Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ 1 (землетрус) завдання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

Практична частина заняття

В наслідок стихійного лиха територія, що показана на схемі опинилися в осередку ураження землетрусом.

Згідно сейсмографічним даним, на північ від лінії, що з’єднує південні окраїни населених пунктів Гусенці та Яблунька інтенсивність коливання земної кори визначається у 8 і більше балів за 12-ти бальною шкалою. Будинки в населених пунктах та об’єкти промисловості отримали зруйнування, що характеризуються як сильні. Звідси можна зробити висновок: на півночі від н. п. Гусенці та Яблунька утворилася ІІ-га зона осередку землетрусу (характеристика цієї зони наведена у табл. додатку 1).

Попередній аналіз обстановки в цій зоні може характеризуватися так: житлові будинки зруйновані практично повністю, залишилися лише підвали та перші поверхи багатоповерхових споруд, не діють мережі водо газо електро постачання. До 90 відсотків людей в будинках та будівлях отримали ураження не сумісні з життям. Зруйновані дорожні споруди, греблі та дамби, цехи та ємності з паливо вибухонебезпечними та сильнодіючими отруйними речовинами, ядерні реактори АЕС. В наслідок цього у навколишнє середовище потрапили небезпечні хімічні та радіоактивні речовини. Існує загроза виникнення суцільних пожеж. Через проран у греблі витікає вода, утворивши хвилю прориву.

На південь від н. п. Гусенці та Яблунька штучні споруди та природні утворення отримали зруйнування середньої ступені. У житлових будинках залишилися підвальні приміщення та перші 2 – 3 поверхи. Існує загроза виникнення суцільних пожеж. Підземні комунікації водо газо електропостачання непошкоджені. Дорожні споруди можуть бути використані за призначенням.

Тобто на півдні від від н. п. Гусенці та Яблунька утворилася ІІІ-я зона осередку землетрусу.

З метою виявлення обстановки, що склалася, нанесіть спеціальні позначки на зруйновані об’єкти, що показані на схемі місцевості (додаток 2) для характеристики їх стану.

Доповідь керівнику об’єкта щодо обстановки

в районі н. п. Бельци, Сади та Дачі.

О 18 годині 40 хвилин 21 вересня територія району н. п. Бельци, Сади, Дачі та Яблунька може утворитися осередок землетрусу. Смуга поділу осередку на ІІ та ІІІ зони показана на схемі.

Об’єкти підприємства знаходяться у спорудах, що зруйновані на 95 %. Населення н. п. Бельци, Сади, Дачі, що знаходилися у багатоповерхових будинках отримали ураження не сумісні з життям. Персонал підприємства працездатний (в мить руйнування знаходився в офісах, що розташовані на перших поверхах).

В наслідок зруйнування потенційно небезпечних об’єктів може утворитися складна інженерно, гідродинамічна, хімічна та радіоактивна небезпечна обстановка.

Позначки ступені зруйнування об’єктів

Сильне зруйнування Зруйнування середнього ступеня Слабкі зруйнування

Вогняний шторм Суцільні пожежі Окремі пожежі

Висновок:

  1. З метою виявлення та оцінки обстановки в осередку ураження виконати:

    • прогнозування обстановки в н. п. Бельци, Сади, Дачі;

    • виявлення фактичної обстановки шляхом розвідки силами формування підприємства.

2. За даними прогнозу та фактичної обстановки розробити пропозиції щодо раціональних дій в умовах, що можуть скластися.

Пропан – 120 т

Хлор – 50 т

Аміак – 200 т

Хлор – 40 т

РБМК - 1000

Бельци

Поповка

Хатинка

Масштаб: 1: 100 000

Рибне

Гусенці

Хліби

Яблунька

Хутори

Старе

Сади

Атомград

Дачі

Приріччя

Додаток