Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 15 (НПУ).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

а

Держава

мортизаційні к ерти

в ідрахування и державні витрати

чистий експорт

Закордонний сектор

Макроекономічна рівновага може встановлюватися і між сукупним попитом та сукупною пропозицією.

Сукупний попит (AD) – економічна категорія, яка характеризує реальний обсяг національного виробництва товарів і послуг, який можуть купити споживачі при певному рівні цін.

Носіями AD є населення, підприємство, уряд, іноземні споживачі. Звідси випливає структура AD:

AD = С + І + G ± X = CВ → ВНП

AD підпадає під дію закону попиту і характеризується закономірністю:

чим нижчий рівень цін, тим більшу частину національного виробництва товарів і послуг викуплять споживачі, і навпаки, чим вищий рівень цін, тим менший обсяг національного виробництва товарів і послуг викуплять споживачі.

Цю обернену залежність між рівнем цін та реальним обсягом національного виробництвом товарів і послуг, що користуються попитом, показує крива сукупного попиту, яка має від’ємний нахил.

Модель сукупного попиту (AD)

Цінові фактори, що впливають на AD (з’являються і діють тоді, коли рівень цін в країні коливається):

  1. Ефект банківської відсоткової ставки: зростання рівня цін веде до збільшення попиту на гроші, зростання відсоткової ставки, подорожчання кредитів, скорочення попиту на речі довгострокового користування, які традиційно беруть в кредит, і навпаки.

  2. Ефект багатства / касових залишків: при зниженні рівня цін збільшується купівельна спроможність грошей, населення купує більше товарів і створюється враження, що багатство населення зростає, AD збільшується; підприємства також при падінні цін можуть купити більше і на рахунках можуть залишитися гроші.

  3. Ефект імпортних закупок: при зростанні рівня цін на вітчизняну продукцію попит на неї зменшується, а на іноземну продукцію збільшується, якщо ціна на неї не зросла. Це веде до скорочення AD на вітчизняну продукцію, збільшення імпортних закупок і зменшення обсягу чистого експорту.

Нецінові фактори, що впливають на AD.

  1. Зміни у витратах споживачів:

а) при зростанні доходів попит збільшується, при падінні – зменшується;

б) при збільшенні заборгованості споживачів попит скорочується, при

зменшенні – зростає;

в) якщо збільшується рівень податків, то попит скорочується, і навпаки;

г) очікування споживачів щодо зміни рівня цін.

  1. Зміни у інвестиційних витратах підприємців:

а) динаміка відсоткової ставки (при зростанні відсоткової ставки і подорожчанні кредитів інвестиційні витрати на закупку обладнання та устаткування скорочуються, що веде до падіння AD, і навпаки);

б) очікування рівня прибутків підприємцем;

в) рівень податків з підприємців.

  1. Зміни у державних витратах: збільшенні державних закупок веде до зростання AD, і навпаки.

  2. Зміни у витратах на чистий експорт: якщо витрати іноземних споживачів на закупку вітчизняної продукції збільшуються, AD зростає, і навпаки.

При коливанні цінових факторів рух по кривій відбувається по точках зверху вниз від а→b→c при зростанні попиту і зниженні рівня цін, і навпаки, рух по кривій від c→b→a при падінні попиту.

Якщо нецінові фактори впливають позитивно, тобто попит зростає, то крива АД0 зміщується на графіку вправо вгору на позицію АД1, і навпаки, якщо нецінові фактори негативно впливають на, то попит скорочується і крива АД0 зміщується вліво вниз на позицію АД2.

Сукупна пропозиція (AS) – економічна категорія, яка характеризує той обсяг національного виробництва товарів і послуг, який можуть виробити і поставити на ринок товаровиробники при певному рівні цін. Значення AS еквівалентне значенню обсягу національного виробництва товарів і послуг (ЧНП).

Пропозиція підпадає під дію закону пропозиції і виникає пряма залежність між рівнем цін та обсягом національного продукту, що поставляється на ринок.

Закон пропозиції: чим вищий рівень цін, тим більша AS товарів і послуг, і навпаки, чим нижчий рівень цін, тим менша AS товарів і послуг.