Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка стилістика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
396.29 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

3222 НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ СТИЛІСТИКИ

для студентів спеціальності 6.030301 «Журналістика»

заочної форми навчання

Суми

Сумський державний університет

2012

Навчально-методичні матеріали із загальної стилістики / укладач О. П. Садовнікова. – Суми : Сумський державний університет, 2011. – 88 с.

Кафедра журналістики та філології

Передмова

Навчальна дисципліна «Загальна стилістика» є складовою циклу професійної підготовки фахівців за спеціальністю «Журналістика», оскільки сучасний темп життя, інтенсивний розвиток інформацій­них технологій вимагають від журналіста вмінь правильно, переконливо висловлюватися, швидко сприймати будь-яку форму мовлення, виділяти з нього необхідну інформа­цію для прийняття рішень, правильно спілкуватися в будь-якій мовленнєвій ситуації.

Загальна стилістика визначає основні поняття і стилістичні категорії, теоретично обґрунтовує принципи і методи стилістичних досліджень. Цей курс вивчає універсальні стилістичні засоби мови та закономірності її функціонування залежно від змісту, мети, ситуації і сфери спілкування, тобто загальне про функціональні стилі. У предметі загальної стилістики поєднано два аспекти: системно-структурний, що стосується будови і системи мови, і комунікативно-прагматичний, який охоплює функції мови, сферу її поширення в суспільстві і способи використання. Відповідно до цих аспектів у курсі загальної стилістики вивчають стилістику ресурсів (описову стилістику) і функціональну стилістику. У зв’язку із цим вивчення загальної стилістики має як тео­ретичне, так і практичне спрямування, що вимагає від студента великої уваги до кожного її аспекту: теоретичні знання є підґрунтям для набуття практичних умінь і навичок грамотно користуватися мовними засобами в різних сферах суспільного життя.

Мета викладання дисципліни «Загальна стилістика» полягає в тому, щоб розкрити стилістичну систему української мови в її довершеній, поліфункціональній формі; домогтися засвоєння основних понять теоретичної та практичної стилістики, оволодіння стилістичними нормами літературного мовлення; виробити чуття естетики мовлення, уміння працювати над своїм словом і стежити за мовленням інших. У зв’язку із цим основними завданнями курсу є:

  • ознайомлення студентів із основними поняттями та категоріями стилістики;

  • характеристика стилів української літературної мови і функціональних стилів мовлення;

  • вивчення стилістичних ознак (значень, забарвлень) мовних одиниць усіх рівнів як реальних, так і потенційних стилістичних ресурсів мови;

  • учити використовувати стилістичні засоби для експресивного вираження інтелектуального, емоційно-вольового й естетичного змісту мовлення; редагувати тексти з помилками й конструювати стилістично довершений текст будь-якого стилю та жанру;

  • формування мовного чуття та естетичного смаку мовців;

  • піднесення рівня культури мовного спілкування.

Для успішного виконання означених завдань студентам пропонуються плани практичних занять і завдання до них, перелік питань до екзамену, що охоплює як питання, які розглядаються в межах аудиторного часу, так і винесені на самостійне опрацювання, завдання для індивідуальної роботи. Короткий словник стилістичних термінів допоможе майбутнім журналістам зорієнтуватися в змісті теоретичних питань і практичних завдань, виконати індивідуальну роботу, що в свою чергу є передумовою належної підготовки до екзамену.

Розподіл навчального навантаження з курсу «загальна стилістика»

Тема

Лекції

Практичні заняття

Самостійна робота

Індивід. завдання

ТЕМА 1. Вступ. Стилістика як лінгвістична наука.

2

18

ТЕМА 2. Методи стилістики.

18

ТЕМА 3. Основні поняття стилістики.

4

2

20

ТЕМА 4. Проблема класифікації та жанрової диференціації стилів мовлення.

16

ТЕМА 5. Стилі сучасної української мови.

2

4

16

ТЕМА 6. Стилістичні засоби української мови

1

16

4

ТЕМА 7. Стилістичні фігури. Стилістичні прийоми.

1

16

4

Всього

8

8

124

4

Практичне заняття №1

Тема «Основні поняття стилістики»

Теоретичні питання

  1. Стиль. Стилі мови. Поняття функціонального стилю. Індивідуальний функціональний стиль. Експресивний стиль.

  2. Мовна норма. Літературна норма. Стильова норма. Стилістична норма. Підвиди стилістичних норм.

  3. Контекст. Види контекстів: ситуативний контекст (одиничний ситуативний контекст, соціально-історичний контекст); лінгвістичний контекст (лексичний, синтаксичний, стилістичний); за обсягом (мікроконтекст, макроконтекст, мегаконтекст).

  4. Експресивність, її різновиди (інгерентна, адгерентна).

  5. Конотація. Узуальна конотація. Оказіональна конотація.

