Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

2. Формування інвестиційних портфелів, їх види

Відповідно до українського законодавства виділяють такі портфелі цінних паперів банківських установ:

  • торговий портфель цінних паперів - цінні папери, придбані банком для перепродажу та переважно з метою отримання прибутку від короткотермінових коливань їх ціни. До торгового портфеля цінних паперів можуть бути віднесені лише високоліквідні цінні папери; цінні папери відображаються на дату балансу виключно за справедливою вартістю.

  • цінні папери в портфелі на продаж - цінні папери, до яких не належать торгові пінні папери та цінні папери, що утримуються до погашення; боргові цінні папери з фіксованою датою погашення, які банк не має наміру тримати до дати їх погашення; цінні папери, які банк готовий продати у зв'язку зі зміною ринкових відсоткових ставок, потреб ліквідності, наявності альтернативних інвестицій; акції та боргові цінні папери, за якими неможливо достовірно визначити справедливу вартість; фінансові інвестиції в асоційовані та дочірні компанії, що придбані та утримуються виключно для продажу протягом 12 місяців з дати придбання; за наявності певних обмежень шодо обліку цінних паперів у портфелі до погашення; інші цінні папери, придбані з метою утримання їх у портфелі на продаж.

  • цінні папери в портфелі до погашення, - боргові цінні папери, щодо яких є намір і здатність банку утримувати їх до строку погашення.

  • інвестиції в асоційовані та дочірні компанії.

Асоційована компанія - юридична особа, в якій інша юридична особа володіє прямо та/або опосередковано 20 або більше відсотками статутного капіталу та/або голосів.

Дочірня компанія (підприємство) - компанія, шо контролюється іншою компанією. Контроль передбачає, що материнська компанія (банк) прямо або через дочірні компанії володіє 50% або більше голосів об'єкта інвестування. Контроль є, якщо материнська компанія (банк) прямо або через дочірні компанії володіє менше 50% голосів об'єкта інвестування, але має:

  • частку управлінських голосів у компанії, шо перевищує 50% завдяки угодам з іншими інвесторами;

  • право керувати фінансовою та виробничою політикою підприємства згідно із установчими документами;

  • право призначати або звільняти більшість членів ради директорів або аналогічного керуючого органу компанії:

  • право визначального голосу в раді директорів або аналогічному керуючому органі компанії;

  • емісійні різниці (емісійний дохід) - це перевищення суми коштів, отриманих від первинного випуску або продажу власних акцій (інших корпоративних прав), над їх номіналом або перевищення.

3. Методика формування резерву за операціями з цінними паперами

Резерви за операціями з цінними паперами банківських установ:

  • відносяться до спеціальних резерві;

  • порядок створення регулюється Положенням про порядок формування резерву під операції банків України з цінними паперами, затверджене Постановою правління НБУ № 31 від 02.02.2007 p.;

  • формується щомісяця у валюті номіналу цінного папера;

  • контролюється за даними оборотно-сальдового балансу.

Розрахунок резерву за цінними паперами здійснюється з урахуванням виду цінного папера (боргові цінні папери, акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком) і методу визначення його балансової вартості (собівартості або справедливої вартості).

Банк має здійснювати перегляд цінних паперів, за якими укладено договори про їх подальший продаж, на предмет виявлення за ними ризику з метою формування резерву до часу припинення визнання таких цінних паперів на балансі банку. Банк для розрахунку резерву за цінними паперами, що обліковуються в портфелі банку на продаж та внесені до біржового реєстру, має брати справедливу вартість цінного папера, визначену за його котирувальною ціною покупця . (ціною bid) за даними оприлюднених котирувань лістингових цінних паперів на фондових біржах за станом на час закриття останнього біржового дня звітного місяця.

У разі відсутності таких котирувань на зазначену дату банк має визначати справедливу вартість цінного папера, який внесено до біржового реєстру, за його останнім біржовим курсом, що визначений за результатами біржових торгів, які відбулися протягом останніх п'яти робочих днів звітного місяця.

