Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lyudina_i_svit_Lektsiya_4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

3. Демографічні проблеми сучасності.

Демографія – це наука, що займається вивченням проблем народонаселення, його відтворення, функціонування та розвиток. Під відтворенням народонаселення (сукупність людей, що живуть на Землі або в межах певної території, континенту, країни, району, міста) в науковій літературі розуміють конкретно-історичний процес життя населення, його безперервне буття.

Сучасна демографія являє собою систему наук, до складу якої входять демографічна статистика, історична демографія, математична демографія, економічна демографія та етнічна демографія.

За даними сучасної науки за 5 тисяч років до н.е. кількість людей, що вже розселились на всій поверхні планети, становила близько 40 млн. чоловік, при цьому тривалість життя була в середньому 20 років. На початок н.е., коли тривалість життя зросла до 25 років, кількість населення планети становила 200 млн. Чисельність людей продовжувала зростати й надалі: 1000р. – 300 млн при трив. життя 27,5 років, 1500 р. – 450 млн (30р.), 1800 -1000 млн (32,5р.), 2000р. – 6200(50р.).

Глобальною демографічною проблемою для планети є швидкий приріст народонаселення в останні десятиліття ХХ сторіччя. Швидкий приріст населення планети різко загострює проблему нестачі питної води відповідної якості, продуктів харчування і різким ростом населення міст, яке не супроводжується відповідним розвитком необхідної інфраструктури, що загрожує новими масовими епідеміями і голодом.

Крім різкого зросту народонаселення та зміни співвідношення між жителями міст та сіл, значне занепокоєння викликає і зміна у віковій структурі. В індустріально розвинених країнах, де падають темпи народжуваності в поєднанні із ростом тривалості життя, відбувається «старіння» населення. В той же час, у країнах, що розвиваються, де темпи народжуваності різко зросли в останні десятиріччя, гостро стоїть проблема «похолодіння» населення.

Важливою демографічною проблемою сучасності є міграційна. На сьогодні західноєвропейські держави проводять жорстку міграційну політику, метою якої є різко скоротити наплив нових хвиль мігрантів із слаборозвинених країн.

Ця проблема переростає з демографічної в політичну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]