Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП лава.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
146.84 Кб
Скачать
  1. Техніко-економічні показники електропостачання

Річна втрата активної енергії визначається по формулі:

де - час роботи в добу при 3-х змінному графіку здобичі, ч.

- число робочих днів на ділянці, кВт.

- максимальне навантаження на ділянці, кВт.

Річна вартість визначається по формулі:

де - вартість електроенергії на 1т вугілля:

де Q – річний видобуток вугілля, т/рік.

Собівартість 1 т вугілля по елементу «Електроенергія»:

Електроозброєність праці:

де N – кількість людей на ділянці.

  1. Техніка безпеки і протипожежні заходи

Контроль за безпекою робіт шахтах здійснює Держнаглядохоронпраці,

Державний енергетичний нагляд, Госсанепіднадзор Украіни, тезніна інспекція від профспілки.

Весь обслуговуючий персонал електротехнічного устаткування, включаючи ІТР, повинні проходити перевірку ПБ відповідно до посади і виконуваної роботи.

Робота в електротехнічних установках, як правило, винна проводиться по наряду, тобто письмовому розпорядженні на роботу, що визначає місце і час, початок роботи, умову і її виконання.

При ремонтних робіт:

  • Оформлення робіт нарядом, розпорядженням;

  • Допуск до роботи:

  • Нагляд під час роботи.

Оформлення перерв в роботі, перекладу на інше робоче місце, закінчення робіт, перед початком робіт із знаттям напруги слідує:

а) провести необхідні відключення і прийняти заходи, що перешкоджають подачі напруги до місця роботи в наслідку помилкового або мимовільного включення комутаційних апаратів;

б) вивісити застережливі плакати на приводах комутаційних апаратів, за допомогою яких може бути подане напруга до місця роботи, встановити при необхідності огорожі;

в) перевірити покажчики напруги, відсутність напруги на струмопровідних частинах;

г) заземлити токоведущие частини.

У підземних виробленнях слід застосовувати електроапарати в копальневого виконання. Не допускається експлуатація електроустаткування при несправні засобах вибухозахисту, блокуваннях, заземлення, апаратів захисту, порушенні схем управляння і захисту пошкоджених кабелях. Забороняється змінювати заводську конструкцію і схему електроустаткування, схеми апаратури управління, захисту і контролю. Кожен пускорегулюючий апарат повинен мати чіткий напис щ вказівкою включеного устаткування і уставки спрацьовування реле максимального струмового захисту або номінальної вставки запобіжника.

Вся апаратура повинна бути опломбована з можливістю встановлення особи, що встановлює пломбу. У шахтах небезпечних по газу і пилу, розкривати оболонки вибухобезпечного електроустаткування з токоведущими частями, що знаходяться під напругою, допускається тільки при концентрації метану нижче 0,5%. Все електроапарати дозволяється відкривати і ремонтувати тільки особам, що мають відповідну кваліфікацію і право на виробництво робіт.

Згідно з ПБ заземленню підлягають металеві частини електротехнічних пристроїв, що нормально знаходяться під напругою, але які можуть опинитися під напругою, а також трубопроводи, сигнальні троси і так далі

Головні заземлите лі загальної шахтної заземлюючої мережі розташовується в зумпфі і і водозбірнику. Між собою вони з’єднуються сталевими смугами або тросами перетином не менше 100 мм1. До них підключається заземлююча шинна зварка ЦПП, до якої через оболонки броньових і заземлюючих жил гнучких кабелів підключаються корпуси всіх апаратів і механізмів. У кожної кабельної муфти на РП і у одиночного споживача встановлюють місцеві заземлитель, розташований від місцевого не ближче 5 м. На початку однієї зміни проводиться огляд всієї заземлюючої мережі шахти і вимірюється загальний опір мережі, який не повинен перевищувати 2 Ом.

Окрім захисного заземлення для захисту людини від поразки електричним струмом необхідна установка апаратури захисту від витоків з автоматичним відключенням пошкодженої мережі. На кожній ділянці передбачається реле витоку, встановлене на КТПВ. На нашій ділянці заземляються тільки металевий ланцюг, рейки і апаратура кріплення кабелів. Головні заземлите лі загально шахтного заземлення розташовується в зумпфі і водозбірнику. Між собою вони з’єднується сталевими смугами або тросами перетином не менше 100 мм2 до них підключається заземлююча шинна збірка – ЦПП. Головні заземлите лі є сталевими листами: завдовжки не менше 2,5 с, перетином не менше 0,75 м2 і завтовшки не менше 5 мм. Як місцевих заземлите лей застосовують сталеві листи не менше 2,5 м, площ орю не менше 0,6 м2 і завтовшки не менше 3 мм.

Для контролю концентрації метану використовується апаратура АТ-3-1.

Датчики контролю метану встановлені на наступних відстанях і мають наступні уставки: Д1 на 1,3% на відстані 10-20 м від межі ділянки; Д2 на 1,3 в лаві на відстані 10-15 м від вентиляційного штреку; Д3 на 0,5% на відстані не більш 50 м від лави на свіжому струмені.

При перевищені концентрації метану в місцях установки Д1,Д2 відключається автоматичний вимикач КТПВ, датчик подає сигнал на відключення осередку на УПГТ

Протипожежний захист

Діаметр труб не менше 150 мм2 на магістральних лініях і не менше 100 мм2 на дільничних лініях. Тиск на виході з пожежних кабелів кранів повинен бути 0,6-1,5 мПа. Пожежозрошувальний трубопровід обладнався пожежними кранами із сполучними головками, що мають умовний діаметр не менше 70 мм. Крани розташовуються виробленнях із стрічковими конвеєрами через 50 м у перетинів і відгалужень підземних вироблень в горизонтальних виробленнях відгалужень, що не мають через 200 м в похилих виробленнях перетинів, що не мають, через 100 м, у вантажних пунктів лав з боку свіжого струменя і на вентиляційному штреку не далі 20 м від виходу з очисного вироблення; у тупикових виробленнях проектною довжиною 500 і більше метрів через 5-, при меншій довжині через 100 м, а так само в гирлі і на кінці трубопроводу у забою. У гирлі і у забою пожежні крани оснащується ящиком з двома рукавами довжиною по 20 м і пожежним стовбуром.