Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розд 1-бв.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

34

ЗАДАЧІ З МІКРОЕКОНОМІКИ ДЛЯ ТЕСТУВАННЯ В ІФНТУНГ У 2008 Р.

Розділ 1

Задачі рівня складності A

1A1 Що із нищеназваного вивчає мікроекономіка:

а) виробництво пшениці і динаміку її ціни; б) загальний рівень цін; в) виробництво у масштабі всієї економіки; г) рівень безробіття; д) рівень зайнятості.

1A2 Потреби – це:

А) Неусвідомлена необхідність людини в чомусь; Б) Сформована, усвідомлена необхідність людини в певних благах; В) Необхідність людини в своєму розвитку як біологічної істоти; Г) Усе, що потрібне людині в житті; Д) немає правильної відповіді.

1A3 Благо – це:

А) Потреба людини в чомусь; Б) Все те, що може задовольнити потреби людини; В) Набір продуктів харчування та речей; Г) Речі, необхідні для життя людини; Д) немає правильної відповіді.

1A4 Товари та послуги, це:

А) Лише інвестиційні блага; Б) Завжди економічні блага; В) Потреба в чомусь; Г) Як економічні, так і неекономічні блага; Д) немає правильної відповіді.

1A5 Економічні блага – це:

А) Блага, які споживають люди; Б) Блага, що мають корисність для всіх; В) Блага, які є обмеженими; Г) Блага, які мають корисність саме для Вас; Д) немає правильної відповіді.

1A6 Безмежність росту потреб людини охоплює:

А) Кількісне зростання потреб людини; Б) Якісні зміни у потребах людини; В) Кількісні та якісні зміни у потребах людини; Г) Зміни потреб людини, які відбуваються в залежності від її віку; Д) немає правильної відповіді.

1A7 Проблема вибору виникає внаслідок того, що:

А) В країні існує дефіцит деяких благ; Б) Немає ефективної системи формування потреб людини; В) Держава не має ефективного розподілу ресурсів; Г) Ресурси країни обмежені, а потреби людини- безмежні в своєму розвитку; Д) немає правильної відповіді.

1A8 Закон зростання альтернативних витрат діє, якщо крива вироб­ничих можливостей має вигляд:

А) Будь-якої кривої; Б) Прямої; В) Прямої або опуклої кривої; Г) Опуклої кривої; Д) немає правильної відповіді.

1A9 Закономірність підвищення потреб діє:

А) Тільки в розвинутих країнах у будь-який період розвитку; Б) У кожній країні на початковому етапі розвитку; В) У кожній країні на етапі розвитку, коли немає дефіциту; Г) У кожній країні у будь-який період часу; Д) немає правильної відповіді.

1A10 Альтернативна вартість вибору – це:

А) Всі блага, які ми хотіли б мати, але не маємо; Б) Всі блага, які нам не потрібні у житті;

В) Те, від чого ми відмовились внаслідок нашого рішення; Г) Те, що ми отримали внаслідок нашого рішення; Д) немає правильної відповіді.

1A11 Яку ситуацію зображено на графіку?

А) точка С характеризує ефективне виробництво; Б) точка С характеризує варіант найкращого споживання двох товарів А та В; В) точка С характеризує оптимальний споживчий вибір; Г) Точка С характеризує покупку двох товарів з найменшими витратами; Д) немає правильної відповіді.

1A12 При виробництві додаткової тонни пшениці було недовироблено 10 тракторів. Який із наведених прикладів виробничих можливостей цьому відповідає?

1

2

3

4

Пшениця,тонн

6

8

6

5

7

3

3

4

Трактори, шт.

10

20

20

30

10

20

30

10

А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 2 і 4.

1A13 Якщо в суспільстві зростуть виробничі ресурси, то:

А) Збільшиться випуск як капітальних, так і споживчих товарів; Б) Значно зміниться технологія виробництва всіх видів товарів; В) В економіці збільшиться випуск споживчих товарів; Г) Економіка буде спроможна випускати більше засобів виробництва; Д) немає правильної відповіді.

