Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politichna_geografiya_ta_geopolitika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Новий світоустрій

Переплавлене в котлі інтенсивної взаємодії країн і народів новий світоустрій поступово заміщає колишню національно-державну модель Ойкумени складнішим, поліфонічним поєднанням геоекономічних регіонів. В рамках глобальної, але все таки не універсальної економіки проступають контури її спеціалізованих сегментів: самобутніх “великих просторів”, внутрішня мозаїка яких об'єднана культурно-історичними кодами, загальним стилем господарської практики, соціально-економічними інтересами і стратегічними задумами. Ці світи-економіки у ряді випадків розривають географічні рамки, об'єднуючи провідних гравців тієї або іншої ліги, незважаючи на їх громадянство і національне походження. В результаті над колишньою національно-державною схемою розчленовування людського універсуму все більш виразно нависає зовнішня оболонка “нового регионалізма” і групових коаліцій. Або, інакше кажучи, - каркас геоекономічних рубежів Нового світу.

Владна система координат сполучає нові центри сили з провідними персонажами колишньої національно-державної системи, чиї реальні межі в економістічном універсумі, вже зараз помітно відрізняються від звично чітких адміністративно-державних розмежувальних ліній, плавно трансформуючись в повзучий суверенітет, зон національних інтересів і регіональної безпеки, що множаться по світу. У перехідній, дуалістічной конструкції глобального світоустрою сполучаються, таким чином, два разних покоління владних суб'єктів: старі персонажі історичної драми – національні держави і різноманітні сообщества-інтегрії. Відбувається кристалізація і владних осей Нового світу, контур яких представлений різноманітними радами, комісіями і клубами глобальних НВО (неурядових організацій). При цьому система взаємин усередині Pax Economicana, що народжується, помітно відрізняється від принципів організації міжнародних систем, що йде в минуле миру Нового часу. Так, ключовий вид діяльності: фінансово-правове регулювання – тобто реальний механізм “глобального планування і довгострокового перерозподілу ресурсів” - зовсім не “відкрите акціонерне суспільство”, і не “організація об'єднаних націй”, що включає всі країни і народи планети. Навпаки, це підкреслено відособлена, елітарна галузь господарювання, домінуючий шар глобальної економіки, що представляє її практично автономний верхній поверх.

З реаліями даного космосу найбільшою мірою пов'язані, звичайно ж, Сполучені Штати, проте і тут існують достатньо серйозні суперечності. Інтернаціональний космос (природна вотчина НВО і ТНК, але, перш за все, - мир банківських і фінансових мереж), що розширюється, поступово знаходить все велику свободу, у все що менш піддається регулюванню середовищу. І хоча цей метарегион все ще має певну географічну прив'язку, системний центр, проте по самій своїй специфіці, суті, характеру діяльності він - транснационален. Проявляючи власне історичне целеполаганіє, віртуальний континент оперує сенсами, здатними вступати в конфлікт з цілями і цінностями всіх земних регіонів, включаючи материнський - північноатлантичний.

Новий полюс миру прагнути охопити своєю мережею координат всі інші геоекономічні простори і континенти, узяти їх під владний контроль, майстерно об'єднавши в єдину ієрархичную і добре керовану конструкцію.

Кінець ХХ сторіччя – закінчення періоду біполярної визначеності і ясності глобальної гри на шахівниці “позолоченого миру ялтинського Хельсінкі”. Проте в результаті гучних і широко відомих подій виявилася зламаною не тільки звична вісь Захід-Схід, але стає надбанням минулого також брехлива простота конструкції Північ-Південь. Правда, можна сказати ще точніше: осі ці не зламалися, а - розщепнулися.

Модель нового світобудова носить, по суті, гексагональний, шестигранний характер (і в цьому сенсі вона многополярна). У її склад входять (звичайно, зовсім не на рівних - і в цьому сенсі вона однополярна) такі регіони, як північноатлантичний, тихоокеанський, євразійський і “південний”, розташований переважно в районі індоокеанськой дуги. А також два транснаціональні простори, що далеко виходять за рамки звичної географічної картографії.

