Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
терноп. обл..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
38.79 Кб
Скачать

План

Вступ

1. Перелік природних пам'яток Тернопільщини

2. Короткий опис природних пам'яток Тернопільщини

Висновки

1.Вступ

Тернопільська область - адміністративно-територіальна одиниця України. В історичному відношенні охоплює східну частину Галичини, південну Волинь та західне Поділля. У географічному -- розташована на Подільській височині, з південна межа Тернопільської області проходить по річці Дністер, східна -- по Збручі.

Площа - 13800 км2 (2,3% території України), 1 087 844 мешканців (01.03.2010), у тому числі 474 729 міських (43,6%) і 613 115 сільських (56,4%). У області 18 міст, 17 смт., 1020 сільських населених пунктів, 17 районів, 580 сільських рад. Національний склад населення, за переписом 2001: українців -- 97,8%, росіян - 1,2%, поляків - 0,3%, білорусів -- 0,1%.

Тернопільська область займає західну частину Подільського плато, межуючи на півночі з Рівненською, на півдні з Чернівецькою, на південному заході з Івано-Франківською, на заході з Львівською областями України, а на сході - з Хмельницькою областями. Тернопільщина знаходиться поблизу українського кордону з Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією.

Край є одним із найпривабливіших для туристів. На території області знаходиться найдовша в Європі карстова печера Оптимістична завдовжки в 220 кілометрів, а також одне з «Семи природних чудес України» -- Дністровський каньйон. Також Тернопільщина відома Почаївської лаврою та чудотворною іконою у Зарваниці. За кількістю замків (34) Тернопільщина займає 1-ше місце в Україні.

Для розвитку туризму і санаторно-курортного господарства в Тернопільській області є досить сприятливі умови: значна кількість пам'яток природи, державних заказників, історико-культурних пам'ятників, мінеральні води, цілющі грязі, лісові масиви та ін. Найбільше приваблюють туристів своєрідні об'єкти природи - Кременецькі гори, Медобори, гіпсові печери, каньйони річки Дністер, Касперівський ландшафтний заповідник, старовинні замки - Скала-Подільський, Коропецький, лісовий заказник “Дача Галілея”, дендропарки - Хоростківський, Гермаківський, Білокриницький.

Недільні прогулянки варто здійснити в Почаїв - місто п'яти віків (60 км від Тернополя) і в Борщів (100 км від Тернополя). Нагадаємо, що в Почаєві знаходяться всесвітньо знамениті Почаївська Лавра - ахітектурна пам'ятка 18-19 століття і Почаївський монастир - комплекс, який нараховує 16 церков, архієрейський дім і дзвіницю. В околицях Борщова розташовані під землею найбільші в світі карстові печери. Печера “Оптимістична”, протяжністю 182 км, займає перше місце в світі за довжиною серед гіпсових печер, і друге - серед вапнякових. Печера “Озерна”- шоста в світі за довжиною серед гіпсових печер (107 км). Печера “Кришталева”, 22 км довжиною, обладнана для широкого відвідування туристами. Туристам відкривається казкова країна підземних переходів з неповторними залами-палацами, прикрашеними дивовижними гіпсовими кристалами, сталактитами і сталагмітами, які природа творила протягом тисячоліть.

2.Перелік природних пам'яток Тернопільщини

На території Тернопільщини охороняються державою як пам'ятки природи 20 найбільш цінних печер, 7 з них - Озерна, Оптимістична, Кришталева, Більчанська, Млинківська, Ювілейна і Перлина - оголошені пам'ятками природи загальнодержавного значення.

На відміну від гіпсових печер інших реґіонів, названі печери Поділля характеризуються багатством і різноманітністю мінеральних утворень: кристалів (прозорих чи білих, рідше жовтих та рожевих), що покривають стіни печер, а також кальцитових каскадних натьоків, драпіровок, і, звичайно ж, сталактитів

Тернопільська область дуже багата на природні пам'ятки. До таких відносяться не тільки печери, але й велика кількість дерев які простояли століття і мають історичне значення, також сюди відносять гори, урочища, насадження, діброви, джерела, парки… Таких налічується більше 400. Список об'єктів досить великий, тому ми розглянемо найважливіші, найвідоміші і найпривабливіші для туристів.

Отже, природні пам'ятки Тернопільщини:

1. Урочище Трубчин

2. Урочище Глоди

3. Печера Оптимістична

4. Печера Озерна

5. Печера Кришталева

6. Печера Вертеба

7. Печера Ювілейна

8. Печера Млинки

9. Печера Перлина

10. Гора Божа

11. Дністровський каньйон

12. Кременецький ботанічний сад

13. Русилівські Водоспади

14. Урочище Обіжева

15. Бережанська бучина

16. Панські джерела

17. Микулинецькі буки

18. Водоспад «Дівочі сльози»

19. Червоногородський водоспад

20. Печера Нагірянська