1A14 Обмеженість трудових ресурсів зумовлена:

А) Загальною кількістю населення країни і часткою праце­здатних людей певної спеціальності та рівня кваліфікації; Б) Загальною кількістю безробітних в країні; В) Наявними капітальними ресурсами в країні; Г) Потребами виробництва в робочій силі; Д) немає правильної відповіді.

1A15 За яких умов межа виробничих можливостей може зсунутися праворуч?

А) При збільшенні обсягу виробництва товарів для майбутнього й скороченні обсягу виробництва споживчих товарів; Б) При збільшенні пропозиції ресурсів і технічному прогресі; В) При збільшенні грошової маси в державі; Г) При раціональному використанні ресурсів у сучасних умовах й використанні цієї економії в майбутньому; Д) правильно вказано в пунктах Б) і Г).

1A16 Завод виробляє трактори та комбайни. Якщо при переході на нову технологію виробництва тракторів завод досягне економії ресурсів, то нову криву виробничих можливостей, яку позначено на графіках пунктирною лінією, буде представлено наступним графіком:

1A17 Якщо ваша родина вирішила зробити ремонт, тоді альтернативна вартість цього рішення буде дорівнювати:

А) Витратам родини на придбання матеріалів; Б) Витратам на оплату праці будівельників та придбання будівельних матеріалів; В) Сумі грошей, які вашій родині потрібно заплатити буді­вельній фірмі; Г) Тим матеріальним благам та послугам, від яких вашій ро­дині потрібно буде відмовитися заради ремонту; Д) немає правильної відповіді.

1A18 Альтернативна вартість вибору – це:

а) всі блага, які ми хотіли б мати, але не маємо; б) всі блага, які нам не потрібні у житті; в) те, від чого ми відмовились внаслідок нашого рішення; г) те, що ми отримали внаслідок прийняття нашого рішення; д) вірна відповідь відсутня.

1A19 Крива виробничих можливостей ілюструє:

а) витрати виробництва; б) обмеженість ресурсів; в) закон зниження альтернативної вартості; г) все вище згадане невірне; д) все вище згадане вірне.

1A20 Стан випуску товарів у країні позначено певною точкою В на кривій виробничих можливостей (КВМ). Якщо ресурси праці будуть використані не повністю, тобто виникне безробіття, тоді:

а) точка В переміститься із КВМ усередину; б) точка В вийде поза КВМ; в) точка В залишиться на своєму місці; г) точка В переміститься по КВМ; д) вірна відповідь відсутня.

1A21 Фундаментальна проблема усіх економічних систем:

а) виробництво; б) споживання; в) обмеженість ресурсів; г) всі відповіді вірні; д) всі відповіді не вірні.

1A22 Потреба - це:

а) прагнення людини до визнання, поваги; б) нестача певних предметів (їжі, одягу, житла і т. д.); в) об’єктивна необхідність людини у чомусь, що спонукає її до діяльності; г) прагнення людини самореалізуватись; д) вірна відповідь відсутня.

1A23 Які з перелічених нижче потреб відносяться до базових?

а) потреби в освіті; б) потреби в воді; в) потреби в житлі; г) потреби у власному автомобілі; д) вірна відповідь б і в.

1A24 Відмінності у потребах людей зумовлюються такими чинниками:

а) фізіологічні особливості; б) географічні, кліматичні особливості; в) соціально-культурні орієнтири; г) ступінь інформованості; д) правильно вказано у п. а, б, в, г.

1A25 Нематеріальні потреби -це:

а) ті, які безпосередньо задовольняють потреби людини; б) ті, які задовольняються за допомогою конкретних речей; в) ті, які задовольняються за допомогою товарів і послуг; г) ті, які задовольняються за допомогою товарів; д) ті, які задовольняються за допомогою послуг.

1A26 Матеріальні потреби –це:

а) ті, які безпосередньо задовольняють потреби людини; б) ті, які задовольняються за допомогою конкретних речей; в) ті, які задовольняються за допомогою товарів і послуг; г) ті, які задовольняються за допомогою товарів; д) ті, які задовольняються за допомогою послуг.

1A27 Які з перелічених потреб можуть бути задоволені лише колективно?

