Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-планування Ден. 2010.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Дайте характеристику галузі Вашого товару.

  2. Охарактеризуйте Вашу фірму.

  3. Назвіть основні етапи розробки Вашого продукту.

Бібліографічний список: [11, 13, 14, 15].

Тема 3. Дослідження ринку та збут продукту

Практичне заняття №2

Мета заняття:

- поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про: дослідження ринку та аналіз збуту;

- формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теми;

- формування навичок з розробки другого розділу бізнес-плану.

План

  1. Дослідження та аналіз ринку.

  2. Сегментація ринків споживачів.

  3. Цільовий ринок.

  4. Аналіз конкурентів.

  5. Оцінка ринку товару.

Методичні рекомендації до практичних занять

Приклад написання другого розділу бізнес-плану на тему

«Виготовлення та реалізація мікрохвильових печей»

Споживачі

Мікрохвильові печі «Вулкан» розроблені на основі детального дослідження ринку товарів, виявлені недоліки серед відповідної продукції у конкурентів та запроваджені в нашій продукції (наприклад важіль «авт/сам»). Продукція виготовляється для людей з середнім та високим рівнем достатку, а також, з урахуванням ринкової економіки в Україні, росте загальна чисельність кафе та ресторанів на території України, де мікрохвильові печі є продукцією підвищеного попиту. Отже орієнтація йде й на споживачів-підприємців. Мікрохвильові печі настільки зручні та легкі в користуванні, що як жінки-господарки, так і ділові чоловіки і навіть учні старшокласники та студенти легко засвоюють принцип роботи товару. Попит на даний товар склався в промислово спрямованих районах та містах, тому переважна частина продукції буде представлена на ринку Східної України, оскільки в західному регіоні, де сільське господарство переважає над промисловістю попит на мікрохвильові печі менший. Очікуваний об’єм продаж в першому році складає 12 474 печей (9 009 000 грн.), в другому році – 14 892 печей (10 757 000 грн.).

Конкуренти

Мікрохвильові печі – це не новий товар на ринку нашої держави. Добре відомі фірми, товар яких аналогічний, користується доброю репутацією та непоганим попитом. Серед них слід виділити найголовніші, це: LG, Saturn, Vitek та інші. Продукція фірм-конкурентів характеризується високою якістю, проте протягом тривалого періоду часу значних змін та удосконалень у технології їх виробництва не було запроваджено, а тому продукція «Вулкан» має можливість не лише проникнути на ринок збуту, але й привернути до себе увагу споживачів, маючи переваги над аналогічною продукцією конкурентів.

Проведемо аналіз, в результаті якого визначимо наскільки наш товар дійсно відповідає вимогам ринку, та визначимо його місце серед товарів конкурентів. Для цього побудуємо таблицю, в якій порівняємо по різним характеристикам мікрохвильові печі різних виробників, ввівши п’ятибальну шкалу, де значенню 5 відповідає найкращий показник, а одиниці відповідно – найгірший.

Порівняльна характеристика позицій фірми та її конкурентів

Галузь порівняння

Вулкан

Конкуренти

LG

Saturn

Vitek

Реклама

4

5

3

3

Розміщення

5

5

4

5

Якість

5

5

4

5

Послуги

5

5

4

4

Ціна

4

4

4

3

Гарантія

5

5

4

5

Імідж

3

5

3

4

Підсумок

31

34

26

29

Таким чином продукція «Вулкан» займає друге місце серед чотирьох фірм, які виробляють однакову продукцію. Це високий показник, і єдиний хто зміг вийти попереду нас – це величезна компанія-конкурент LG, яка існує вже на ринку багато років і справедливо заслуговує любов та довіру серед споживачів. Отже, головна перевага конкурентів полягає лише у наявності іміджу, що є незначною перешкодою, адже випуск вдосконалених мікрохвильових печей змусить привернути до себе увагу та заручитися довірою серед споживачів.

Оцінка долі ринку та продаж

Оскільки, мікрохвильові печі «Вулкан», не є копією тих товарів, які вже існують на ринку, то доречно зауважити, що продукція має величезні шанси не лише проникнути, але й завоювати та утримувати певну долю ринку. Прогнозне значення долі ринку становить 2,7 – 2,9 %. Фірма невелика і молода, проте планується вже через кілька років збільшити цей показник до 3,5 – 4%. У майбутньому фірма в першому році реалізує 12 474 одиниць товару, що принесе дохід у розмірі 2 432 430 грн, а в другому році ці показники відповідно збільшаться до 14 892 одиниць товару і 2 904 390 грн. прибутку. Це можна представити у вигляді таблиці.

Прогноз реалізації товару

Показники

1-й рік

2-й рік

Очікуваний об’єм виробництва продукції

12 474 од.

14 892

Очікуваний продаж

11 000 од.

13 200

Очікувана частка на ринку, %

2,7 – 2,9 %

3,1 – 3,3%

На початку функціонування фірми, ринок збуту лише в межах України, і лише в процесі розвитку та процвітання компанії, планується налагодити зв’язки з зарубіжними країнами для експорту мікрохвильових печей.

Так як фірма приймає на роботу 2 спеціалістів-науковців, то слід очікувати постійних вдосконалень та змін у продукції «Вулкан», що не лише зацікавить споживачів, але й дозволить захопити значну долю ринку, за рахунок «кроку попереду конкурентів». При цьому фірма прагне мінімізувати витрати, і як наслідок встановити загальнодоступні ціни.