  6. Стилістичне значення (аксіологічне, емотивне, образно-експресивне, функціональне). Функціональне стилістичне значення.

  7. Текст як категорія лінгвостилістики. Ознаки тексту (цілісність, зв’язність, членованість, лінійність, інформаційність, завершеність).

Завдання до самопідготовки

  1. Опрацюйте теоретичний матеріал. Дайте визначення основних понять стилістики (за словником).

  2. Прочитайте виразно наведений уривок. Проаналізуйте його за такою схемою:

  1. визначте тему, основну думку;

  2. подумайте, чи можна наведений уривок назвати текстом. За якими ознаками ви це визначили?

  3. з’ясуйте вид контексту для виділених фрагментів, обґрунтуйте свою думку;

  4. виділіть лексеми з емоційно-експресивним значенням, з’ясуйте вид експресивності;

  5. знайдіть слова із конотативним значенням, проаналізуйте його.

… Вирячивши вогненні очі, дихаючи полум’ям i димом, потрясаючи ревом пустелі i нетрі i вогненним хвостом замітаючи слід, летів дракон. Не з китайських казок i не з пагод Тибету - він знявся десь з громохкого центру країни «чудес», вилетів з чорного пекла землі людоловів i гнав над просторами... Над безмежжям Уралу... Через хащі Сибіру... Через грізний, понурий Байкал... Через дикі кряжі Зайбакалля... Через Становий хребет, - звивався над ним межи скель i шпилів... Високо в небі, сіючи іскри й сморід, летів i летів у безмежній ночі.

… То не фіктивна потвора з наївних китайських казок i не легендарний дракон Далай-лами. Нi, то реальний, то єдино реальний, справжній дракон, найбільший i найстрашніший з усіх драконів. Анi Микита Кожум’яка, анi сам Юрій Переможець не в силі б його подолати. На сталевих лапах, з вогненним черевом, з залізною пащею жахкотiв він, немов щойно вилетів з пекла. Шістдесят коробок-вагонiв - шістдесят суглобів у дракона. Спереду вогненноока голова - велетенський двоокий циклоп - надпотужний паротяг «Й.С.» (Йосиф Сталін). Ззаду - такий же надпотужний паротяг «Ф.Д.» (Фелікс Дзержинський).

Шістдесят суглобів у дракона - то шістдесят рудих домовин, i в кожній з них повно поглинених жертв, повно живих мертвяків. Крізь заґратовані діри дивилися тоскно грона мерехтливих очей, - дивились крізь темряву десь на утрачений світ, десь туди, де лишилась країна, осяяна сонцем, де лишилась Вітчизна, озвучена сміхом дитинства i юності рано одтятої, де лишилася мати... родина... дружина... Мерехтіли грона очей i летіли десь у темряву чорну, у прірву. Ними натоптане черево вщерть у дракона.

I тягне їх циклопічний "Й. С.", i підпихає їх демон "Ф.Д.". В цілому ж - то є е т а п , то є "ешелон смерті", - етапний ешелон ОГПУ - НКВД.

Дракон.

Іван Багряний

  1. Проаналізуйте стильове значення наведених груп слів:

Згідно із наказом; відповідно до постанови Міністерства освіти і науки, молоді і спорту України; з урахуванням вимог до…; на виконання наказу; у зв’язку із сімейними обставинами; порядок денний; в обговоренні взяли участь; відповідальність покладено на ... ; за згодою сторін.

З огляду на проблему дослідження; на погляд дослідника; розглянуто такі питання; увагу зосереджено на таких аспектах; актуальність теми визначається; слушним здається зауваження; порушується питання; проблема не вичерпується.

  1. Серед запропонованих слів виберіть доречні для різних стилів і типів мовлення. Побудуйте зі словами однієї із визначених вами груп слів міні-текст на самостійно обрану тему у доречному стилі і жанрі мовлення.

Священний, видатний, чистий, народна пісня, українське слово, плекаймо мову, письменник, глибока пошана, мовна політика, мовленнєва культура, соціальний статус, учитель, Закон про мови, державність, національна свідомість, національна культура, мовна спадщина, засіб спілкування, літературна мова, розділи науки про мову, мовні норми, комунікативні ознаки мовлення.

  1. Охарактеризуйте стилістичне значення (емотивне, аксіологічне, образно-експресивне, функціональне) виділених слів:

***

Що є іще, крім ніжності? Гаї, овіяні ласкавими вітрами. Палають квіти. Всі вони - мої. Вночі нам світить айстра кольорами. А взагалі - де айстра, де зоря? Твої слова - як вранішня молитва. Співає гай. Не видно вівтаря за золотим іконостасом літа. Струмують ночі руслами світань. І хилять квіти заспані голівки. Що є іще, крім ніжності? Спитай у тої айстри або в тої зірки.

Оксана Пахльовська