а) освітлення вулиць; б) читання книги; в) білизна; г) прикордонні війська; д) правильно вказано у п. а, г.

1A28 Які з перелічених потреб можуть бути задоволені лише індивідуально?

а) освітлення вулиць; б) читання книги; в) робота міського транспорту; г) прикордонні війська;

д) правильно вказано у п. а, г.

1A29 Особисті потреби це:

а) потреби, що має кожна людина; б) потреби, які людина задовольняє відособлено від інших людей;

в) потреби, які людина задовольняє предметами першої необхідності; г) потреби, які людина задовольняє предметами розкоші; д) правильно вказано у п.в, г.

1A30 Які з потреб не належать до матеріальних?

а) ремонт автомобіля; б) відвідання концерту у філармонії; в) житло; г) потреби фірми в автотранспорті. д) потреби в їжї.

1A31 Вкажіть, яку потребу Ви задовольнили, придбавши парасольку в дощову погоду:

а) матеріальну, особисту, першочергову; б) духовну, особисту, перспективну; в) духовну, колективну, поточну; г) матеріальну, суспільну, другорядну; д) духовну, особисту, першочергову.

1A32 Яка з перелічених ознак не притаманна ресурсам?

а) обмеженість; б) різноманітність; в) корисність; г) безмежність; д) усі ознаки притаманні.

1A33 Якими причинами можна поясними існування економічних проблем:

а) зростанням населення Землі; б) наявність безробіття та інфляції; в) безмежністю потреб та обмеженістю ресурсів; г) забрудненням навколишнього середовища; д) вірно вказано у п. б і в.

1A34 Альтернативна вартість будівництва нової школи -це:

а) витрати на наймання вчителів; б) вартість будівництва школи в майбутньому; в) інші товари і послуги від яких відмовились задля будівництва нової школи; г) витрати на утримання нової школи; д) правильно вказано у п. а, г.

1A35 Форма кривої виробничих можливостей зумовлена:

а) законом зростання альтернативної вартості; б) законом попиту; в) законом пропозиції; г) законом зростання потреб людини; д) законом вартості.

1A36 Альтернативна вартість –це:

а) кількість одного продукту, що замінена іншим; б) це продукт від якого відмовились, щоб отримати інший продукт; в) це кількість певного продукту, від якого відмовились, щоб отримати деяку кількість данного продукту; г) це кількість певного продукту, який використали для особистого споживання; д) правильно вказано у п. а, г

1A37 Чим пояснюється опуклий вигляд кривої виробничих можливостей?

а) законом зростання потреб; б) законом зменшення альтернативної вартості; в) законом зростання альтернативної вартості; г) законом зменшення потреб; д) законом вартості.

1A38 На що вказує точка розташована всередині кривої виробничих можливостей?

а) на достатньо ефективне використання ресурсів; б) на недостатнє використання ресурсів; в) на збільшення кількості виробництва двох товарів; г) на зменшення кількості виробництва одного товару;

д) правильна відповідь відсутня.

1A39 На що вказує точка розташована поза кривою виробничих можливостей?

а) на достатньо ефективне використання ресурсів; б) на недостатнє використання ресурсів; в) на збільшення кількості виробництва двох товарів; г) на зменшення кількості виробництва одного товару;

д) ця точка є недосяжною.

1A40 На що вказують точки розташована на кривій виробничих можливостей?

а) на достатньо ефективне використання ресурсів; б) на виробничі альтернативи двох товарів; в) на збільшення кількості виробництва двох товарів; г) на зменшення кількості виробництва одного товару;

д) на недостатнє використання ресурсів.

1A41 Факторами змін попиту є:

а) зміна кількості покупців; б) зміна доходів покупців; в) зміна цін на доповнюючі товари; г) зміна моди; д) всі відповіді вірні.

1A42 Які фактори не впливають на пропозицію певного товару:

а) витрати виробника; б) кількість продавців; в) зміна цін на інші товари; г) зміна ставки податку з доходів громадян; д) правильна відповідь відсутня.