Розколюється на різнорідні частини знайомий нам Північ. Його особливістю, основним нервом стає штабна економіка Нової Півночі. З тією або іншою мірою ефективності вона зараз визначає ті, що діють на планеті правила гри, регулює контекст економічних операцій, стягуючи, таким чином, з світової економіки вельми специфічну ренту.

Найтіснішим чином пов'язана з транснаціональним континентом і спекулятивна, фантомна постекономіка Квазі-півночі, що витягує прибуток з неравновесності світового середовища, але в ній же що знаходить дивну, турбулентну стійкість.

Не менш яскравою характеристикою північного ареалу є вражаючий результат інтенсивної індустріалізації епохи Нового і новітнього часу – тобто геоекономічний Захід. Тут створено особливе національне багатство: розвинена соціальна, адміністративна і промислова інфраструктура, що забезпечує створення складних, наукоємких, оригінальних виробів і зразків (свого роду “високотехнологічного Версаче”), значна частина яких потім тиражується, - частково в процесі експорту капіталу - в інших регіонах планети.

Географічно дані простори поки що багато в чому “зшиті”, проте їх стратегічне целеполаганіє і історичні задуми вже помітно різняться, а де в чому і протіворечат один одному. Тут прихована підоснова багатьох непростих і актуальних сюжетів. Цікавий, наприклад, внутрішній, геоекономічний сенс просування НАТО на схід, що дає шанс високотехнологічної промисловості Заходу, що випробовує в даний час серйозні утруднення, знайти друге дихання, забезпечивши себе “фронтом роботи” близько 100-120 млрд. доларів.

І, нарешті, новою геостратегічною реальністю став той, що знаходиться в перехідному, хаотізірованном стані пострадянський мир, поховавши під уламками планової економіки колись могутній полюс влади - колишній Схід. Як ні позначай “сухопутний океан” Євразії: Російська імперія або СРСР, СНД або нові незалежні держави – це, безумовно, своєрідна мир-економіка, багато в чому ще непізнана terra incognita. Її поліфонічний організм, прийшовши в хаотичний рух на рубежі тисячоліть, перебуває зараз в болісних сутичках, і, не виключено, - готується пред'явити миру в наступаючому столітті що йде з глибини соціальних розломів і суспільних трансформацій якийсь досі невідомий “російський проект”.

Очевидно втратив єдність також світовий Південь, колишній Третій мир, представлений в сучасній картографії декількома автономними просторами. Так, масове виробництво як системообразующий чинник (у геоекономічному сенсі) поступово переміщається з північноатлантичного регіону в азіатсько-тихоокеанський. Тут, на неосяжних просторах Великого тихоокеанського кільця - що включає і такий нетрадиційний компонент, як вісь Індостан-латінськая Америка формується другий промисловий простір планети - Новий Схід, в якомусь сенсі що прийшов на зміну комуністичної цивілізації, заповнюючи біполярний вакуум, що утворився з її розпадом.

Здобич сировинних ресурсів – це як і раніше специфіка країн Півдня (багато в чому мусульманських або із значною частиною мусульманського населення), розташованих переважно в тропіках і субтропіках, - переважно в районі Індоокеанськой дуги. Будучи кровно зацікавлені в перегляді існуючої системи розподілу природної ренти, члени цього геоекономічного макрорегіону терпляче чекають свого часу пік, поволі, дуже поволі, але все таки що наближається у міру вичерпання існуючих запасів природних ресурсів. Або - раптового, стрибкоподібного розвитку іншою сприятливою для виробників сировини стратегічної ситуації або ініціативи.

У довготривалій перспективі Південь прагне також до встановлення нового екологічного порядку, солідарізіруясь з державами планети, що хоч і позбавленими крупних запасів природних копалин, проте володіють могутнім біосферним потенціалом.

