Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
992.77 Кб
Скачать

2.4 Структура вихідних даних

Основні вихідні дані програми – звіти щодо використання бензину, праці співробітників парку та маршрутні листи. Вони організовуються у таблицях і виводяться на друк згідно заданих параметрів.

Таблиця 2.2 – Визначення структури вихідних даних

Назва змінної

Тип

Діапазон

Примітка

Бензин

Таблиця

Таблиця відомостей про рух бензину

Путевые

листы

Таблиця

Таблиця відомостей

про маршрутні листи

Смены диспетчеров

Таблиця

Таблиця відомостей

про зміни диспетчерів

3 Компютерна система

3.1 Технічі характеристики комп’ютера та зовнішніх пристроїв

Дана програма розроблена на комп’ютері з такими технічними характеристиками:

  • процесор AMD Athlon ІІ X4 635 Processor 2.9 ГГц;

  • оперативна пам’ять PC2-5300 2048 Мбайт;

  • графічний адаптер ATI Radeon EAH5750 Formula 512 Мбайт.

Та програмними засобами:

  • Операційна система Microsoft Windows 7 Ultimate;

  • Реляцiйна СУБД Microsoft Ассess.

Для нормальної роботи програми необхідні такі технічні та програмні засоби:

  • Процесор 166 МГц;

  • оперативна пам’ять 32 Мбайт;

  • 5 Мбайт вільного місця на диску;

  • операційна система Windows 98;

  • Текстовий редактор Microsoft Word версій 97-2010.

3.2 Вибір програмних засобів та операційної системи

Програ́мне забезпечення — загальне поняття, що вказує на набір кодованих інструкцій (комп'ютерна програма) для керування процесором, в тому числі CPU комп'ютера. Процесор зчитує такі кодовані інструкції та виконує їх.

В першу чергу, програма завантажується у оперативну пам́ять. Оперативна пам́ять завжди підтримує тісний зв́язок із процесором комп́ютера.

Виконання програмного забезпечення комп'ютером полягає у маніпулюванні інформацією та керуванні апаратними компонентами комп'ютера. Наприклад, типовим для персональних комп'ютерів є відображення інформації на екран та прийом її з клавіатури.

Для розробки курсового проекту мною було обрано середовище розробки програмного забезпечення “Delphi 7”.

Delphi — це інтегроване середовище швидкої розробки програмного забезпечення для роботи під Microsoft Windows. Воно підтримує розробку Windows-додатків на мові програмування Delphi, яка є наступницею мови Object Pascal.

Коли використання графічного інтерфейсу користувача стало необхідним у Microsoft Windows 3.1, було представлено Delphi, розроблене на основі Borland Pascal. Delphi була першою так званою системою швидкої розробки, випущеною у 1995-ому році для 16-бітної Windows 3.1.

Delphi 2, представлена роком пізніше, підтримувала 32-бітне Windows-середовище, a версія, що використовувала мову C++, під назвою C++ Builder побачила світ іще кількома роками пізніше.

Головним архітектором Delphi на той час був Андерс Гейлсберг, який розробив Turbo Pascal.

Delphi 2007 — перша версія випущена CodeGear 16-ого березня 2007. Win32-версія була представлена першою, пізніше була випущена .NET-версія Delphi 2007 як частина продукту CodeGear RAD Studio 2007. Нові можливості включали підтримку MS Build та вдосконалення Visual Component Library для Windows Vista. CodeGear також представила DBX4 як нову версію dbExpress. Вперше Delphi можна було завантажити з інтернету і активувати ліцензійним ключем. Локалізовані версії Delphi 2007 були одночасно представлені на англійській, французькій, німецькій та японській мовах. RAD Studio 2007, яка включала розробку на Delphi.NET та C++, була випущена 5-ого вересня 2007-ого.

Delphi в основному використовується для розробки настільних додатків та корпоративних СКБД, проте цей інструмент можна використовувати для розробки будь-якого загального програмного забезпечення. Не залишена осторонь і можливість побудови Веб-застосунків, так потрібних у сучасному інформаційному світі.Дякуючи своїй ефективності , простоті і логічності вона швидко отримала поширення у всьому світі. В наш час майже всі обчислювальні машини , і особливо мікро ЕОМ , можуть працювати на цій мові. Тексти програм легко перевіряються на правильність, так як їхній смисл простий і зрозумілий. І взагалі , мова С підходить для навчання починаючим програмістам хорошому стилю програмування. Створена спеціально для навчання програмуванню мова стала успішною і зразу ж привернула увагу спеціалістів. За короткий час мова Delphi отримала широку популярність у всьому світі.

З усього вище зазначеного можна зробити висновок, що мова програмування Delphi є однією з найкращих у своєму класі через всі свої переваги. За які у наш час дуже багато людей, що пов’язані з роботою на комп’ютері, обирають саме її.

При написанні даної програми використовувалась операційна система Microsoft Windows 7 Ultimate.

4 Об’єктно-орієнтоване проектування

4.1 Інтерфейс програми

Під призначеним для користувача інтерфейсом (ПІ) програми буде розумітися сукупність елементів, що дозволяють користувачеві програми керувати її роботою й отримувати необхідні результати. Фактично, ПІ - це канал, по якому здійснюється взаємодія користувача і програми.

Кращий, призначений для користувача інтерфейс - це такий інтерфейс, якому користувач не повинен приділяти багато уваги, майже не помічати його. Такий інтерфейс називають прозорим - користувач ніби дивиться крізь нього на свою роботу.

Дана програма забезпечую ергономічний інтерфейс, що означає ненавантаження на людину в процесі роботи програми з метою забезпечити зручність і комфорт.