1A43 Що може викликати зменшення попиту на товар X:

а) зменшення доходів споживачів; б) збільшення цін на товари-замінники товару X; в) очікування збільшення цін на товар X; г) збільшення пропозиції товару X; д) вірна відповідь відсутня.

1A44 Які фактори впливають на ринковий попит:

а) ціни товарів; б) пропозиція товарів; в) очікування споживачів щодо майбутніх цін і доходів; г) усе вищевикладене не вірно; д) вірно вказано у п. а і б.

1A45 Якщо одночасно спадає попит і пропозиція на ринку певного товару, то:

а) одночасно спадає рівноважна ціна та рівноважна кількість; б) рівно­важна ціна та рівноважна кількість не змінюються; в) рівноважна ціна спадає, але вплив на рівноважну кількість не визначений; г) рівноважна кількість зменшується, але вплив на рівноважну ціну не визначений; д) вірна відповідь відсутня.

1A46 Як зміниться рівноважна ціна та кількість якщо споживачі очіку­ють зниження цін на побутову техніку:

а) одночасно спадає рівноважна ціна та рівноважна кількість; б) рівно­важна ціна та рівноважна кількість не змінюються; в) рівноважна ціна спадає, але вплив на рівноважну кількість не визначений; г) рівноважна кількість зменшується, але вплив на рівноважну ціну не визначений; д) правильна відповідь відсутня.

1A47 Як зміниться рівноважна ціна та кількість якщо виробники заку­пили нове обладнання для виробництва печива:

а) одночасно спадає рівноважна ціна та рівноважна кількість; б) рів­новажна ціна спадає, а рівноважна кількість росте; в) рівноважна ціна спадає, але вплив на рівноважну кількість не визначений; г) рівноважна кількість зменшується, але вплив на рівноважну ціну не визначений; д) вірна відповідь відсутня.

1A48 Чим пояснити зсув кривої попиту на певний товар:

а) пропозиція товару зменшується; б) ціна товару зросла і споживачі вирішили менше купувати цього товару; в) смаки споживачів викликали цікавість до даного товару і тому вони купують його при будь-якій ціні більше, ніж раніше;г) ціна на товар знизилася, тому споживачі купують його в більшій кількості; д) вірні відповіді б і г.

1A49 Якщо ціни зростають, а інші умови залишаються незмінними, то це відображається:

а) в збільшенні пропозиції; б) в зниженні пропозиції; в) в збільшенні обсягу пропозиції; г) в зменшенні обсягу пропозиції; д) правильно вказано у п.п. а і в.

1A50 Попит - це:

а) потреба, задовольняти яку бажає економічний суб’єкт; б) гроші, які економічний суб’єкт готовий заплатити за певний товар; в) кількість товару, яку споживачі бажають і спроможні купити за певну ціну і за певний проміжок часу; г) кількість товару, яка може бути куплена при тих чи інших цінах за його одиницю; д) правильно вказано у п. а і б.

1A51 Яким чином попит пов’язаний з потребами?

а) у попиті відображаються всі потреби економічного суб’єкта; б) у попиті відображаються найнагальніші потреби; в) у попиті відображаються потреби, пропорційні можливостям; г) попит відображає потреби, але в деяких випадках може виходити за їх межі; д) у попиті відображаються базові потреби.

1A52 Яку залежність відображає закон попиту?

а) пряму залежність кількості товару, який купляють від його ціни; б) обернену залежність кількості товару, який купляють від його ціни; в) пряму залежність ціни від кількості товару; г) обернену залежність кількості товару, який пропонується на ринку від його ціни; д) пряму залежність попиту від ціни товару.

1A53 Ч и є помилка на поданому графіку попиту?

а) помилок немає;

б) неправильне позначення осі абсцис;

в) неправильне розміщення кривої;

г) неправильне позначення кривої;

д) неправильне позначення осі ординат.

1A54 Щ о означає Р на графіку?

а) загальну вартість товару;

б) ціну за одиницю товару;

в) обсяг прибутку;

г) прибуток від продажу одиниці товару;

д) виручку від реалізації товару.

1A55 Що означає Q на графіку?