Одночасно на задвірках цивілізації формується ще один, вельми непростий персонаж - архіпелаг територій, уражених вірусом соціального хаосу, що поступово перетворюється на самостійний стратегічний пояс Нового світу - Глибокий Південь. Це як би “перекинутий” транснаціональний мир, чиє буття визначене тіньовою глобалізацією асоціальних і прямо кримінальних тенденцій різної етіології. Тут можна було б перераховувати багато що. Але, мабуть, досить згадати всього два факти, щоб віднестися до проблеми серйозно: безпрецедентне розграбування в рамках “трофейної економіки” пострадянського простору і суму оцінки фахівцями щорічного обороту наркрокартелей в 300-500 млрд. доларів.

При цьому Глибокий Південь в своїх відверто асоціальних проявах фактично змикається з фінансовою еквілібристикою Квазі-півночі, укупі з ним породжує єдиний еклектичний простір, що існує за рахунок вельми своєрідної цивілізаційної ренти - планомірного розкрадання національного багатства, створеного працею багатьох поколінь людей. В результаті оптимістичні схеми пост-індустріального співтовариства виглядають такими, що вельми зблякнули. А у ряді випадків вони поступаються місцем непривабливої реальності цивілізаційного регресу і де-индустриализации, відтворення”, що “звужується, - цього грізного симптому глобальної кризи, що насувається на планету. На земній кулі можна налічити приблизно три десятки територій, де затверджується повсякденність перманентних конфліктів і відчаю, відбувається розпад політичних, економічних і правових інститутів, руйнується сама основа стабільної організації суспільства. Сучасна економіка так само як і політичне міроустройство переживає зараз глибоку внутрішню мутацію. Під колишньою назвою, “ярликом” формується якийсь новий феномен, політекономія XXI століття, квінтесенцією якої стає інволюційний шлях від капіталу до ренти, від класичного індустріального господарства Нового і новітнього часу до витонченого механізму витягання надприбутка у вигляді різноманітних геоекономічних рентних платежів.

Світова економіка, змикаючись з сучасним міроустройством, поступово починає бути схожим на відому багатоярусну “китайську кулю”, зовнішня оболонка якої - транснаціональний метарегион, що існує за рахунок організації глобального ринку (на зразок державного), стягуючи з світового господарства свого роду прихований податок, дань, визначаючи правила гри, форсований розвиваючи одні галузі і “гасячи” інші. Нарешті, активно упроваджуючи віртуальні схеми неоекономічеськой практики, витягуючи прибуток з витончених форм кредиту і управління ризиками (тобто, уміло маніпулюючи категоріями часу і вірогідності).

Немов знаменита стрічка Мебіуса, ця зовнішня оболонка плавно переходить у власний трансрегиональную “виворіт”, одержуючий свою “чорну” ренту на шляхах прямого привласнення і проїдання ресурсів цивілізації. Усередині ж кулі в тій або іншій послідовності розташовуються інші геоекономічні світи-простори: що спеціалізуються на перерозподілі гірської або біосферної ренти; на ренті інноваційною і технологічною в її різних модифікаціях. Що ці народжуються з піни і крові ХХ століття світи - суб'єкти нового геоекономічного світобудова. Бути персонажем в глобальній грі, осмислено брати участь в ній означає добре уявляти собі інтереси того або іншого економічного полюса миру, прагнучого з максимальною ефективністю реалізувати свою фундаментальну специфіку. Але, залишивши за рамками розгляду гіпотетичні цілі слабких на сьогоднішній день гравців (як, наприклад, прагнення Півдня добитися встановлення нового міжнародного економічного і екологічного порядку), кинемо все ж таки побіжний погляд на строкатий спектр реально працюючих стратегічних ініціатив. На планеті фактично йде інтенсивне змагання різних по духу і сенсу геоекономчеськіх концептів.

