Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризик.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
446.46 Кб
Скачать

Варіанти ситуаційних задач

Ситуація 1.

Тракторна лопата знаходиться в кар’єрі з піднятим у вертикальне положення робочим органом. Важель керування у положенні “вверх”. Після запуску двигуна, ланцюг-провід почав обертатися, переміщуючи лопату назад. Результат – обрив кріплень лебідки та травмування працівника.

Ситуація 2.

При будівництві водовипуску виконувався монтаж блоку. Під час виконання електрозварювальних робіт виник обрив монтажних петель (кран підтримував блок) та падіння блоку, що призвело до травмування зварювальника.

Зварювальник знаходився на приставній драбині і виконував роботу у однієї з петель блоку, який був встановлений на погано підготовлену основу. Проект виконання робіт – відсутній.

Ситуація 3.

Працівник знаходиться між причепом та трактором. Випадковий чинник – погана спланованість грунту.

Ситуація 4.

Невірне стропування робітником плити для підняття її краном.

Ситуація 5.

Працівник на риштувальних роботах. Порушення відстані між риштуваннями і стіною, а також правил встановлення облицювальних матеріалів.

Ситуація 6.

Інвентарна площадка знаходиться біля вагона, який завантажують. При піднятті працівника на площадку, вона зрушила з місці і в результаті травмувала ногу працівника. Причина – площадка була в аварійному стані та частково не відповідала вимогам з техніки безпеки.

Ситуація 7.

Робітник-такелажник доставляє розчин в бункерах на робоче місце каменяра.

Ситуація 8.

При виконанні земляних робіт (розробка траншеї у супіщаному грунті) та веденні газозварювальних робіт виникла небезпека можливості вибуху газової труби та зсуву грунту. Причина – відсутність кріплення стінок траншеї.

Ситуація 9.

При виконанні зварювальних робіт, які проводилися під лінією електропередач, людина була уражена електрострумом. При відсутності заземлення та монтуванні незакріпленої монтажної петлі відбувся удар електрострумом, внаслідок чого людина отримала опіки, припинилося дихання і серцебиття.

Ситуація 10.

Свердлувальниця за завданням майстра засвердлювала анкерний болт. В результаті порушень правил техніки безпеки (прибирання стружки при ввімкненому верстаті) відбулося травмування руки.

Ситуація 11.

Працівник виконував електрозварювальні роботи при монтажі залізобетонних блоків. Без підтримування тросів, блок упав на працівника і він отримав травму голови.

Ситуація 12.

При неполадках з електрообладнанням і електросистемою виникло ураження струмом працівника. Результат – травма при роботі на верстаті.

Ситуація 13.

При виконанні зварювальних робіт по виготовленню каркаса транспортера, нижній швелер якого був встановлений у вертикальному положенні й утримувався двома працівниками, виник нещасний випадок. Після приварювання поперечини працівник-зварювальник піднявся і взявся за верхній швелер. Робітники не втримали металоконструкцію і вона впала на працівника.

Ситуація 14.

При розвантаженні залізобетонних труб краном в результаті перевантаження крана та впливу бокового зусилля, виник згин стріли, ослаблення стрілових стяжок та її падіння. Результат – травмування стропальника.

Ситуація 15.

При виконанні певного виду робіт електрозварювальник побачив, що величина струму недостатня і вирішив збільшити її величину, в результаті чого був травмований.

Ситуація 16.

При працюючій системі стався витік води з-під теплоізоляції. Для визначення розмірів пошкоджень (збитків), працівники зняли її. В результаті відбувся частковий відрив днища від циліндричної частини і гаряча вода потрапила на робочу площадку, спричинивши працівникові опіки III ступеня. Показ приладів в момент аварії відповідав параметрам нормального режиму роботи.

Ситуація 17.

Під час фарбування працівник, стоячи на драбині, яку підтримувало двоє, торкнувся тросу підвіски світильників освітлення і був смертельно уражений струмом.

Ситуація 18.

В цех необхідно було доставити балон з киснем. При відсутності візка для перевезення балона працівник приніс його на плечах. Опускаючи, працівник вдарив балоном себе по нозі, що призвело до перелому кістки ноги.

Ситуація 19.

Виготовляючи предмет на верстаті, працювати на якому було заборонено, працівник отримав травму в результаті розриву шліфувального кругу.

Ситуація 20.

Ємкість об’ємом 2 м3 без попередження інших служб продули азотом. Через 1–2 години в цю ємкість для налаштування приладів увійшов слюсар. Хоча висота ємності була лише 1,8 м і у верхній частині знаходився відкритий люк, слюсар почав втрачати сили і загинув.

Таблиця 2

Логічна таблиця аналізу травмонебезпечних ситуацій

Виробни-чий процес, робоче місце, виробни-че облад-нання, машина

Виробнича небезпека

Можливі наслідки

Засоби запобігання НС

Небезпечна умова (НУ)

Небезпечна умова (НД)

Небезпечна ситуація (НС)

Робота на ришту-ваннях;

робоче місце каменяра; піддони з цеглою:

1.Відсутність упорів (НУ1).

2.Відсутність та не облад-нання риштувань надійними кріпленнями (НУ 2).

3. Не працює контроль з охорони праці (НУ3).

4.Каменяр не має відповід-ного навчання безпечним прийомам праці (НУ4).

5.Порушені правила вста-новлення піддонів з цеглою

(НУ 5).

1.Невірне кріплення риштувань (НД1).

2.Неякісне виконання робіт (НД2).

3.Допуск до роботи не переві-ривши стійкість риштувань (НД3).

4.Пору-шення вимог техніки безпеки при вико-нанні робіт (НД4).

Відрив поперечно-го ригеля; падіння каменяра при відсут-ності захис-них огород-жень.

Травму-вання під час падіння з висоти.

1. Органі-зувати та провести навчання каменярів з охорони праці.

2. Провести позаплано-вий інструктаж.

3. Посили-ти конт-роль за веденням роботи.

4. Під час встано-влення риштувань перевірити їх на міц-ність та надійність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]