Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teor_System_Mat_Mod1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Символьне моделювання являє собою штучний процес створення логічного об'єкта, який заміщує реальний і висловлює основні властивості його відносин з допомогою визначеної системи знаків або символів.

Інші види моделювання. При реальному моделюванні використовується можливість дослідження різних характеристик або на реальному об'єкті в цілому, або на його частині. Такі дослідження можуть проводитися як на об'єктах, що працюють у нормальних режимах, так і при організації спеціальних режимів для оцінки цікавих для дослідника характеристик (при інших значеннях змінних і параметрів, в іншому масштабі часу і т. д.). Реальне моделювання є найбільш адекватним, але при цьому його можливості, з урахуванням особливостей реальних об'єктів, обмежені. Наприклад, проведення реального моделювання АСУ підприємством потребують, по-перше, створення такої АСУ, а по-друге, проведення експериментів з об'єктом, тобто підприємством, що в більшості випадків неможливо. Розглянемо різновиди реального моделювання.

Натурним моделюванням називають проведення дослідження на реальному об'єкті з наступною обробкою результатів експерименту на основі теорії подібності. При функціонуванні об'єкта у відповідності з поставленою метою вдається виявити закономірності протікання реального процесу. Треба відзначити, що такі різновиди натурного експерименту, як виробничий експеримент і комплексні випробування, мають високий ступінь достовірності.

З розвитком техніки і проникненням в глибину процесів, що протікають у реальних системах, зростає технічна оснащеність сучасного наукового експерименту. Він характеризується широким використанням засобів автоматизації проведення, застосуванням досить різноманітних засобів обробки інформації, можливістю втручання людини в процес проведення експерименту, і відповідно до цього з'явилося нове наукове спрямування - автоматизація наукових експериментів.

Відмінність експерименту від реального протікання процесу полягає в тому, що в ньому можуть з'явитися окремі критичні ситуації і визначатися границі стійкості процесу. У ході експерименту вводяться нові фактори і зовнішні збурення в процесі функціонування об'єкта. Один з різновидів експерименту - комплексні випробування, які також можна віднести до натурного моделювання, коли внаслідок повторення випробувань виробів виявляються загальні закономірності про надійність цих виробів, про характеристики якості і т. д. У цьому випадку моделювання здійснюється шляхом обробки та узагальнення відомостей, що проходять в групі однорідних явищ. Поряд зі спеціально організованими випробуваннями можлива реалізація натурного моделювання шляхом узагальнення досвіду, набутого під час виробничого процесу, тобто можна говорити про виробничий експеримент. Тут на базі теорії подібності обробляють статистичний матеріал з виробничого процесу та отримують його узагальнені характеристики.

Іншим видом реального моделювання є фізичне, що відрізняється від натурного тим, що дослідження проводиться на установках, які зберігають природу явищ і мають фізичну подібність. У процесі фізичного моделювання задаються деякі характеристики зовнішнього середовища і досліджується поведінка деякого реального об'єкта, або його моделі при заданих або створених штучно впливах зовнішнього середовища. Фізичне моделювання може протікати в реальному та нереальному (псевдореальному) масштабах часу, а також може розглядатися без урахування часу. В останньому випадку вивченню підлягають так звані «заморожені» процеси, які фіксуються в деякий момент часу. Найбільші складність і інтерес з точки зору вірності одержуваних результатів представляє фізичне моделювання в реальному масштабі часу.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]