Нового світового порядку – організуючого складну систему планомірного розподілу і перерозподіл життєво важливих ресурсів планети, видів економічної діяльності і сукупного світового доходу.

Неконтрольованого розвитку (“невидима рука ринку”), що переростає в неоліберальную метафізику, пов'язану з мережевим характером кредитно-грошових трансакцій, примарними табунами “гарячих грошей” і суб'єктивними інтересами фінансових операторів у все більш стохастічном, спонтанному, сверх-откритом мирі віртуальної реальності.

Паліативної структурної перебудови, тобто адаптації різних сегментів світової економіки до потреб глобального ринку в рамках його північноцентричної конфігурації (по даному шляху пішли велика частина країн Африки і Латинської Америки, а також пострадянській Євразії, включаючи Росію).

Концепції неосоциального стійкого розвитку, що формується, що сполучає економічну діяльність з імперативом рішення ряду назрілих екологічних і соціальних проблем, але що несе в собі також отруйне насіння “екофашизма”.

Все це співіснує з різними варіантами ідеології неопротекционізма, включаючи сучасні модифікації ідеї “великого простору” чи у формі “нового регионалізма” або дівелопменталізма - специфічній стратегії розвитку Східної Азії і т.д.

Періодично відроджується до життя (будучи одночасно пов'язаною з інтересами міжнародного військово-промислового комплексу) концептуалістіка форсованого надрозвитку, що робить ставку на науково-технічний прорив, підтриманий бюджетними вливаннями і потужністю державної машини, а також - на творчі ресурси цивілізації як центральний чинник сучасного виробництва.

Нарешті, з підвищенням вірогідності розвитку повномасштабної фінансово-економічної кризи знов починають обговорюватися разнообразнниє концепти активного держрегулювання, автаркії і мобілізаційних схем управління.

Проте дальня межа і вища межа стратегічної думки - це все ж таки організація найновішого контексту - магістральний напрям соціального планування, покликаний забезпечити оптимальну преадаптацію до твореної реальності Нового світу.

Власні цілі переслідує і темний двійник цивілізації, активно утілюючий проект демодернізациі, послідовно перекручувавши соціальні і економічні механізми, формуючи сприятливе для себе середовище, здатне забезпечити безперешкодну надексплуатацію природи і деконструкцию цивілізації. Такі нові риси глобальної архітектури. Вона поки не є ні чіткою, такою, що ні остаточно сформувалася, ні навіть в якихось своїх частинах несуперечливої. На відміну від достатньо стійких меж звичної державно-адміністративної карти планети контура геоекономічного атласу миру носять хиткий, несфокусований і до того ж - враховуючи паралельне буття регіональних і транснаціональних просторів - тривимірний характер.

Не виявився остаточно і вектор розвитку більшості суб'єктів посткомуністичного миру. Мобілізаційна, адміністративна модель економіки, в цілому покинувши межі даного “великого простору”, продовжує існувати на деяких його частинах і осколках, а також в латентних і неявних формах. Вона ж часом стучить в двері разом з конструктивістськими проектами майбутнього облаштування планети. Наприклад, у разі різкого загострення тих або інших глобальних проблем, або плавного переходу до системного, “адміністративно-планового” регулювання всього контексту глобальної ринкової економіки, або ж, навпаки, - її колапсу в результаті реалізації радикальних сценаріїв розвитку світової фінансово-економічної кризи.

Pax Economicana, нове геоекономічне міроустройство людського універсуму, все більш примушує зважати на себе, зважати на свою специфіку при стратегічному аналізі і плануванні ближніх і дальніх горизонтів розвитку. Суперництво усередині нового покоління міжнародних систем і історичних проектів вже зараз є джерелом колізій, принаймні, не менш значущих і доленосних, чим традиційні форми конфліктів між країнами і народами планети. В результаті зіткнення систем цінностей і життєвих пріоритетів, планів бажаного світобудова і схем взаємодії геоекономічних регіонів народжується Новий світ III тисячоліття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]