Під час розрахунку резерву за зазначеними цінними паперами слід дотримуватися такої послідовності дій:

  • визначається поточна справедлива вартість цінного папера, який внесено до біржового реєстру, за даними оприлюднених котирувань лістингових цінних паперів на фондових біржах;

  • здійснюється в разі потреби нарахування відсотків, амортизація дисконту/премії, нарахування дивідендів;

  • розраховується різниця між поточною справедливою вартістю, і балансовою вартістю;

  • здійснюється перегляд усієї доступної інформації про цінний папір та його емітента з метою виявлення ризику цінного папера та робиться відповідний висновок про наявність чи відсутність ризику або про відновлення корисності цінного папера.

У разі наявності ризику пінного папера створюється резерв на суму накопиченої за таким цінним папером уцінки на дату розрахунку резерву.

За відсутності ризику цінного папера резерв за таким цінним папером не формується.

За цінними паперами, справедлива вартість яких не може бути визначена банком та за якими е ризик цінного папера, резерв формується на суму перевищення балансової вартості цінного папера над сумою очікуваного відшкодування з урахуванням поточної ринкової ставки дохідності та ризику цінного папера.

РР = БВ-ОВ, (1)

де РР - розрахунковий резерв за цінними паперами, за якими банк не може визначити справедливу вартість;

БВ - балансова вартість цінного папера;

ОВ - сума очікуваного відшкодування.

Визначення показника ризику цінного папера здійснюється з результатами комплексного аналізу фінансового стану емітента, виду цінного папера та його поточної вартості, а також усієї наявної в розпорядженні банку достовірної інформації про обіг відповідних цінних паперів на фондовому ринку.

Джерелами інформації щодо фінансового стану емітента є, зокрема, його установчі документи, фінансова, податкова та статистична звітність, інша інформація щодо його діяльності, яка може забезпечити формування банком професійного судження про втрату економічної вигоди за кожним видом цінного папера.

Таблиця 1

Розрахунок очікуваного відшкодування залежно від виду портфелю та цінного папера

№ п/п

Портфель / вид папера

Формула розрахунку

Коментарі

1

2

3

4

1

На продаж (акції та інші

цінні папери з нефіксованим прибутком)

де ОВ1 - сума очікуваного відшкодування за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим прибутком у портфелі банку на продаж; D - потенційний дохід інвестора від володіння цінним папером. Частка інвестора в капіталі емітента враховується в останній період дисконтування. У разі отримання від'ємного значення показника "D" або відсутності інформації про емітента до розрахунку береться нуль;

Прцп - показник ризику цінного папера;

d - поточна ринкова ставка дохідності (у відсотках річних);

t - порядковий номер періоду дисконтування (рік);

5 - загальна кількість періодів дисконтування

Поточна ринкова ставка дохідності (ставка KIACR) - середньозважена ставка міжбанківського кредитування, що розраховується на підставі фактичних даних за міжбанківськими договорами щодо процентних ставок за кредитами, фактично наданими за відповідними строками, і доводиться до відома банків Національним банком для розрахунку суми очікуваного відшкодування (у відсотках річних)

2

На продаж (боргові цінні папери)

де ОВ2 – сума очікуваного відшкодування за борговими цінними паперами в портфелі банку на продаж;

Потікt - оцінена величина майбутнього грошового потоку за цінним папером, який припадає на період t;

Прцп - показник ризику цінного папера;

d - поточна ринкова ставка дохідності (у

відсотках щоденних);

t - кількість днів з часу розрахунку резерву до дати виникнення майбутнього грошового потоку;

n - загальна залишкова кількість днів дії фінансового інструменту з дня розрахунку резерву.

