Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лр2 - AVR Studio.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
599.55 Кб
Скачать

2.4. Порядок виконання роботи

1. Створити новий проект в AVR Studio, при цьому вибрати як налагоджувальну платформу AVR Simulator і мікросхему ATmega128.

2. Для мікроконтролера ATmega128 на схемі мал. 2.1 написати програму послідовного включення лампочок (світлодіодів) з періодом перемикання 0,5 секунди (дивися приклад 1).

3. Виконати відладку програму.

Встановити у вікні Debug\“Simulator Options” частоту кварцу 7,3728 Мгц для точного вимірювання часу виконання програми.

Решту опцій слід залишити без зміни. Тепер можна виконувати програму в покроковому режимі за допомогою миші або кнопки F11.

Для відладки нашого прикладу, щоб дістати доступ до біт порту D, треба розкрити рядок I/O ATMEGA128 і потім рядок PORTD. Тепер видно всі три регістри цього порту, PORTD, DDRD і PIND.

Тепер, проходячи програму в покроковому режимі, можна бачити зміну поточних станів цих регістрів в полі Bits. Є можливість оперативної зміни стану будь-якого біта регістрів порту, причому це можна робити або записом нового коду в полі Value, або безпосередньо, клацнувши мишею на потрібному біті регістра.

4. Відкрити створений в лр1 проект в PROTEUS і підключити написану програму ATmega128. Запустити симуляцію, перевірити працездатність схеми.

5. Написати програму, яка відрізняється від попередньої тим, що запалюється три рази спочатку перший діод з періодом 3 секунди, потім три рази другий діод з періодом 5 секунд. Цикл повинен повторяться 50 разів.

6. Написати програму, яка відрізняється від попередньої тим, що запаленням світлодіодів управляють дві кнопки (дивися приклад 2).

7. Виконати відладку програму.

8. Відкрити створений в лр1 проект в PROTEUS і підключити написану програму 2 до ATmega128. Запустити симуляцію, перевірити працездатність схеми.

Таким чином, на прикладі простих програм показані деякі можливості пакету AVR Studio. Треба розуміти, що це лише перше знайомство, що дозволяє швидше освоїтися з базовими командами пакету. Тим часом, можливості даного пакету набагато ширше. Наприклад, тут можна відладжувати програми написані на мовах високого рівня. Зокрема, Сі-компілятор фірми ImageCraft користується відладчиком AVR Studio «як рідним». Для цього при компіляції початкового коду треба встановити опцію генерації вихідного файлу у форматі, сумісному з AVR Studio. При цьому з'являється можливість проводити відладку в початкових кодах.

1.5. Зміст звіту. Звіт повинен містити:

1. Тексти написаних програм.

2. Перелік використаних команд з поясненням їх призначення.

3. Зробити висновки: про об’єм виконаної роботи, чи досягнена мета роботи, чи практичні результати співпали з теоретичними.

1.6. Контрольні тестові питання.

1. Які мікроконтролери підтримує емулятор електронних пристроїв PROTEUS?

2. Що відображає панель DEVICES?

3. Як виконати подачу живлення або певного сигналу в довільну точку схеми?

4. Який вигляд мають файли прошивки виконані на язиках с, assembler, та в машинних кодах?

5. Які дії необхідно провести, щоб проемулювати в PROTEUS роботу мікроконтролера?

6. Як задати частоту тактування МК при емуляції?

7. Яке призначення має віртуальний термінал?

8. Як задати необхідний час емуляції?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]