ви не пристібнулися ременем безпеки або забули одягнути мотошолом. Такий же штраф платитимуть і пішоходи, які порушили правила дорожнього руху. Але найбільший штраф (від  2 550 до 3 400 гривень) здеруть із того, хто наважиться сісти за кермо напідпитку.

Проблемна ситуація полягає в тому, що реакція українських водіїв на збільшення розмірів штрафів за порушення Правил дорожнього руху є неоднозначною, їх погляди радикально відрізняються один від одного. Слід наголосити на тому, що Закон набув чинності нещодавно, тому деякі водії навіть не уявляють сутності нових Правил.

Об’єкт соціологічного дослідження: особи, що керують автомобілем і мають на це відповідні документи.

Предмет дослідження: ставлення українських водіїв до змін Правил дорожнього руху.

Мета соціологічного дослідження: дослідити ставлення українських водіів до змін правил дорожнього руху, зокрема, до підвищення розмірів штрафів за порушення.

Відповідно до мети були поставлені наступні завдання:

1. Дослідити думку українських водіїв, стосовно підвищення розмірів штрафів за порушення Правил дорожнього руху.

2. Визначити, наскільки населення України, зокрема, водії, обізнані в даній проблематиці.

3. Оцінити дії українських водіїв, вразі порушення Правил дорожнього руху.

4. Проаналізувати, чи сприятимуть нові правила зменшенню кількості ДТП.

5. Дослідити компетентність працівників ДАІ, щодо встановлення відповідної суми стягнень за порушення на дорозі.

6. Встановити закономірність між матеріальним становищем водіїв і дотриманням ними Правил дорожнього руху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]