Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка БЖД прзан.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
594.94 Кб
Скачать

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання практичних робіт з

з дисципліни « Безпека життєдіяльності”

за темою

«Психофізіологічні властивості людини»

для студентів усіх спеціальностей

денної форми навчання

2010

Міністерство освіти І науки України

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

До друку та у світ дозволяю

заступник ректора (перший проректор)

з науково-педагогічної роботи

_____________________проф. Гладкий І.П.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання практичних робіт з дисципліни БЖД

за темою

«Психофізіологічні властивості людини»

для студентів усіх спеціальностей

денної форми навчання

Усі цитати, цифровий, фактичний „ЗАТВЕРДЖЕНО”

матеріал та бібліографічні дані методичною Радою університету

перевірені, написання одиниць протокол № ____

відповідає стандартам від „____”_______________2009 р.

Укладачі:

Н.Б.Волненко Е.В.Омельяненко В.М.Литвиненко

В.Г.Покотило

Відповідальний за випуск С.І Карась

Харків ХНАДУ 2010

Міністерство освіти І науки України

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання практичних робіт з дисципліни БЖД

за темою

«Психофізіологічні властивості людини»

для студентів усіх спеціальностей

денної форми навчання

„Затверджено”

методичною радою

університету,

протокол № від 2009р.

Харків ХНАДУ 2010

Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання практичних робіт з

дисципліни « Безпека життєдіяльності”

за темою

«Психофізіологічні властивості людини»

для студентів усіх спеціальностей

денної форми навчання

„Затверджено”

методичною радою

університету,

протокол № від 2009 р.

Харків ХНАДУ 2010

Укладачі:

Н.Б.Волненко

Е.В.Омельяненко

В.М.Литвиненко

В.Г.Покотило

Кафедра метрології та безпеки життєдіяльності

Практична робота № 1 темперамент людини: типологія, діагностика

Мета роботи: Навчитися визначати типи темпераменту людини.

Зміст заняття:

1. Вивчення властивостей нервової системи та надійність роботи людини. Визначення поняття „темперамент”.

2. Типи темпераменту у визначенні видатних вчених.

3. Вплив темпераменту на вибір виду діяльності.

4. Тестування темпераменту. Практичні навички роботи з тестом Г.Айзенка.

Властивості темпераменту є суттєво важливими показниками стійкості схильності до небезпек.

Темперамент - індивідуальна особливість психіки людини, в основі якої лежить відповідний тип нервової системи. Виявляється в силі, швидкості, напруженості та урівноваженості перебігу психічних процесів індивіда, в яскравості та стійкості його емоцій і настроїв.

Темперамент характеризує психічну індивідуальність людини насамперед з боку властивої їй динаміки нервово-психічних процесів і станів, їхньої інтенсивності, швидкості, ритму, тривалості, перебігу. Ці якості так чи інакше відбиваються на зовнішній поведінці: швидкості ходи, жвавості жестикуляції та міміки, темпі мовлення тощо. Отже, всі ці якості можуть бути показниками певних рис темпераменту, їх можна вважати природженою властивістю індивіда, бо його основу становить певна комбінація властивостей нервової системи, з якими людина з'являється на світ, а саме: сила, рухливість та врівноваженість. Відповідно до найпоширеніших поєднань цих властивостей, як відомо, розрізняють чотири типи темпераментів: холеричний, сангвінічний, флегматичний та меланхолічний (табл. 1).

Відомо, що в більш легких режимах людина здатна компенсувати недостатні функції нервової системи розвитком інших якостей. В екстремальних ситуаціях, які мають особливо високі вимоги до індивідууму, схожої компенсації вже недостатньо і тут, скоріш за все, виявляються недоліки консервативних властивостей людини, в тому числі і недоліки темпераменту.

Усю різноманітність індивідуальних особливостей зведено до декількох груп психотипів особистості. Найбільш рання класифікація

Таблиця 1.1

Типи темпераментів залежно від основних властивостей нервово-психічних процесів

Типи темпераментів

Властивості нервово-психічних процесів

сила

рухливість

врівноваженість

Холеричний

+

+

-

Сангвінічний

+

+

+

Флегматичний

+

-

+

Меланхолічний

-

+

-

Примітка. Умовні позначення: «+> означає наявність вказаної властивості, «-» наявність протилежної їй.

