Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Труд право ЗАОЧН.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
388.1 Кб
Скачать

Задача 2

Бухгалтеру фірми «Еліт» Усіной встановлено посадовий оклад 900 грн. Оскільки Усіна має шестерічну дитину, яка часто хворіє, на її прохання їй встановлено неповний робочий час. Пропорційно відпрацьованому часу вона отримала зарплату за місяць в розмірі 450 грн. Але з цим не погодилась, оскільки це менше встановленого законом мінімального розміру заробітної плати, і звернулась до комісії по трудових спорах.

Яке рішення має винести КТС?

Розв’язання задачі

При розв’язанні представленої задачі необхідно керуватись нормами Кодексу законів про працю України. Стаття 56 зазначеного кодексу містить наступне:

за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

З вище зазначеного, можна сказати, що КТС повинна прийняти рішення на користь роботодавця і вважати вимоги Усіної неправомірними.

Задача 3

На приватному підприємстві «ДонБуд» не має колективного договору. На вимогу працівників укласти такий договір, директор підприємствазаявив, що колективний договір не може бути укладений із-за відсутності на підприємстві профспілкової організації.

Чи правомірна заява директора підприємства? Хто може бути сторонами колективного договору?

Розв’язання задачі

При відповіді на поставленні питання необхідно керуватись нормами Кодексу законів про працю. Так стаття 11 «Сфера укладення колективних договорів» зазначеного Закону говорить, що колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають права юридичної особи. А згідно статті 12 «Сторони колективного договору» цього ж Закону, колективний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом (особою), з однієї сторони, і первинною профспілковою організацією, які діють відповідно до своїх статутів, а у разі їх відсутності — представниками, вільно обраними на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів, з другої сторони.

На підставі викладеного вижче, можна прийти к висновку, що відмова директора підприємства є неправомірною, тому як колективний договір укладається на всіх підприємствах, які використовують найману працю, незалежно від наявності профспілкової організації. Представляти інтереси робітників підприємства «ДонБуд» при заключенні колективного договору може й представник, вільно обраний на загальних зборах найманих працівників або уповноважений ними орган.

Питання для підготовки до іспитів