КІАСRдень=

де КІАСRдень - поточна ринкова ставка дохідності (у відсотках щоденних);

KIACRрік - поточна ринкова ставка дохідності (у відсотках річних);

365 - кількість календарних днів у році. Для високосного року до розрахунку умовно береться 365 днів

Для розрахунку суми очікуваного відшкодування за борговими цінними паперами значення ставки K.IACR у відсотках річних трансформується в значення ставки KIACR у відсотках щоденних

3

До погашення

ОВ3 =

де ОВз - сума очікуваного відшкодування за цінними паперами з портфелі банку до погашенпя;

Потікt - оцінена величина майбутнього грошового потоку за цінним папером, який припадає на період t;

Прцп – показник ризику цінного папера; d - ефективна ставка відсотка за цінним папером (значення, що відповідає тривалості періоду дисконтування);

t - порядковий номер періоду дисконтування (день, місяць, квартал, рік відповідно до обраного банком методу визнання доходу);

n – загальна залишкова кількість періодів дисконтування з дня розрахунку резерву

Ефективною ставкою відсотка для цінних паперів із фіксованою ставкою є ефективна ставка відсотка, що булла визначена під час їх первісного визнання; ефективною ставкою відсотка для цінних паперів із плаваючою (змінною) ставкою зідсотка є ефективна ставка відсотка, що була визначена під час останньої зміни номінальної ставки

Значення показника ризику цінного папера визначається відповідно до класу емітента, наявності забезпечення та виду такого папера згідно з табл. 2.

Таблиця 2

Значення показників ризику цінних паперів коефіцієнти

Клас емітента

Значення показника ризику цінних паперів

Без

забезпечення

3 урахуванням забезпечення (у вигляді гарантій органів державної влади або через забезпечення емітентом якості іпотечного покриття за іпотечними облігаціями)

За операціями з векселями

А

0,0

0,0

0,0

Б

0,0

0,0

0,2

В

0,2

0,0

0,5

Г

0,5

0,2

1,0

Д

1,0

1,0

1,0

Під час аналізу операцій з векселями для визначення показника ризику цінного папера банк може оцінювати або векселедавця, або будь-яку зобов'язану за векселем особу.

У разі отримання від рейтингового агентства (яке має право визначати рейтингові оцінки згідно з законодавством України) рейтингової оцінки емітента або цінних паперів емітента до розрахунку суми очікуваного відшкодування можуть братися уточнені значення показника ризику цінного папера (без урахування класу емітента), що подано в табл. 3.

Таблиця 3

Значення показників ризику цінних паперів. шо мають рейтингові оцінки

Рейтингова оцінка емітента або цінних паперів емітента

Уточнене значення показника ризику цінного папера, коефіцієнт

Інвестиційний клас

0,0

Спекулятивні інвестиції

0,5

Дефолт

1,0

Рейтингове агентство має бути незалежним від банку, тобто не матиме з ним пов'язаних осіб та конфлікту інтересів.

Під час використання рейтингових оцінок для уточнення значення показника ризику цінного папера банк повинен ураховувати те, що в разі наявності:

  • одночасно рейтингів емітента та рейтингів цінних паперів емітента банк повинен використовувати рейтинги цінних паперів та ігнорувати рейтинги емітента;

  • одночасно двох різних рейтингів одного емітента або двох різних рейтингів цінних паперів емітента (які вказують на різні значення показника ризику цінного папера) банк повинен визначати значення показника ризику цінного папера на підставі нижчого рейтингу;

  • одночасно трьох та більше різних рейтингів одного емітента або трьох і більше різних рейтингів цінних паперів емітента (які вказують на різні значення показника ризику цінного папера) банк повинен визначати значення показника ризику цінного папера на підставі нижчого рейтинг)' з двох найвищих.

Клас емітента цінних паперів визначається за результатами оцінки фінансового стану емітента з урахуванням нижчезазначених факторів:

а) клас "А" визначається з урахуванням таких факторів:

  • не менше п'яти років з часу державної'реєстрації емітента;

  • не менше одного року з часу останньої структурної реорганізації, змін у складі керівництва емітента;

  • наявність лише позитивних аудиторських висновків за останні три роки діяльності;

  • відсутність фактів несплати чи несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за борговими зобов'язаннями та користування кредитами;

  • прибуткова діяльність протягом останніх трьох років;

  • розмір власного капіталу перевищує розмір статутного капіталу та резервного фонду.