типів людської особистості належить давньогрецькому лікареві Гіппократу (V - IV ст. до н.е.). Він співвідносив свою класифікацію з певними фізіологічними особливостями людського організму, геніально передбачивши більш пізній і сучасний підходи до цієї проблеми. Гіппократ поділяв людей на чотири категорії залежно від переважання в організмі одного із чотирьох «соків»: крові, лімфи, жовчі і чорної жовчі. Звідси запропоновані ним назви типів темпераменту: сангвінік, флегматик, холерик, меланхолік.

Ця класифікація була досить довгий час найбільш прийнятною, хоча визнавалося, що чотири основні типи не вичерпують усієї різноманітності особистостей і що поряд з чотирма типами, які рідко трапляються у чистому вигляді, існують різноманітні поєднання.

Відомий німецький біолог, засновник фізико-хімічної школи фізіології і порівняльної анатомії Й. Мюллер (1801-1858) робив спробу вивести вчення про темпераменти, виходячи з основних форм органічних функцій і органічних систем, наприклад, системи живлення, руху, чутливості, і приписати темпераменту переваги однієї з цих систем. Отже, були одержані рослинний, дратівливий і чутливий темпераменти. Але вивести душевні особливості, що характеризують кожний темперамент, з переважанням однієї з органічних систем, як виявилося, зовсім неможливо. Справді, мускульна сила не робить людину жовчною, а флегматичний характер так само супроводиться добрим, як і поганим живленням. Люди огрядні не завжди є флегматиками, водночас часто трапляються обличчя дуже худорляві і з небажаною флегмою. Є люди жовчні й сангвінічні як серед огрядних, так і серед худорлявих, як серед сильних, так і серед кволих. Взагалі всі спроби приписати кожному темпераменту особливу органічну властивість виявилися невдалими.

В 20-ті роки відомий швейцарський психіатр Карл Юнг став поділяти людей на екстравертів і інтровертів (рис.1). Екстраверсія - інтроверсія (від латинського ехіга - зовні, іпіго - всередині). Для екстравертів характерним є прагнення до найширшого й регулярного спілкування. При цьому нерідко відбувається відчуження від власного Я: людина майже не аналізує свій внутрішній світ, рідко замислюється над своїми колишніми і майбутніми діями. На противагу їм інтровертів відзначають зосередженість на своєму внутрішньому світі, виражена схильність до самоаналізу. В крайніх випадках спостерігається певна некомунікабельність, навіть замкненість, соціальна пасивність.

Німецький психіатр Ернст Кречмер на початку 20-х років ХХ сторіччя висунув нову типологію людей. В книзі «Будова тіла і характер» (1921) Кречмер доказував, що у людей різної тілесної будови різні й характери.

І. П. Павлов говорив, що різні поєднання всіх властивостей можуть дати 24 види темпераментів, але сам зупинився на 4-ох.

Сангвінік за Павловим - це витривалий, врівноважений і рухливий тип нервової системи. І збудження, і гальмування у нього дуже працездатні, рухливі, добре зрівноважені. Сангвінік енергійний, легко пристосовується до обстановки, до людей, не боїться життєвих труднощів.

Флегматик - людина з витривалою і зрівноваженою системою, але збудження і гальмування у нього повільні. Він спокійний, не поспішає, він пристосовується до обставин і до людей повільніше, ніж сангвінік, тому він не дуже любить змінювати умови життя, схильний до підвищеної стабільності звичок, інтересів. Через стійкість нервів він добре опирається кризам, важким умовам.

У холерика нервова система не врівноважена: збудження у нього бурхливе і рухливе, гальмування ослаблене. Нервовий склад у холерика мовби двоякий: сильний у збудженні, маловитривалий в гальмуванні. Він енергійний, дієвий, швидкий у рішеннях, діях, може бути винахідливим і кмітливим. В цей же час він запальний, нестриманий, йому дуже важко себе опанувати. Пристосуватися до обстановки, до людей - вірніше до їх недоліків - холерику важче, тобто ці мінуси народжують в ньому нестримні спалахи роздратування,

Рис. 1.1 Коло характерів

які отруюють життя самому холерику і його оточенню.

У меланхоліка дуже чуттєва і тому мало витримана нервова система. Саме його збудження і гальмування ослаблене, рухливість теж знижена. Тому меланхолік важко пристосовується до складних умов, важче переносить і недоліки близьких людей. Але підвищена чуттєвість робить його добрим, толерантним і він може бути мирним, найвідданішим супутником життя.

У 60-х роках американський вчений Гудол помітив, що надниркові залози кроликів виробляють головним чином адреналін, а надниркові залози лева - тільки норадреналін. У 1960 р. шведський вчений М. Франкенхойзер зі співробітниками знайшов, що у одних людей переважає виділення адреналіну, а в інших - норадреналіну. В науково-популярній літературі тоді з'явилися публікації про поділ людей на «левів» і «кроликів».

