Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 20 Комунікації, керівництво і прийняття рішен...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Комплексні

Комплексні

Загальні

Загальні

Загальні

Загальні

Продуктогенні причини

Рис. 20.1. Ієрархія факторів навчання

Дослідження причин, що впливають на процес управління навчанням та конструювання з них дидактичних факторів називається факторним аналізом. Факторний аналіз – це математична дисципліна. Її завдання в дидактиці полягають в тому, щоб виділити продуктогенні причини, розкрити механізм конструювання з них факторів, та об`єктивно дослідити ці фактори, визначивши внесок кожного з них на ефективність управління навчанням, встановивши ієрархію між цими факторами.

Головне положення факторного аналізу в дидактиці базується на тому, що дидактичні причини, незважаючи на їхню різнорідність, змінюваність та складність для діагностування, можуть бути виділені, перераховані, ранжовані і досліджені об`єктивними методами, можуть бути зведені до відносно невеликій кількості комплексних та генеральних факторів.

В результаті довготривалих досліджень виділено 4 генеральних фактори, що визначають в комплексі формування продуктів дидактичного процесу (за І.П.Підласим):

1) НАВЧАЛЬНИЙ МАТЕРІАЛ

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ВПЛИВ

  2. ЗДАТНІСТЬ НАВЧАТИСЯ

  3. ЧАС

Ми пропонуємо виділити 5-ий фактор:

  1. СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГРУПИ

20.2. Самостійна робота з теоретичним матеріалом (сртм-19)

Робота з теорією при вивченні даної теми складається з завдань, що дозволяють вивчити і узагальнити основні поняття теми (завдання 20.2.1 - 20.2.5). Виконання завдань 20.2.1 та 20.2.5 є обов’язковим.

20.2.1. Опрацюйте тему “Фактори навчання” за підручником “Педагогіка” (і.П.Підласого):

  • складіть конспект теми в зошиті

Або виконайте письмово такі завдання:

  • складіть термінологічний словник чи термінологічний покажчик елементів бази знань теми, пам’ятаючи, що термінологічний словник – це перелік основних термінів (понять) теми з наведенням визначення кожного поняття, а термінологічний покажчик – це перелік основних термінів теми з вказуванням джерела і сторінок, на яких розкривається сутність цього терміну.

  • надайте письмові відповіді на такі запитання:

  1. Чим відрізняються поняття “причина” і “фактор”?

  2. Які завдання факторного аналізу в педагогіці?

  3. Яке місце серед інших факторів займає мотивація навчання і чому?

  • складіть структурно-логічну схему до теми «Фактори управління навчанням»

20.2.2. Складіть письмово ієрархію факторів до генерального фактору «Організаційно-педагогічний вплив».

20.2.3. Згадайте з власного досвіду, або придумайте ситуацію, що відбулась у педагогічній взаємодії (або між учнями, або між учнем і вчителем, або між вчителем і класом), запишіть її в зошиті. Запропонуйте свій варіант ефективного вирішення цієї ситуації, і також запишіть його в зошиті.

20.2.4. Проаналізуйте наведену ситуацію і запишіть у зошит відповідь - які дидактичні фактори не врахував в своїй діяльності викладач.

Ситуація:

У вуз прийшов новий викладач – професіонал-економіст. Він на заняттях весь час присвячував розповідям про предмет, наводив цікаві приклади з власного досвіду, давав багато практичних порад. Семінари проводив формально – запитував студентів те, про що говорив на лекціях, не оцінював відповіді. Студенти були дуже задоволені таким стилем викладання аж до моменту сесії. На сесії виявилося, що конспекти неповні, а матеріал до екзаменаційних запитань взяти ніде. В результаті студенти дуже погано здали екзамен.