Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методич.указ.Курс по ГП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
176.64 Кб
Скачать

2. Підготовка курсової роботи

Після вибору теми курсової роботи і призначення наукового керівника, студент звертається до нього для узгодження плану роботи, списку літератури, термінів і порядку підготовки курсової роботи.

Приступати до написання курсової роботи можна тоді, коли студент ясно і виразно уявляє собі її завдання. Далі необхідно підібрати літературу по темі. Тут на допомогу студентові приходить довідково-пошуковий апарат бібліотеки. Складовою його частиною є довідкові видання: енциклопедії, словники, довідники, статистичні збірки, електронні каталоги і он-лайнові електронні бібліотеки, інші інтернет-ресурси

Текст курсової роботи обов'язково має бути оформлений відповідно до вимог вузу і згідно з відповідним стандартом. Вміст курсової роботи повинен відповідати її темі і плану.

3.Структура курсової роботи

Структура курсової роботи є викладом в певному порядку глав і розгорнутими питаннями, які мають бути освітлені. Правильна структуризація тексту є організуючим началом в роботі студентів, допомагає систематизувати матеріал, забезпечує послідовність його викладу.У кожній курсовій роботі має бути розроблена основна тема, у тому числі окремі і перспективні теоретичні і практичні питання.

Окремі плани курсових робіт приведені в списку тих, що рекомендуються тим. Проте студент може самостійно скласти план курсової роботи, з врахуванням задуму і індивідуального підходу. Обов'язковими частинами курсових робіт є:

3.1. Титульний лист (додаток 1);

3.2. Курсове завдання (додаток 2);

3.3. Календарний план (додаток 3);

3.4. Реферат (додаток 4);

3.5. План работи (додаток 5);

3.6. Вступ (обгрунтовується актуальність теми, говориться про стан розробки відповідної проблеми);

3.7. Основна частина;

3.8. Висновок;

3.9 Список використаних джерел;

3.10. Додатки (якщо є).

Перераховані частини включаються в роботу із збереженням вказаної послідовності.

При написанні курсової роботи використовуються наступні джерела:

а) спеціальна наукова література;

б) нормативно-правові акти;

в) матеріали судовою і іншої правопріменітельной практики;

г) наукові статті з досліджуваної проблеми;

д) інші джерела, необхідні в силу специфіки роботи і у міру підготовки курсової роботи.

Написанню курсової роботи передує вивчення студентом знайдених джерел. Доцільно робити виписки з нормативних актів, книг, статей, монографій, позначати в чернетці ті сторінки і видання, які найбільш корисні при освітленні відповідних питань.

Написання курсової роботи - це систематизоване і таке, що відповідає її плану виклад студентом відомостей по темі, розуміння певних наукових проблем, що відображає його.

При використанні літературних або нормативних матеріалів заслання на джерела обов'язкові.

Структура курсової роботи має бути чіткою і обгрунтованою, так щоб була видна логіка розгляду проблеми.

4. Особливості оформлення окремих частин роботи

4.1. Робота повинна починатися титульним аркушем. Титульний аркуш повинен містити: назву учбового закладу, кафедри, тему роботи, прізвище, ініціали студента, номер групи, прізвище, ініціали і вчені академічні звання наукового керівника, назву міста, в якому знаходиться даний учбовий заклад, а також рік написання роботи (див. додаток 1).

4.2. Курсові завдання оформляються згідно з додатком 2.4.3. Календарний план оформляється згідно з додатком №3.В йому дається перелік заходів, які передбачається здійснити в ході виконання роботи. Наприклад, аналіз наукової літератури і нормативних актів, складання аналітичного огляду, визначення концепцій і гіпотези дослідження, узагальнення зібраних практичних, статистичних і інших матеріалів, написання окремих глав (розділів) роботи, введення і висновку, оформлення, друкування, впровадження пропозицій, обгрунтованих в роботі і т. п.

Виконання окремих етапів можна планувати паралельно.