У багатьох дослідженнях діяльності людей різних професій було встановлено вплив якостей темпераменту, і власне слабкості нервової системи, на результати трудової діяльності і особливо на поведінку в екстремальних ситуаціях. Так, К. Гуревич показав, що у чергових на пульті управління електромережами при слабкості нервової системи аварійні ситуації викликали стан «загального» блокування уваги, розлад процесів мислення і пам'яті.

В. Д. Небилицин одну зі своїх робіт спеціально присвятив вивченню впливу властивостей нервової системи на надійність роботи людини-оператора в екстремальних ситуаціях. Автор -показав, що можливості людини надійно, в тому числі і безпечно, діяти в екстремальній ситуації витікають безпосередньо не із властивостей його темпераменту, а власне із властивостей сили нервової системи. В. Д. Небилицин назвав цілий ряд реакцій поведінки, що відображають здатність людини протидіяти небезпеці, які фактично безпосередньо залежать від властивостей нервової системи. Так, здатність до довготривалої активної роботи у протидію втомі залежить від індивідуальної витривалості нервової системи по відношенню до збуджуючого і гальмуючого процесу, тобто від її сили. Від сили нервової системи залежить також здатність до екстреної мобілізації в аварійних ситуаціях, здатність успішно діяти, не зважаючи на відволікаючі фактори і перешкоди. Від рухливості і лабільності нервової системи, від врівноваженості нервових процесів залежать такі важливі для безпеки праці якості, як здатність до переключення уваги і до швидкого реагування на небезпечні сигнали. Ці висновки пізніше були експериментально підтверджені.

В умовах різкого збільшення в індустріально розвинутих країнах кількості серцево-судинних захворювань американські вчені М. Фрідман і Р. Розенман (1959) здійснили спробу класифікувати людей за їх схильністю до коронарних захворювань (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда). Примітивність такої систематики полягає у тому, що беруть до уваги лише дані психологічних досліджень. Автори системи в останні роки стали пов'язувати тип А і тип Б з даними нейро-гормональних досліджень. Зокрема, виявлено, що люди типу А переносили шум більш високого рівня і довше, ніж люди типу Б. Проте спроби Фрідмана і Розенмана знайти для типів А і Б гормональне обґрунтування не мали успіху.

Загальну методику вивчення особистості запропонував А.А. Зворикін.

В основу типізації особистостей покладено критерій типу мислення (теоретичне, інтуїтивне, наочно-образне і практичне); співвідношення мисленно-розумових і емоційних компонентів. Психологічна характеристика запропонованих типів являє собою певний синтез декількох типологій. Використані типи темпераменту за Гіппократом (холерик, сангвінік, флегматик, меланхолік), типологія характерів за К. Юнгом (екстраверт і інтроверт) і типи вищої нервової діяльності за І.П. Павловим (сильний неврівноважений, сильний урівноважений рухливий, сильний урівноважений інертний і слабкий). Згідно з цією типізацією розрізняють типи: мислительно-інтуїтивний, інтуїтивно-мислительний, емоційно-інтуїтивний, інтуїтивно-емоційний, мислительно-розумовий тип, розумово-мислительний, емоційно-розумовий, розумово-емоційний.

Крім цього, є класифікація німецького психіатра К. Леонгарда та інших дослідників, які вже довели про існування 72 типів нервового складу, і ведеться мова про створення «менделєєвської таблиці» темпераментів.

Психологи та люди працюють з невеликим тестом Г. Айзенка, де в основі закладено коло характерів. Надаємо цей тест з метою проведення тестування типів темпераменту студентів.

Тест для виявлення темпераменту особистості (за Г. Айзенком)

1. Чи часто Ви прагнете нових вражень, для того, щоб розслабитись, щоб досягти збудження?

2. Чи часто Ви відчуваєте потребу в друзях?

3. Ви людина безтурботна?

4. Чи важко Вам сказати ні (тобто відмовити)?

5. Чи задумуєтесь Ви над тим, як щось треба розпочати (за щось братися)?

6. Коли Ви обіцяєте щось зробити, чи завжди дотримуєте своєї обіцянки?

7. Часто у Вас бувають спади і піднесення настрою?

8. Як звичайно Ви чините і говорите - швидко, не роздумуючи?

9. Чи часто Ви почуваєте себе нещасною людиною без достатніх на це причин?

10. Чи побилися б Ви об заклад майже на все?

11. Чи виникає у Вас почуття ніяковості і сором'язливості, коли Ви хочете почати розмову із симпатичною незнайомкою (незнайомцем)?