а ) ціну за одиницю товару;

б) кількість запропонованого товару;

в) загальну вартість товару;

г) правильна відповідь відсутня;

д) виручку від реалізації товару.

1A56 Зміни в попиті виявляються через:

а) зміщення кривої попиту вправо; б) зміщення кривої попиту вліво; в) зміщення кривої попиту вгору або вниз; г) пересування по кривій попиту вгору чи вниз; д) правильна відповідь відсутня.

1A57 Зміна величини попиту означає:

а) зміщення кривої попиту; б) посилення дії нецінових факторів попиту; в) перехід на конкретній кривій попиту від одного співвідношення "ціна-кількість товару" до іншого; г) зміщення кривої попиту вправо чи вліво; д) послаблення дії нецінових факторів попиту.

1A58 Щ о показує цей графік (рух від D1 до D2)?

А) збільшення попиту;

Б) скорочення попиту;

В) підвищення величини попиту;

Г) зниження величини попиту;

Д) графік виконаний неправильно, не дає правильної відповіді.

1A59 Крива попиту на товар зміститься вправо і вверх в результаті:

а) зменшення кількості покупців; б) переходу частини споживачів на товар-замінник; в) підвищення митних зборів; г) збільшення доходів споживачів; д) правильна відповідь відсутня.

1A60 Крива попиту на товар зміститься вліво і вниз в результаті:

а) зменшення кількості покупців; б) переходу частини споживачів на товар-замінник; в) підвищення митних зборів; г) збільшення доходів споживачів; д) правильно вказано у п. а і б.

1A61 Факторами змін попиту не є:

а) зміна кількості покупців; б) зміна доходів покупців; в) зміна цін на доповнюючі товари; г) зміна моди; д) зміна ціни товару.

1A62 Що спричинило зміну величини попиту на бензин?

а) зміна цін за літр бензину; б) зміна пори року; в) зміна кількості автомобілів; г) правильно вказане у п. а, б, в; д) правильно вказане у п.б, в.

1A63 Що спричинило зміну попиту на бензин?

а) зміна цін за літр бензину; б) зміна пори року; в) зміна кількості автомобілів; г) правильно вказане у п. а, б, в; д) правильно вказане у п.б, в.

1A64 Товари-замінники – це

а) такі пари товарів, для яких зростання ціни на один товар спричинює зменшення попиту на інший; б) товари першої необхідності; в) такі пари товарів, для яких зростання ціни на один товар спричинює зростання попиту на інший; г) товари, для яких існує обернена залежність зміни ціни на один з них до зміни обсягу попиту на інший; д) правильна відповідь відсутня.

1A65 Пропозиція-це:

а) кількість виробленого товару; б) кількість запропонованого товару; в) кількість товару, здатна задовольнити існуючі потреби з урахуванням ціни за його одиницю; г) кількість товару, яка може бути вироблена і запропонована до продажу у даний час за певної ціни за його одиницю; д) правильна відповідь відсутня.

1A66 Що є основним фактором зміни величини пропозиції будь-якого товару?

а) витрати виробництва; б) ціна за одиницю товару; в) мода на товар; г) правильно вказане у п. а, б;

д) правильна відповідь відсутня.

1A67 Іван полюбляє масло і вважає, що маргарин на смак нагадує мило. Василь не відчуває різниці між ними. Чий попит на масло буде більш еластичним за ціною:

а) Івана; б) Василя; в) однаково еластичний; г) однаково нееластичний; д) одинично еластичний для Василя і Івана.

1A68 Ціна зросла на 18%, а обсяг попиту зменшився на 9%, то коефіцієнт еластичності попиту за ціною дорівнюватиме:

1A69 Еластичність попиту за ціною – це:

а) ступінь змін обсягу покупки від зміни ціни; б) час реакції зміни обсягу покупок на зміну ціни;

в) межі зміни обсягу покупок за зміни цін; г) правильно вказане у п. а і б; д) правильна відповідь відсутня.

1A70 Прикладами еластичного попиту може бути попит на:

а) сіль; б) послуги ритуальної служби; в) хліб; г) відвідання кінотеатрів. д) правильно вказане у п. б, г.

Правильна відповідь: .

