Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4м.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Документи, які падають розпорядники коштів до органів Державного казначейства для відкриття реєстраційних рахунків:

  • Заяву на відкриття рахунків в системі органів Державного казначейств, підписану керівником та головним бухгалтером;

  • Копію довідки про внесення до Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально або органом, що видав довідку;

  • Копію належним чином зареєстрованого положення (стандарту), засвідчену нотаріально чи органом, який реєструє;

  • Копію документа, що підтверджує взяття клієнта на податковий облік, засвідчену податковим органом або нотаріально;

  • Картку із зразками підписів осіб (у двох примірниках), яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів клієнта надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів, завірену нотаріально або установою вищого рівня в установленому порядку. У картку включається також зразок відбитка печатки;

  • Довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;

  • Документ, що підтверджує реєстрацію клієнта як платника соціальних страхових внесків, або його копію, засвідчену нотаріально чи органом, що його видав;

  • Затверджений кошторис розпорядників коштів бюджету.

Реєстраційні рахунки відкриваються на підставі договорів між розпорядниками коштів та органами Державного казначейства.

4. Технічне забезпечення здійснення платежів

Технічне забезпечення здійснення платежів - другий особливо важливий елемент платіжної системи. Впровадження казначейської форми касового виконання Державного бюджету України можливе за умов застосування сучасних інформаційно-обчислювальних технологій, що передбачають комплексне використання комп’ютерної техніки та програмних продуктів.

Внутрішня платіжна система органів ДКУ існує сьогодні за принципами функціонування банківської системи і діє у контексті Системи електронних платежів НБУ.

Система електронних платежів НБУ – це складова системи електронних міжбанківських переказів НБУ, що забезпечує проведення міжбанківського переказу в режимі обміну файлами з індивідуальним обробленням міжбанківського електронного розрахункового документа, за якими між списанням грошей з кореспондентського рахунку банківської установи та зарахуванням грошей на кореспондентський рахунок банківської установи є певний проміжок часу.

Кореспондентські відносини ДКУ – це договірні відносини ДКУ та НБУ стосовно здійснення платежів, розрахунків, що їх виконує НБУ за дорученням ДКУ і його коштом.

Кореспондентські відносини встановлюються ДКУ з регіональними управліннями НБУ з відкриттям кореспондентського рахунку. Одночасно після відкриття кореспондентського рахунку, учаснику СЕП відкривається технічний рахунок для здійснення міжбанківських розрахунків.

Технічний рахунок – це інформація в електронній формі, що зберігається у системі моніторингу технічних рахунків та відображається в АРМ – 2, поновлюється під час обробки міжбанківських електронних розрахункових документів і фактично відображає стан кореспондентського рахунку банківської установи на певний час або обороти філій, що не мають кореспондентських рахунків, на певний час.

АРМ – 2 – це автоматизоване робоче місце управління ЄКР у Рахунковій палаті НБУ, складова частина системи автоматизації ДКУ, що використовується для керування та контролю за роботою органів ДКУ в системі електронних міжбанківських переказів, а також отримання довідкової та технологічної інформації.

Державному казначейству як власнику ЄКР у системі моніторингу технічних рахунків (СМТР) відкрито один технічний єдиний казначейський рахунок (ТЄКР).

Технічний єдиний казначейський рахунок – це інформація в електронній формі, що зберігається в СМТР НБУ, поновлюється під час обробки електронних розрахункових документів органів ДКУ і фактично відображає стан ЄКР на певний час.

Технічний рахунок органу ДКУ – це інформація в електронній формі, що зберігається в СМТР НБУ та відображає сальдо оборотів у СЕМП за поточний банківський день конкретного органу ДКУ на поточний час.

На технічних рахунках органів ДКУ відображаються розрахунки кожного органу ДКУ окремо. Технічний рахунок на початок банківського дня дорівнює нулю, а протягом банківського дня відображає його поточний стан.

ДКУ має можливість керувати роботою органу ДКУ в СЕМП шляхом встановлення ліміту технічного рахунку в СМТР НБУ.

Ліміт технічного рахунку – це сума, що визначає мінімальний залишок коштів на технічному рахунку.

Для цього використовується АРМ управління ЄКР. Пакет – запит сформований АРМ управління ЄКР обробляється в СМТР. У момент його надходження відбувається коригування значення лімітів. Протягом дня ліміти можуть змінюватися неодноразово.

Система термінових переказів (СТП) НБУ – це складова СЕМП, що забезпечує проведення міжбанківського переказу в режимі реального часу з індивідуальним обробленням міжбанківського електронного рахункового документа за яким списання грошей з корекспонденського рахунку платника та зарахування грошей на кореспондентський рахунок банківської установи – отримувача виконується одночасно.

Програмні продукти, що використовували органи ДКУ у своїй роботі з моменту входження в СЕП НБУ:

  • ТАСК;

  • Bars Millennium;

  • АС “Казна”;

  • Банк – клієнт;

Технічне забезпечення платежів за надходженнями здійснюється шляхом використання програмного продукту «Барс – Миленіум».

ТАСК – це система реєстрації, обліку, організації платіжного документообігу, генерації звітності щодо фінансових операцій, які провадяться учасниками бюджетного процесу в ході їхньої діяльності та виконання державного бюджету»

«Клієнт –Банк»- є програмно апаратним комплексом, що виконує функції інтерфейсу між казначейством та обласним управлянням НБУ.

Програмний комплекс «АС КАЗНА» призначений для автоматизації операцій з фінансування й оплати рахунків розпорядників коштів державного та місцевого бюджетів, проведених органами ДК всіх рівнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]