Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджет(контролінг).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
37.65 Кб
Скачать

Вихідні дані для складання оперативного бюджету компанії "альфа" на 200_ рік

Види затрат

Виріб А

Виріб В

Матеріал 111

12 кг

12 кг

Матеріал 112

6 кг

8 кг

Затрати праці

14 год

20 год

Основою бюджетування, як було відмічено вище, є прогнозування продажів, від обсягу яких залежить постачання і виробництво. Термін "прогнозування продажів" інколи відрізняється від терміну "планування (бюджетування) продажів". Прогнозування — це оцінка, передбачення, яке стане або не стане бюджетом продажів. Прогноз перетворюється у бюджет у тому випадку, коли управління допускає його як реальність.

Прогноз часто приводить до погодження управлінських планів так, що кінцевий бюджет істотно відрізняється від початкового прогнозу. Віце-президент з маркетингу часто несе персональну відповідальність за підготовку бюджету продажів, що лежить в основі кількісного обслуговування бізнес — плану.

Проектування продажів здійснюється після аналізу і обговорення таких факторів, як: (1) обсяг продажів минулого (попереднього) періоду; (2) економічні і природні умови; (3) залежність продажів від валового національного продукту, рівня особистих доходів, зайнятості, цін та ін.; (4) відносна прибутковість продукції; (5) дослідження ринку; (6) політика цін; (7) реклама; (8) якість продукції; (9) конкуренція; (10) сезонні коливання; (11) виробничі потужності; (12) довгострокові тенденції продажів для різних товарів.

Ефективність прогнозування підвищується при використанні різних методів, при цьому кожен прогноз перевіряє інші. Як правило, використовується комбінація нижче охарактеризованих трьох методів.

Функціональний метод (sales staff). Як і у разі з будь-якими бюджетами, всі відповідальні за дану ділянку повинні відігравати активну роль. Інформація щодо прогнозів повинна надходити від працівників і керівників відділів до віце-президента з маркетингу. Головна цінність у тому, що рішення є колективним.

Статистичні методи.. Значне поширення мають трендовий метод, кореляційний аналіз та інші. Кореляція між обсягом продажів і економічними індикаторами (рівень національного та індивідуального доходу, зайнятості і т. п.) збільшує надійність прогнозів, особливо якщо коливання певних індикаторів передують коливанням обсягу реалізації компанії. Проте, подавати великі надії на статистичні докази небезпечно, оскільки вартості, що змінюються в статистичних даних, можуть повністю порушити прогноз.

Групове прийняття рішень. Керівництво компанії, включаючи начальників проектно-договірних відділів, матеріально-технічного постачання, фінансових відділів, можуть докласти свої знання і досвід у проектуванні продажів на основі групового обговорення. Це — швидкий метод без складних статистичних обрахунків, проте він розпилює відповідальність за результати (наслідки) прогнозу.

Гнучкий бюджет дозволяє розрахувати розміри статей витрат для різних рівнів виручки (тобто рівнів виручки, з якими підпри­ємство має намір працювати в такому часовому періоді) і визна­чити відхилення бюджетних даних від фактичних, викликаних зміною розміру виручки порівняно з прогнозованим спочатку. Інакше кажучи, гнучкий бюджет забезпечує зацікавлених осіб плановими даними, скоригованими на зміни в рівні випуску. Аналізуючи різні варіанти, можна вибрати оптимальний обсяг продажів або виробництва. Основою для гнучкого бюджету є основний бюджет підприєм­ства, що є статичним бюджетом (тобто незмінним). Гнучке бюд­жетування розрізняє постійні і змінні витрати, дозволяючи тим самим перераховувати очікувані змінні витрати відповідно до фактичного рівня виручки. Статичний бюджет не припускає та­кого коригування. Загальну формулу гнучкого бюджету, що визначає загальні бюджетні витрати для будь-якого рівня виробничої діяльності, можна навести в такому вигляді: З = Ззм х Опрод + Зпост де Ззм — змінні витрати на одиницю продукції; Опрод — обсяг продажів; Зпост — бюджетні постійні витрати.

Існує ряд критеріїв оцінювання ефективності інвестиційних проектів фірми. Найбільш загальноприйнятим критерієм вважається чиста дисконтована вартість (ЧДВ) - сума очікуваного в майбутньому доходу мінус відсоток на капітал як "компенсація за очікування". Якщо проектована ЧДВ позитивна, то проект може бути прийнятим. Позитивна ЧДВ означає, що готівка, котру фірма очікує отримати від проекту, більша, ніж очікуваний відплив плюс відсоток, котрий може бути отриманий, якщо гроші будуть вкладені в яку-небудь справу. Якщо ЧДВ від'ємна, то проект буде відхилений. При порівнянні двох варіантів інвестицій приймається варіант, за яким приріст капіталу і додатковий доход більші.