1A71 Прикладами нееластичного попиту може бути попит на:

а) сіль; б) послуги ритуальної служби; в) хліб; г) відвідання кінотеатрів; д) правильно вказане у п. а, б і в.

Правильна відповідь: .

1A72 Я кий вид попиту характеризує цей графік? Р

а ) абсолютно нееластичний;

б) надто еластичний; d

в) нееластичний (малоеластичний);

г ) абсолютно еластичний;

д) не характеризує жодний вид попиту.

Правильна відповідь: .

1A73 Я кий вид попиту характеризує цей графік? Р d

а) абсолютно нееластичний;

б) надто еластичний;

в) нееластичний (малоеластичний);

г) абсолютно еластичний;

д ) не характеризує жодний вид попиту.

Q

Правильна відповідь: .

1A74 Я кий вид попиту характеризує цей графік?

а) абсолютно нееластичний; Р d

б) надто еластичний;

в) нееластичний (малоеластичний);

г) абсолютно еластичний;

д ) не характеризує жодний вид попиту.

Q

Правильна відповідь: .

1A75 Я кий вид попиту характеризує цей графік?

а) абсолютно нееластичний; Р

б) надто еластичний; d

в ) нееластичний (малоеластичний);

г) абсолютно еластичний;

д ) не характеризує жодний вид попиту.

Q

1A76 Що є основним фактором зміни величини пропозиції будь-якого товару?

а) витрати виробництва; б) ціна за одиницю товару; в) мода на товар; г) правильно вказане у п. а, б;

д) правильна відповідь відсутня.

1A77 Якщо Е: = 1, то такий попит називається:

А) Одинично еластичним. Б) Еластичним. В) Абсолютно еластичним. Г) Нееластичним. Д) Правильна відповідь відсутня.

1A78 Якщо Е: < 1, то такий попит називається:

А) Одинично еластичним. Б) Еластичним. В) Абсолютно еластичним. Г) Нееластичним. Д) Правильна відповідь відсутня.

1A79 Якщо Е: > 1, то такий попит називається:

А) Одинично еластичним. Б) Еластичним. В) Абсолютно еластичним. Г) Нееластичним. Д) Правильна відповідь відсутня.

1A80 Якщо Е: = 0, то такий попит називається:

А) Одинично еластичним. Б) Еластичним. В) Абсолютно еластичним. Г) Нееластичним. Д) Абсолютно нееластичним. .

1A81 Якщо Е: → ∞, то такий попит називається:

А) Одинично еластичним. Б) Еластичним. В) Абсолютно еластичним. Г) Нееластичним. Д) Абсолютно нееластичним. .

1A82 При зростанні ціни на товар на 5%, попит на нього знижується на 2,5%. Попит на такий товар є:

А) еластичний; Б) нееластичний; В) абсолютно еластичний; Г) абсолютно нееластичний; Д) одиничної еластичності.

1A83 При зростанні ціни на товар на 2%, попит на нього знижується на 2,5%. Попит на такий товар є:

А) еластичний; Б) нееластичний; В)абсолютно еластичний; Г)абсолютно нееласт.; Д)одиничної еластичності.

1A84 При зростанні ціни на товар на 5%, попит на нього не змінюється. Попит на такий товар є:

А) еластичний; Б) нееластичний; В) абсолютно еластичний; Г) абсолютно нееластичний; Д) одиничної еластичності.

1A85 При зростанні ціни на товар на 3%, попит на нього знижується на 3%. Попит на такий товар є:

А) еластичний; Б) нееластичний; В) абсолютно еластичний; Г) абсолютно нееластичний; Д) одиничної еластичності.

1A86 При зростанні ціни на товар на 5%, його пропозиція зростає на 3,5%. Пропозиція такого товару є:

А) еластична; Б) нееластична; В) абсолютно еластична; Г) абсолютно нееластична; Д) одиничної еластичності.

1A87 При зростанні ціни на товар на 2%, його пропозиція зростає на 3%. Пропозиція такого товару є:

А) еластична; Б) нееластична; В) абсолютно еластична; Г) абсолютно нееластична; Д) одиничної еластичності.

