Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 Інформаційне забезпечення та організація екон....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

6.Виконавці аналізу.

Загальне керівництво аналітичною роботою на підприємстві здійснює заступник директора з економічної роботи (головний економіст). Безпосередньо цю роботу може очолювати керівник планового відділу або головний бухгалтер чи його заступник. Виконавцями аналізу на

підприємстві с економісти, плановики, бухгалтери, а також інші працівники інших професій, які мають відповідний досвід і схильність до аналітичних досліджень. Якщо аналіз виконують сторонні організації, то аналітиками можуть бути аудитори, працівники банків та податкової адміністрації, відомчі ревізори та інші працівники контролюючих організацій.

Аналіз проводять економічні підрозділи підприємства, але до виконання аналітичних робіт залучаються також працівники технічних, технологічних та інших служб.

7.Етапи аналітичного дослідження.

Програмою аналізу може виступати розгорнутий та деталізований перелік питань, які передбачено вивчили, а також комплект таблиць, обов’язків до опрацювання під час аналізу. Старанне складання програми аналізу забезпечує необхідну зібраність і повноту проведення аналітичного дослідження.

Визначаючи зміст аналітичної роботи і терміни її проведення, треба врахувати наявність готового матеріалу для аналізу, трудомісткість збору й опрацювання іншої інформації і. нарешті, часу, який потрібний для виконання окремих етапів робіт. Рекомендується відрізняти три головні етапи – попередній, поточний та заключний.

На попередньому етапі здійснюється загальне ознайомлення із етапом справ, визначається ступінь виконання плану за основними показниками, робиться попередня оцінка роботи або стану справ. На цьому етапі також складається докладна програма аналізу, готується макет таблиць, збираєься й перевіряється головна інформація, визначаються виконавці та вирішуються інші організаційні питання.

Основний етап передбачає заповнення усіх таблиць, вивчення і

опрацювання необхідної додаткової інформації, визначення факторів і виконання розрахунків їх впливу на зміну величини показників, пошук резервів. З окремих питань, які вивчено, роблять оцінки і підраховують резерви виробництва.

На заключному етапі узагальнюються наслідки аналізу і підраховуються зведені резерви виробництва, дається заключна розгорну і а оцінка діяльності підприємства; розробляються конструктивні заходи з метою поліпшення роботи та використання знайдених резервів виробництва.

Зібрані під час аналізу матеріали, заповнені таблиці, розрахунки впливу факторій і резервів на останньому етапі узагальнюють та письмово оформляють у вигляді довідок, актів перевірок, аналітичних та доповідних записок, пояснювальних записок до звітів. Самостійним або додатковим документом, у якому відображаються наслідки аналізу, є проект наказу. Цей документ, якщо він скріплюється підписами керівника підприємства, має обов’язків характер для виконання запропонованих аналітиком заходів.

За виконанням заходів щодо наслідків аналізу слід установлювати дійовий і повсякденний контроль інакше одні й ті самі недоліки в роботі будуть повторюватися у наступних матеріалах перевірок і аналітичних висновках.

Узагальнення результатів економічного аналізу і є його кінцевим результатом.