Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кри.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Висновки

Отже, розробка теорії криміналістичної ідентифікації є досягненням криміналістики. Ідентифікація як процес встановлення тотожності будь-яких ознак у різних об'єктах є загальним (загальнонауковим) методом дослідження, теорія якого базується на формальних законах логіки та є сукупністю логічних правил досліджен­ня, в процесі яких встановлюється тотожність. Отже, універ­сальність методу ідентифікації як загальнонаукового інстру­мента дозволяє використовувати методи природничих і технічних наук як прийоми для застосування ідентифікації як загального методу пізнання.

Криміналісти при з'ясовуванні всіх вузлових питань ідентифікації виходять із положення щодо діалектичної тотожності, а саме: немає двох речей, предметів матеріального світу, які б були абсолютно подібні за всіма рисами та ознаками. Кожний об'єкт тотожний тільки сам собі, відрізняється від усіх інших, хоча б і подібних.

Діагностичний процес, у свою чергу, полягає у визначенні сутності конкретного об'єкта, а також у порівнянні його природи з природою об'єктів певного класу, роду, виду, класифікації, встановленої наукою і досвідом. До такого роду криміналістичної експертизи можна віднести встановлення часу події, механізму події, способу дії даної особи. Експерт діагностує досліджувані ним явища і робить аргументований висновок, який має доказове значення, оскільки воно причинно пов'язане з досліджуваною подією.

Список використаних джерел

  1. Шеремет А. П., Криміналістика: навч. пос. для студ. вищ. навч. закл./ А. П. Шеремет – [2-ге вид.]. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 472 с.

  2. Когутич І. І. Криміналістика: Курс лекцій.- К.: Атіка, 2008.- 888 с.

  3. Кримінологія: Загальна та Особлива частини: Підручник для студентів юрид. Спец. вищ. Навч. закладів / І.М. Даньшин, В.В. Голіна, О.Г. Кальман, О.В. Лисодєд; За ред. Проф. І.М. Даньшина. – Харків: Право, 2003. – 352 с.

  4. Криміналістика (криміналістична техніка): Курс лекцій /П. Д. Біленчук, А.П.Гель, М. В. Салтевський, Г. С. Семаков. —К.: МАУП, 2001. — 216с.

  5. Салтевський М.В. Криміналістика. Підручник: У 2-х ч. Ч.1. — X.: КонCУM, Основа, 1999. — 416 с.