1A88 При зростанні ціни на товар на 10%, його пропозиція не змінюється. Пропозиція такого товару є:

А) еластична; Б) нееластична; В) абсолютно еластична; Г) абсолютно нееластична; Д) одиничної еластичності.

1A89 При зростанні ціни на товар на 2%, його пропозиція зростає на 2%. Пропозиція такого товару є:

А) еластична; Б) нееластична; В) абсолютно еластична; Г) абсолютно нееластична; Д) одиничної еластичності.

1A90 Для яких товарів перехресна еластичність дорівнює нулю:

а) незалежних товарів; б) товарів-субститутів; в) товарів-комплементів; г) товарів Гіффена; д) товарів першої неолбхідності.

1A91 Товар однозначно можна віднести до якісного, якщо:

А) еластичність попиту за доходом дорівнює 0,7; Б) еластичність попиту за доходом дорівнює (‑0,7); В) еластичність попиту за ціною дорівнює 0,2; Г) еластичність попиту за ціною дорівнює 2; Д) коефіцієнт перехресної еластичності дорівнює 1,5.

1A92 Пропозиція найменш еластична у:

А) короткостроковому періоді; Б) середньостроковому періоді; В) довгостроковому періоді; Г) еластичність, основним чином, визначається кількістю виробників на ринку; Д) немає правильної відповіді.

1A93 Основним фактором, що впливає на еластичність пропозиції є:

А) кількість і якість замінників товару, що пропонується виробником; Б) час; В) кількість продавців на ринку; Г) якість сировини; Д) ціни на ресурси.

1A94 Пропозиція найбільш еластична у:

А) короткостроковому періоді; Б) середньостроковому періоді; В) довгостроковому періоді; Г) еластичність, основним чином, визначається ціною на ресурси; Д) немає правильної відповіді.

1A95 Еластичність попиту за ціною найнижча на товари:

А) мило; Б) хліб; В) автомобілі; Г) квіти на 8 березні; Д) каблучки з діамантами.

1A96 Еластичність попиту за ціною найвища на товари:

А) ікра; Б) хліб; В) ковбаса; Г) пиво; Д) цукерки.

1A97 Якщо товари А і В мають нульову перехресну еластичність, то ці товари є:

А) взаємозамінними; Б) взаємодоповнюючими; В) нейтральними; Г) товарами Гіффена; Д) товарами Веблена.

1A98 Еластичність попиту за доходом більша за одиницю для:

А) товарів першої необхідності; Б) предметів розкоші; В) товарів нижчої якості; Г) взаємозамінних товарів; Д) взаємодоповнюючих товарів.

1A99 Якщо товар має низьку якість, то:

А) еластичність попиту за доходом дорівнює 0,7; Б) еластичність попиту за доходом дорівнює (‑0,7); В) еластичність попиту за ціною дорівнює 0,2; Г) еластичність попиту за ціною дорівнює 2; Д) коефіцієнт перехресної еластичності дорівнює 1,5

1A100 Однією з гіпотез кількісного підходу є перший закон Госсена:

А) із збільшенням обсягів споживання благ загальна корисність зростає; Б) із збільшенням обсягів споживання благ загальна корисність зменшується; В) із зменшенням обсягів споживання благ загальна корисність зростає; Г) загальна корисність не залежить від обсягів споживання; Д) гранична корисність не залежить від обсягів споживання.

1A101 Н а якому із графіків зображена крива граничної корисності?

Д) немає правильної відповіді

1A102 Гранична корисність це:

А) додаткова корисність, які отримує споживач від кожної додатково спожитої одиниці блага; Б) загальна корисність набору благ; В) співвідношення мік корисністю благ, які є в наборі; Г) максимальна корисність, яку тримує споживач від певного набору благ; Д) мінімальна корисність, яку можна отримати від споживання певного блага.

1A103 Згідно із другим законом Госсена:

А) із збільшенням обсягів споживання благ загальна корисність зростає; Б) із збільшенням обсягів споживання благ загальна корисність зменшується; В) із зменшенням обсягів споживання благ загальна корисність зростає; Г) із збільшенням обсягів споживання благ гранична корисність зростає; Д) із збільшенням обсягів споживання благ гранична корисність зменшується.

