Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpiz_z_up-olya_gordiychuk.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать
  1. Проаналізуйте функції набору і відбору працівників на досліджуваному підприємстві.

На даному підприємстві набір кадрів виконує відділ кадрів. В процесі набору та відбору кадрів у першу чергу враховується: стаж роботи працівника, навчання, професійні особливості, цілі в житті, попередня робота. Головна ціль відбору — набрані працівники мають відповідати вимогам організації, щодо відповідності умовам і особливостям роботи.

Для пошуку гідних кандидатів в організації використовують такі методи пошуку працівників:

  1. Пошук усередині організації.

  2. Підбір за допомогою працівників організації: серед родичів і знайомих працівників фірми.

  3. Самопроявлення кандидата. Організація отримує листи, телефонні дзвінки від зайнятих пошуками роботи.

  4. Об’яви в засобах масової інформації: на телебаченні, радіо, в пресі. Недоліком вважають: досить великий наплив кандидатів, більшість з яких не будуть мати необхідних характеристик.

  5. Виїзд в інститути та інші навчальні заклади.

  6. Державні центри зайнятості, які мають базу даних, можуть направляти безробітних по заявках підприємств і організацій.

  7. Приватні агентства з підбору персоналу, які забезпечують досить високу якість кандидатів.

  1. Визначте особливості системи оплати праці, що використовується на досліджуваному підприємстві.

Оплата праці - це спосіб обчислення розмірів винагороди, належної виплати працівникам відповідно до витрат праці, а в ряді випадків і до її результатів.

На підприємстві системи оплати праці встановлюються в колективному договорі. Переведення працівників на іншу систему оплати праці є зміною істотних умов праці й вимагає попередження працівників за 2 місяці.

На даному підприємстві використовують погодинну оплату праці. При погодинній системі розмір заробітної плати визначається залежно від тривалості відпрацьованого часу і кваліфікації працівника. Почасова система може мати три підвиди: погодинна, поденна, помісячна. Праця оплачується за фактично відпрацьований час: години, дні, місяць. При щомісячній оплаті розмір окладу не залежить від кількості робочих днів у місяці.

В організації використовують як основну так і додаткову оплату праці:

  • Основна заробітна плата – винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці.

  • Додаткова заробітна плата – винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні й компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов`язані з виконанням виробничих завдань і функцій

Встановіть, які з економічних методів мотивації праці використовуються на підприємстві. Зазначте особливості використовуваних методів на досліджуваному підприємстві.

Економічні методи мотивації

Особливості методів

  1. Система заробітної плати

На даному підприємстві використовується погодинна оплата праці. Також за добре виконану роботу працівники отримують доплати до заробітну плати.

  1. Система штрафів

Не дуже розвинена система штрафів, оскільки штат працівників не дуже великий то штрафні санкції використовуються дуже рідко. В основному використовуються попередження, догани, стягнення з заробітної плати.

  1. Система бонусів

В організації використовується системи бонусів, а саме використовуються доплати, винагороди за виконану роботу. Деколи працівники отримують певні доплати до заробітної плати за виконану роботу, успішно здані проекти.

  1. Система пільг

Система пільг не розповсюджена на підприємстві.

  1. Надання матеріальної допомоги, надання кредитів

Матеріальна допомога надається працівникам у яких скрутне матеріальне становище. Оскільки керівництво дуже цінує своїх працівників то всякими методами бажає його підтримати і допомогти. Також надаються кредити працівникам, але це відбувається не часто оскільки більш розповсюджена матеріальна допомога.

  1. Система участі працівників у прибутках підприємства

В даній організації працівники беруть безпосередню участь у розвитку організації, у прийнятті управлінських рішень. Такого керівники прислухаються до думок і пропозицію підлеглих оскільки інформація не іде тільки зверху в низ, а ще й знизу в верх.

Вкажіть, які з неекономічних методів мотивації праці використовуються на підприємстві. Зазначте особливості використовуваних методів на досліджуваному підприємстві.

Неекономічні методи мотивації

Особливості методів

  1. Участь у справах підприємства

Керівники завжди прислухаються до думки підлеглих. Керівники також використовують думки і пропозиції персоналу в прийнятті управлінських рішень.

  1. Можливість просування по службі

Так як працівники беруть активну участь в розвитку підприємства, то вони маю можливість просуватися по кар’єрних сходинках. Коли підшукують гідних кандидатів на керівні посади то спочатку розглядають гідних кандидатів серед персоналу. Оскільки набагато краще брати працівників які вже добре ознайомлені з діяльність організації. Також якщо працівник вже більше 2 років працює в організації то його буде підвищено.

  1. Можливість придбання нових знань, вмінь, навичок

Зараз відбувається навчання 8 працівників, з яких 5 навчаються на виробництві, а 3 в начальних закладах. Також працівників відправляють на курси підвищення кваліфікації та перекваліфікації.

  1. Делегування завдань та повноважень

Часто використовується делегування працівників. Один керівник має 4-6 підлеглих. Делегування повноважень покращує роботу підлеглих оскільки вони відчувають що потрібні, і за допомогою цього вони беруть безпосередню участь в розвитку організації.

  1. Мотивація збагаченням змісту праці

Кожен працівник має свої посадові обов’язки і чітко знає що він має робити і в який термін.

  1. Підтримка, визнання заслуг, подяка

Керівники дуже лояльно ставляться до своїх підлеглих. За добре виконану роботу працівники отримують грамоти і матеріальні винагороди.

  1. Повага, довіра, уважне відношення з боку керівництва та колег

Наш директор вимогливий, справедливий, чесний, уважний, добрий! Так говорять підлеглі про головного директора компанії.

Зазначте переваги та недоліки діючої системи мотивації праці персоналу досліджуваного підприємства.

Недоліки:

  • Я вважаю що потрібно більше розвинути систему преміювання.

  • Також потрібно використовувати більше нарад для того щоб скоординувати і направити в потрібне русло роботу кожного працівника.

  • Потрібно розвивати і покращувати корпоративний дух, щоб підлеглі могли якнайкраще працювати в команді для розвитку підприємства.

  • Потрібно більше розвинути систему кредитів.

Переваги:

  • В організації керівники прислухаються до думок своїх підлеглих.

  • Керівники чітко контролюють роботу кожного підлеглого.

  • Широко використовують делегування повноважень.

  • Добре розвинута система навчання працівників.

  • Рідко використовуються штрафи і догани оскільки працівники чітко виконують свою роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]