Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломно-виробнича практика Ткачук В.В. Ор...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

15.4 Створення запитів обробки бази даних засобами sql

Мова SQL (Structured Query Language – структурована мова запитів) – це стандартний набір слів англійської мови, вживаний для опису запиту до бази даних. Access автоматично транслює всі запити в послідовність символів свого власного діалекту мови SQL, іменованого Jet SQL. Для спрощення створення запитів є спеціальний засіб, названий бланком запиту за зразком. З його допомогою можна в лічені хвилини побудувати запит, перетягуючи елементи запиту між відповідними вікнами. Робиться це в таким способом.

Переходимо на вкладку “Запит” головного вікна бази даних. Там доки немає жодного готового об'єкту, але присутня кнопка “Створити”.

У вікні, який відкрився, “Новий запит” пропонуються на вибір всі можливі режими створення запиту. Вибираємо ручний режим за допомогою пункту “Конструктор”.

Далі необхідно вибрати таблиці бази даних, на підставі яких буде побудований запит. Це робиться за допомогою вікна “Додавання таблиці”, що містить список всіх наявних в базі таблиць. Виділяєте потрібну таблицю і натискуєте кнопку “Додати”. Вікно з переліком полів відповідної таблиці з'явиться у верхній половині бланка запиту. Якої саме таблиці додадуть при створенні запиту, вирішує розробник бази даних. Головна вимога – вони повинні містити всі необхідні для роботи майбутнього запиту поля. Кнопка “Закрити” дозволяє перервати процес додавання таблиць і взятися до роботи з бланком запиту.

Вікно “Додавання таблиці” містить вкладиш “Запит”, на якій виводить список всіх створених раніше запитів. Тому слід враховувати, що запит може грунтуватися на іншому запиті, а не лише на таблицях.

Бланк запиту за зразком роздільний на дві панелі. У верхній частині розташовані списки полів доданих таблиць, в нижній частині знаходяться терміни, які визначають структуру результуючої таблиці.

Рядок “Поле” можна заповнити або за допомогою списку, який випадає, розташованого в полі вибору, або простим перетягуванням його назви з верхньої частини вікна. У обох випадках імені поля з'явиться в рядку “Поле”, і відбудеться автоматичне заповнення рядка “Ім'я таблиці”. Ці дії можна виконати в зворотному порядку. Спочатку вибравши із списку, який випадає, ім'я таблиці, а потім, вибравши відповідне поле. Кожна колонка бланка відповідає одному полю результуючої таблиці. Розмістите поля в порядку, зручному для роботи і візуального сприйняття.

Рядок “Сортування” дозволяє вибрати режим виведення значень в результуючій таблиці. Доступні три варіанти:

  1. по зростанню – запис з меншим значенням поля виводить перед великим значенням. У алфавітному вигляді записи сортуються від А до Я і від A до Z;

  2. по убуванню – запис з великим значенням поля виводить перед меншим значенням. У алфавітному вигляді записи сортуються від Я до А і від Z до A;

  3. відсутній – сортування не виробляються і записи виводять в порядку їх проходження у відповідній таблиці.

Прапор “Вивід на екран” дозволяє заховати від того, що працює із запитом деякі поля. Це можливо, коли той самий запит використовується і як запит і як джерело інформації для інших об'єктів, наприклад форм. Або коли необхідно виконати сортування або відбір по конфіденційному полю, значення якого не можна відображувати в цьому запиті. Тому для заховання поля просто зніміть відповідний прапорець.

Умова відбору дозволяє вказати той критерій, по якому записи вибиратимуться для включення в підсумкову таблицю. Для кожного поля можна створити свою умову відбору. Тоді запис прочитається що задовольняє запиту, якщо всі значення відповідних полів з вказаною умовою відбору задовольнятимуть цим умовам.

Якщо необхідно, то методом перетягання кордонів, можна задавати ширину полий таблиці.

Для перевірки працездатності запиту, необхідно запустити його на виконання за допомогою кнопки “Запуск” панелі інструментів у верхній частині вікна програми. На екрані з'явиться результуюча таблиця, заповнена записами, які задовольняють даному запиту. Для повернення назад до режиму конструктора необхідно скористатися кнопкою “Вигляд”.

Для збереження запиту необхідно натискувати кнопку “Зберегти”, на панелі інструментів. У вікні “Збереження” вказується ім'я запиту, під яким він буде збережений на вкладиші “Запити”, головного вікна бази даних.

У Access розрізняють чотирьох основних типів запитів, які дозволяють вирішувати різні завдання:

  • запит на вибірку – ці запити витягують необхідну інформацію з однієї або декількох таблиць, формуючи на їх основі підсумкову таблицю, яка носить тимчасовий характер яка зберігатиметься лише під час сеансу роботи із запитом;

  • запит на зміну – ці запити дозволяють створювати нові таблиці бази даних з підсумкових таблиць запитів або вносити значні зміни до вже наявних таблиць. З їх допомогою можливо додавати в таблицю нові записи і видаляти непотрібні, а також вносити необхідні зміни за допомогою виразів, вбудованих в саму конструкцію запиту;

  • перехресний запит – підсумують дані з однієї або декількох зв'язаних таблиць і формують нову електронну таблицю. Досить корисні для завдань аналізу даних або створення графіків і діаграм, заснованих на сумі значень числових полів багатьох таблиць;

  • запити з параметром – повторно застосовують вже існуючі запити, вносячись при цьому незначні зміни в задані раніше умови відбору. При виконанні запиту з параметрами, Access відображує спеціальне діалогове вікно, яке дозволяє користувачеві ввести нову умову відбору. Фактично запити з параметрами не є окремими запитами, оскільки такі функції можна додати до запитів на вибірку, перехресним запитам або запитам на зміну.

Вибір типа запиту є дуже тонким питанням і залежить від конкретної ситуації. Вірогідніше буде необхідно створити декілька різних запитів, які відповідає певним вимогам. Як вказується в [10].