1A104 Функція загальної корисності визначається як:

А) залежність між обсягами спожитих товарів і послуг та їх ціною; Б) залежність між обсягами спожитих товарів і послуг і рівнем корисності, якого досяг споживач; В) залежність між обсягами спожитих товарів і послуг і рівнем доходів споживача; Г) залежність між цінами спожитих товарів і послуг; Д) залежність корисності товару Х від кориності товару У.

1A105 У міру збільшення споживання блага його гранична корисність, як правило, змінюється у напрямі:

а) зменшення; б) збільшення; в) залишається незмінним; г) спочатку зростає, потім зменшується; д) рівна 0,5.

1A106 Максимальна кількість товару А, від якої слід відмовитись для споживання додаткової оди­ниці товару В називається:

а) граничною нормою заміни; б) граничною нормою граничної заміни; в) граничною корисністю; г) граничною продуктивністю; д) корисною продуктивністю.

1A107 Всі комбінації товарів, що пропонують однаковий рівень задоволення потреб споживача ілюструються за допомогою:

а) кривої байдужості; б) бюджетної лінії; в) кривої попиту; г) кривої трансформації; д) кривої пропозиції.

Задачі рівня складності b

1B1 Альтернативна вартість виготовлення фотоапарата становить 10 годинників. Підприємство може виготовити за місяць 600 годинників. Дирекція вирішує виготовляти 40 фотоапаратів. Скільки годинників при цьому зможе виготовити завод?

1B2 Перед вами таблиця виробничих можливостей випуску військової продукції і автомобілів:

Виробничі альтернативи

Вид продукції

А

B

C

D

E

Автомобілі (тис. шт.)

0

2

4

6

8

Танки (тис. шт.)

30

27

21

12

0

Що показують точки на кривій?

а) альтернативну вартість випуску автомобілів; б) альтернативну вартість випуску танків; в) альтернативну вартість випуску автомобілів і танків; г) співвідношення виробленої кількості двох товарів при 100% використанні ресурсів; д) співвідношення виробленої кількості двох товарів при неповному використанні ресурсів.

1B3 у таблиці наведено альтернативні можливості для випуску різних видів продукції:

Виробничі альтернативи

Види продукції

А

Б

В

Г

Д

Е

Лікарні, шт.

60

55

45

30

20

0

Готелі, шт.

0

10

20

30

35

40

Що показує точка М всередині кривої?

а) альтернативну вартість випуску автомобілів; б) альтернативну вартість випуску танків;

в) альтернативну вартість випуску автомобілів і танків; г) співвідношення виробленої кількості двох товарів при 100% використанні ресурсів; д) співвідношення виробленої кількості двох товарів при неповному використанні ресурсів.

1B4 Перед вами таблиця виробничих можливостей і випуску військової продукції і масла.

Виробничі альтернативи:

Види продукції

А

Б

В

Г

Д

Е

Гармати (тис. шт.)

15

14

12

9

5

0

Масло (млн.т)

0

1

2

3

4

5

Що показує точка M за межами кривої?

а) альтернативну вартість випуску автомобілів; б) альтернативну вартість випуску танків; в) співвідношення виробленої кількості двох товарів при неповному використанні ресурсів; г) співвідношення виробленої кількості двох товарів при 100% використанні ресурсів; д) ця точка є недосяжною для економіки.

1B5 Перед вами таблиця виробничих можливостей і випуску військової продукції і масла.

Виробничі альтернативи:

Види продукції

А

Б

В

Г

Д

Е

Гармати (тис. шт.)

15

14

12

9

5

0

Масло (млн.т)

0

1

2

3

4

5

Що відбудеться з кривою виробничих можливостей (КВМ), якщо почне діяти чинник, що однаково впливає на усі галузі виробництва (зростуть ціни на енергоносії)?

а) КВМ буде рухатись вправо; б) КВМ буде рухатись вліво; в) відбудеться рух по кривій виробничих можливостей; г) розміщення КВМ не зміниться; д) правильна відповідь відсутня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]