4.4. Реферат є обов'язковим структурним елементом курсової роботи, загальний об'єм якого, як правило, складає до 500 знаків. Реферат повинен містити:

- зведення про кількість сторінок курсової роботи, кількості ілюстрацій, таблиць, додатків;

- кількість використаних джерел;

- перелік ключових слів;

- текст реферату.

Перелік ключових слів включає від 5 до 15 слів або словосполук з тесту, які в найбільшій мірі характеризують його вміст. Ключові слова наводяться в називному відмінку і друкуються прописними буквами в рядок через кому.

У тексті реферату мають бути відбиті найбільш істотні характерні межі виконаної роботи: об'єкт дослідження або розробки, мета роботи методи дослідження, отримані результати, сфера застосування, значущість роботи. . Приклад оформлення реферату наведений в додатку

4. 4.5. Вміст – план роботи: послідовно перераховуються введення, номери і заголовки розділів, підрозділів, висновок, список використаних джерел і додатка, вказуються відповідні сторінки. У вміст включаються заголовки всіх розділів, підрозділів курсової роботи і вказуються номери сторінок, на яких починається виклад того або іншого розділу, підрозділу. Всі заголовки нумеруються арабськими цифрами, за винятком заголовків «Введення», «Висновок», «Список використаних джерел» і «Додатки», які включаються у вміст без нумерації (див. додаток 5).

4.6. Введення відображає стан даної проблеми, викладаються мета і завдання роботи, показується актуальність теми, хто з учених-правознавців займався розробкою даної теми. За об'ємом введення – 2-3 сторінки.

Всі заголовки нумеруються арабськими цифрами, за винятком заголовків «Введення», «Висновок», «Список використаних джерел» і «Додатки», які включаються у вміст без нумерації (див. додаток 5).

4.6. Введення відображає стан даної проблеми, викладаються мета і завдання роботи, показується актуальність теми, хто з учених-правознавців займався розробкою даної теми.

За об'ємом введення – 2-3 сторінки.

4.7. Висновок повинен містити виклад виводів за результатами виконаної роботи, пропозиції по використанню результатів роботи на практиці і удосконаленню позначених в роботі правових проблем.

Висновок займає 3-4 сторінки.

4.8. У курсових роботах використовуються цитати, статистичні матеріали. Як правило, ці дані оформляються у вигляді виносок.

Виноски поміщаються в кінці цитати у вигляді [1,стр.100] або [2,ст.450],где на першому місці в дужках - номер джерела в списку літератури, далі - номер статті або сторінки.

Рекомендується для використання в курсовій роботі спосіб угрупування матеріалів - нумерація джерел у міру появи заслань на них в тексті. Інколи різні таблиці, графіки, схеми і тому подібне даються у вигляді додатків.

Додатки поміщаються після списку використаної літератури.Кожне застосування слід починати з нової сторінки. На всі таблиці в тексті роботи мають бути заслання, при цьому слово «таблиця» в тексті пише повністю, якщо таблиця не має номера, і скорочено, якщо номер, наприклад «..у таблиці. 1.2.».

4.9 Курсова робота має бути була віддрукована машинописним способом на одній стороні аркуша білого паперу формату (А4 210х297) через полуторний міжрядковий інтервал. Шрифт Times New Roman 14.

Об'єм курсової роботи, що рекомендується, - 25-40 сторінок машинописного тексту, не рахуючи списку використаних джерел і додатків. Нумерація сторінок у верхньому правому кутку. Розміри полів мають бути: ліве –30 мм, праве –15 мм, верхнє –20 мм, ніжнєє – 20 мм.

Захист полягає в наступному: - заздалегідь ознайомившись з письмовим відгуком, студент дає пояснення по суті критичних зауважень по роботі, відповідає на питання наукового керівника і інших присутніх на захисті осіб обгрунтовує свої виводи додатковими аргументами;

- при оцінці курсової роботи враховуються не лише її вміст, але і результати захисту. Науковий керівник визначає оцінку і ставить її в залікову книжку студента, а також у ведомость;

- захищені курсові роботи студентам не повертаються.