До цього класу належать емітенти, стосовно яких немає жодних сумнівів щодо своєчасності та повноти погашення боргових цінних паперів і сплати відсотків за ними, а також щодо отримання стабільних доходів за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим прибутком;

б) клас "Б" визначається з урахуванням таких факторів:

  • не менше трьох років з часу державної реєстрації емітента;

  • не менше одного року з часу останньої структурної реорганізації, змін у складі керівництва емітента;

  • наявність лише позитивних аудиторських висновків за попередній рік діяльності;

  • відсутність фактів несплати чи несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за борговими зобов'язаннями;

  • прибуткова діяльність за попередній фінансовий рік, але рівень прибутку порівняно з минулими роками зменшується;

  • розмір власного капіталу перевищує розмір статутного капіталу.

До цього класу належать емітенти, стосовно яких немає офіційних претензій щодо їх спроможності своєчасно та повністю погашати боргові цінні папери, сплачувати відсотки, а також отримувати стабільні доходи за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим прибутком на час їх класифікації, однак, певні внутрішні (передбачена реорганізація, зміна профілю діяльності, регіону роботи тощо) або зовнішні фактори (загальний стан сфери основної діяльності тощо) не дають змоги віднести їх до вищого класу;

в) клас "В" визначається з урахуванням таких факторів:

  • менше трьох років з часу державної реєстрації емітента;

  • менше одного року з часу останньої структурної реорганізації, змін у складі керівництва емітента;

  • наявність лише позитивних аудиторських висновків за останній рік діяльності;

  • наявність фактів періодичного затримання сплати відсотків за борговими зобов'язаннями або оголошених дивідендів;

  • розмір власного капіталу позитивний, але менший, ніж розмір статутного капіталу.

До цього класу належать емітенти, стосовно яких є претензії щодо своєчасного та повного погашення боргових цінних паперів, затримки сплати відсотків, а також значного скорочення рівня дохідності за акціями та іншими цінними паперами з нефіксованим прибутком;

г) клас "Г" визначається з урахуванням таких факторів:

  • менше одного року з часу державної реєстрації емітента, останньої структурної реорганізації, змін у складі керівництва емітента;

  • наявність частково негативного (або негативного) аудиторського висновку або відсутність аудиторського висновку;

  • наявність фактів непогашення або несвоєчасного погашення боргових цінних паперів;

  • наявність фактів несплати або несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за борговими зобов'язаннями;

  • збиткова діяльність за попередній рік, негативні фінансові результати поточного року;

  • нестабільна динаміка показників на квартальні дати, значення показників погіршуються;

  • чітка тенденція до від'ємного розмір) власного капіталу на звітні

  • дати.

До цього класу належать емітенти, які не в змозі в строк погасити боргові цінні папери, а також емітенти, щодо яких банк не може розраховувати на повернення суми внеску до статутного капіталу в разі їх реорганізації;

г) клас "Д" визначається з урахуванням таких факторів:

  • менше одного року з часу державної реєстрації емітента, останньої структурної реорганізації, змін у складі керівництва емітента;

  • наявність негативного аудиторського висновку або відсутність аудиторського висновку;

  • наявність фактів непогашення або несвоєчасного погашення боргових цінних паперів;

  • наявність фактів несплати або несвоєчасної сплати нарахованих відсотків за борговими зобов'язаннями;

  • збиткова діяльність протягом останніх трьох років, негативні фінансові результати протягом поточного року;

  • емітента визнано банкрутом або щодо нього порушено справу про банкрутство;

  • від'ємний розмір власного капіталу на дату оцінки.

До цього класу належать емітенти, інвестування яких надалі є неприпустимим, а придбані боргові цінні папери практично неможливо погасити на час проведення їх класифікації (однак, можна буде погасити за рішенням суду або після санації), а також ті емітенти акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком, за якими банк може не лише не повернути свою частку в статутному капіталі, а й бути правонаступником деяких боргових зобов'язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]