Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Театр Кориф..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

Марко кропивницький

Дитячі та юнацькі роки Марка Кропивницького (1840–1910). Його артистична діяльність в аматорських гуртках Бобринця та Єлисаветграда. Початок професійної театральної кар’єри та перші виступи в українських ролях. Виступи Кропивницького на російській професійній сцені (1871–1881). Запрошення в 1875 р. М. Кропивницького до театру товариства «Руська бесіда». Діяльність Кропивницького на Галичині, його вплив на виконавський рівень галицьких акторів та сценічну культуру загалом.

Відновлення українських спектаклів у провінційних російських трупах в Україні на початку 80-х рр. ХІХ ст. Ініціатива М. Кропивницького та антрепренера Г. Ашкаренка зіграти кілька українських вистав, дозвіл на це міністра внутрішніх справ М. Лоріс-Мелікова. Постановка «Наталки Полтавки» І. Котляревського трупою Г. Ашкаренка в Кременчузі (грудень, 1881). Успіх вистави і надзвичайний суспільний резонанс від цієї події. Спогади про виставу її учасників М. Кропивницького, М. Садовського, Г. Ашкаренка. Діяльність трупи Г. Ашкаренка в сезоні 1881–1882 рр.

Створення в 1882 році М. Кропивницьким першої української професійної трупи на Наддніпрянщині. Репертуар цієї трупи: «Наталка Полтавка» І. Котляревського, «Назар Стодоля» Т. Шевченка, «Чорноморці» М. Старицького за Я. Кухаренком, комедії Г. Квітки-Основ’яненка, драми М. Кропивницького та ін. Основні учасники трупи: Н. Жаркова, М. Садовський, О. Маркова, Л. Манько, О. Вірина, І. Бурлака. Вступ до трупи М. Заньковецької. Легендарна вистава «Наталка Полтавка» в Києві (листопад, 1882) за участю М. Заньковецької та М. Садовського.

Режисура М. Кропивницького в об’єднаній трупі корифеїв під орудою М. Старицького, що розпочала діяльність восени 1883 року в Одесі. Концепція театрального дійства М. Кропивницького зорієнтована на акторський ансамбль.

Створення 1885 року М. Кропивницьким нової трупи, участь у ній провідних акторів М. Заньковецької, М. Садовського, П. Саксаганського та ін. Санкт-петербурзькі та московські гастролі трупи М. Кропивницького. Особливості гастрольного репертуару. Відгуки про виступи трупи Д. Мордовцева та О. Суворіна.

Відокремлення М. Садовського з групою акторів від трупи М. Кропивницького. Діяльність трупи М. Кропивницького 1888–1893 рр., її акторський склад: Ф. Левицький, О. Суслов, Г. Борисоглібська; нові акторські сили трупи: Є. Зарницька, Ю. Шостаківська. Особливості репертуару трупи, перші постановки п’єс М. Кропивницького «Дві сім’ї», «Зайдиголова». Режисерські прийоми М. Кропивницького у втіленні власної драматургії: психологічна розробка дії, натуралістичні подробиці. Створення М. Кропивнцьким визначних сценічних образів – Балтиз («Олеся»), Самрось Жолудь («Дві сім’ї»), Чмир («Чмир»).

Гастролі трупи у Грузії в 1890 році.

Створення 1894 року М. Кропивницьким нової трупи. Основний акторський склад трупи: Г. Борисоглібська, Ю. Шостаківська, І. Загорський, І. Мар’яненко та ін. Різноманітність репертуару трупи, який складався з п’єс М. Кропивницького, М. Старицького, Т. Шевченка, Панаса Мирного. Перші постановки «Блакитної троянди» Лесі Українки (1899) та «Катерини» М. Аркаса (1899). Поява нових драматичних творів М. Кропивницького та їхнє сценічне втілення. Постановки власних п’єс М. Кропивницького «Джигун», «Зальоти соцького Мусія», «Вій».

Останні п’єси Кропивницького: «Розгардіяш» (1906), «Скрутна доба» (1906), «Старі сучки і молоді парості» (1908). Їхнє сценічне втілення на сцені сучасного театру.

Відзначення 25-літнього ювілею Марка Кропивницького. Активна гастрольна діяльність М. Кропивницького в останні роки життя.