Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб_6_CD.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
491.15 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний університет "Львівська політехніка"

Науково-навчальний інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму імені В’ячеслава Чорновола

Кафедра загадьної екології та екоінформаційних систем

Інструкція до лабораторної роботи

6 “Накопичувачі інформації на гнучких та оптичних носіях

з дисципліни

“Архітектура комп’ютерів”

Для студентів напрямів підготовки 6.0915 „Комп’ютерна інженерія

6.0804 Комп’ютерні науки

Львів – 2011

Мета роботи.

    1. Дослідження будови та основних принципів роботи оптичних накопичувачів (CD-ROM);

    2. дослідження будови та основних принципів роботи накопичувачів на гнучких магнітних носіях (дисководів).

2. Обладнання робочого місця.

    1. Оптичні накопичувачі (CD-ROM)

    2. Пристрої магнітного зберігання даних(FDD)

  1. Короткі теоретичні відомості.

    1. Технологія запису компакт-дисків

Не зважаючи назважаючи на зовнішню схожість з компакт-дисками стандарту CD-DA, диски CD-ROM використовуються для зберігання даних. Дисководи CD-ROM, які використовуються в персональних комп'ютерах для читання даних, практично ідентичні програвачам музичних компакт-дисків і відрізняються лише зміненою електронною схемою, що забезпечує додаткові функції виявлення і корекції помилок. Це служить гарантією, що дані прочитуватимуться без помилок, оскільки щонайменший, навіть самий незначний збій при відтворенні звуку недопустимий так само, як і відсутність даних у файлі.

Компакт-диск є полікарбонатною пластиною діаметром 120 мм і завтовшки 1,2 мм, в центрі якої розташований отвір діаметром 15 мм. Штампована або лита основа пластина фізично є однією спіральною доріжкою, яка починається на внутрішній і закінчується на зовнішній частині диска. Крок цієї доріжки, рівний 1,6 мікрона (1 мікрон — мільйонна частка метра або тисячна частка міліметра). Компакт-диск, якщо дивитися на нього з боку читання (знизу), обертається проти годинникової стрілки. Якщо розглянути спіральну доріжку під мікроскопом, то стане видно, що вона складається з піднесених ділянок, які називаються западинами (pits), і плоских поверхонь між ними, званих майданчиками (lands). На перший погляд може здатися дивним, що піднесена ділянка доріжки називається западиною. Це пов'язано з тим, що при штампуванні диска формування його верхньої частини (тобто профілю доріжки) здійснюється таким чином, що западини дійсно стають поглибленнями, зробленими в полікарбонатній| пластині.

Лазерний промінь, який використовується для читання даних компакт-диска, може вільно пройти крізь прозорий пластик, тому відформована поверхня диска покривається відбиваючою металевою плівкою, (переважно алюмінієвою). Після цього алюмінієва плівка покривається тонким захисним шаром акрилового лаку, на який, у свою чергу, наноситься текст або зображення.

    1. Виробництво cd-rom

При масовому комерційному виробництві компакт-диски виготовляються штампуванням або пресуванням, але не випалюванням за допомогою лазера (рис.1). Хоча лазер і застосовується для формуваннявитравлення даних на скляному мастер-диску, покритому світлочутливим матеріалом, безпосереднє випалювання дисків при відтворенні сотень або тисяч копій буде щонайменше непрактичне.

Рис.1 Схема технологічного процесу

Металізація. Для створення відбивної поверхні на відштампований диск за допомогою напилення наноситься тонкий (0,05-0,1 мікрона) шар алюмінію.

Захисне покриття. Для захисту алюмінієвої плівки від окислення, на металізований диск за допомогою центрифуги наноситься тонкий (6-7 мікрон) шар акрилового лаку, що твердіє під дією ультрафіолетових променів.

Кінцевий продукт. На завершення на поверхню диска методом трафаретного друку наноситься текст етикетки або яке-небудь зображення, що також висихає під дією ультрафіолетових променів.

Процес виготовлення дисків даних CD-ROM і музичних компакт-дисків практично однаковий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]