12. Чи втрачаєте Ви самовладання, чи сердитися інколи?

13. Чи часто ви дієте під впливом миттєвого настрою?

14. Чи часто у Вас виникає занепокоєння через те, що зробили чи сказали щось таке, чого не слід було робити і говорити?

15. Чи надаєте Ви перевагу книжкам, зустрічі з людьми?

16. Чи легко Вас образити?

17. Чи часто любите бувати у товаристві?

18. Чи виникають у Вас думки, які б Ви хотіли приховати від кого-небудь?

19. Чи правильно те, що Ви часом сповнені енергією, а іноді зовсім мляві?

20. Чи волієте мати менше друзів, але зате особливо відданих і близьких?

21. Чи часто Ви мрієте?

22. Коли на Вас кричать, Ви відповідаєте тим же?

23. Чи часто Вас турбує почуття вини?

24. Чи всі Ваші звички добрі й бажані?

25. Чи здатні Ви дати волю своїм почуттям і безтурботно веселитися в товаристві?

26. Чи вважаєте Ви себе людиною збудливою і чуттєвою?

27. Чи вважають Вас людиною жвавою і веселою?

28. Чи часто Ви, виконавши важливу роботу, відчуваєте, що могли би зробити все краще?

29. Ви більше мовчите, коли перебуваєте у товаристві?

30. Ви іноді пліткуєте?

31. Чи буває так, що Вам не спиться через те, що в голову лізуть різні думки?

32. Коли Ви хочете про щось довідатися, то Ви надаєте перевагу книжкам, довідникам?

33. Чи буває у Вас сильне серцебиття?

34. Чи подобається Вам робота, яка вимагає постійної уваги?

35. Чи бувають у Вас приступи тремтіння?

36. Чи завжди б Ви платили за проїзд у транспорті, коли б не побоювалися перевірки?

37. Вам не приємно перебувати у товаристві, де кепкують один з одного?

38. Чи дратівливі Ви?

39. Чи подобається Вам робота, яка вимагає швидкої реакції?

40. Чи хвилюєтесь Ви за деякі неприємні події, які можуть статися?

41. Ви ходите повільно, не поспішаючи?

42.Чи хоч раз Ви запізнювалися куди-небудь (на побачення, на роботу тощо)?

43. Чи часто Вам сняться жахи, страхіття?

44. Чи правда, що Ви любите поговорити, що ніколи не обминете нагоди побалакати з незнайомою людиною?

45. Чи турбує Вас який-небудь біль?

46. Ви почували б себе нещасним, якби довший час були позбавлені широкого спілкування з людьми?

47. Чи можете себе назвати нервовою людиною?

48. Чи є серед Ваших знайомих люди, яким Ви не симпатизуєте?

49. Чи можете Ви сказати, що Ви доволі впевнена у собі людина?

50. Чи легко Ви ображаєтесь, коли люди вказують Вам на помилки в роботі і на особисті промахи?

51. Чи вважаєте Ви, що важко отримати задоволення від вечірки?

52. Чи турбує Вас почуття, що Ви в чомусь гірші за інших?

53. Чи легко Вам внести пожвавлення в невеселе товариство?

54. Чи обговорюєте Ви речі, з якими не обізнані?

55. Чи турбуєтеся Ви про своє здоров'я?

56. Чи любите Ви кепкувати з інших людей?

57. Чи терпите Ви від безсоння?

Треба відповісти на всі запитання. Ствердну відповідь запишіть словом «так», заперечну - словом «ні».

№ з/п

відповідь

І

II

III

ТАК

НІ

ТАК

НІ

ТАК

НІ

1

2

3

57

Рис. 1.2. Таблиця запису відповідей

Порівняйте Ваші відповіді з ключем опитування (знаходиться у викладача). Якщо Ваші відповіді збіглися з відповідями «так» і «ні» ключа опитування, поставте «+». Підрахуйте плюси за графами «так» і «ні» для кожної колонки окремо.

1. Поняття про темперамент людини.

2. Класифікація типів людської особистості до 19-го сторіччя (Гіппократ, Й.Мюллер).

3. Типи темпераментів залежно від основних властивостей нервово-психічних процесів (І.П.Павлов).

4. Сучасні наукові уявлення про типи характерів та їхня типологія.

5. В чому суть «кола характерів» за Г.Айзенком?

Рис. 1.3. Визначення темпераменту людини

Тема реферату

Вплив темпераменту людини на поведінку в екстремальних та аварійних ситуаціях.

Практична робота № 2.