Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з курсу “Облік податків і подат....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
605.7 Кб
Скачать
    1. Адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів)

Контролюючими органами є:

- органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби;

- митні органи - щодо мита, акцизного податку, податку на додану вартість, інших податків, які відповідно до податкового законодавства справляються у разі ввезення (пересилання) товарів і предметів на митну територію України або територію спеціальної митної зони або вивезення (пересилання) товарів і предметів з митної території України або території спеціальної митної зони.

      1. Податкова звітність та строки її подання

Податкова звітність становить систему взаємопов’язаних узагальнених показників, щодо визначення податкового зобов’язання по сплаті податків, які відображають результати діяльності підприємства за звітний період. Вона складається шляхом підрахунку, групування і спеціальної обробки даних первинних документів про господарські операції.

Податкова звітність – це сукупність дій платника податків (або особи, яка її представляє) та податкового органу по складанню, веденню та здачі документів встановленої форми, що містять відомості про результати діяльності платника податку, його майнового стану та фіксують процес нарахування податку, а також суму яку належить сплатити до бюджету.

Нарахування та сплата будь - якого виду податку чи збору (обов’язкового платежу) передбачає здійснення належним чином обліку та розрахунку, результати яких відображаються у в відповідній формі податкової звітності. Формами податкової звітності є:

  1. Податкова декларація (Додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною);

  2. розрахунок;

  3. Митні декларації прирівнюються до податкових декларацій для цілей нарахування та/або сплати податкових зобов’язань.податкові повідомлення.

Залежно від тривалості базового податкового звітного періоду передбачена уніфікація строків подання податкової звітності.

Податкова звітність надається до податкових органів за строками:

  • протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового місяця;

  • протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового кварталу (півріччя);

  • протягом 60 календарних дні, що настають за останнім днем звітного року, крім декларацій з доходів фізичних осіб, термін подання яких – до 1 квітня року, що настає за звітним.

Податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Кодексом, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу державної податкової служби в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу державної податкової служби не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного цією статтею.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених Кодексом.