Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.10.Основи організації радіаційного, хімічного....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

4.10 "Затверджую"

Заступник начальника СДПЧ-8

м.К-Каширський

л-нт служби цивільного захисту

В.В.Гордійчук

“ 10 “ грудня 2011 р.

План-конспект

на проведення заняття із Радіаційного, хімічного захисту

( вид підготовки )

з особовим складом IV – го караулу СДПЧ – 8 м.К-Каширський на 13.12.11р.

( найменування органу управління, підрозділу )

Тема: Основи організації радіаційного, хімічного та біологічного захисту особового складу і населення .

( назва теми )

Навчальна мета: Вдосконалення знань.

( постановка мети заняття )

Час: 1 год.

( в академичних годинах: 1 година – 45 хвилин )

Місце проведення: Учбовий клас. ( вказується місце проведення заняття )

Навчально-матеріальне забезпечення: план-конспект .

( перелічується технічні засоби навчання, плакати, посібники і т.п.,що використовуються під час проведення заняття )

Література:

  1. Сильнодіючі отруйні речовини. - К.: ВМІ УВМА, 1996. – 62 с.

  2. Наказ МНС України від 22.04.2003 року № 119 .

( перелічується література, використана при підготовці до проведення заняття )

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1. Організаційний момент – 5 хв.

  • перевірка присутніх;

  • оголошення теми і мети занять, питань, які мають вивчатися.

2. Контроль знань – 5 хв.

  • перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

Питання та їх короткий зміст

Методичні вказівки

Радіаційна, хімічна і біологічна (РХБ) захист є видом бойового забезпечення, організується і здійснюється з метою послабити вплив на підрозділи вражаючих факторів зброї масового знищення, руйнування (аварій) радіаційно, хімічно і біологічно небезпечних об'єктів, високоточного та інших видів оружия.К заходів радіаційного, хімічного і біологічного захисту, проведеним взводом (відділенням, екіпажем), відносяться:

радіаційна, хімічна і біологічна розвідка та контроль;

оповіщення та попередження підрозділів про радіоактивне, хімічному і біологічному зараженні;

використання засобів індивідуального та колективного захисту, захисних властивостей місцевості, техніки та інших об'єктів;

спеціальна обробка особового складу, озброєння і військової техніки, знезараження ділянок місцевості, об'єктів і споруд;

аерозольне протидія засобів розвідки і управління зброєю супротивника;

застосування радіопоглинаючих матеріалів і маскувальних пінних покриттів.

Завдання радіаційного, хімічного і біологічного захисту виконуються силами і засобами взводу (відділення, екіпажу) з використанням табельних коштів у всіх видах тактичних дій, в різних умовах обстановки, у будь-який час року і доби. При цьому найбільш складні і специфічні задачі, що вимагають особливої підготовки особового складу і застосування спеціальної техніки, виконуються частинами (підрозділами) радіаційного, хімічного і біологічного захисту.

Радіаційна, хімічна і біологічна розвідка організується і проводиться в цілях отримання даних про факт, масштабах радіоактивного, хімічного і біологічного зараження і фактичної радіаційного, хімічного і біологічного обстановки, визначення необхідності використання засобів індивідуального та колективного захисту. Вона здійснюється з використанням бортових (переносних) приладів радіаційного, хімічного і біологічного розвідки. Дані про радіаційного та хімічного обстановці наносяться командиром підрозділу на карту (схему) і передаються старшому командиру.

Радіаційний і хімічний контроль організується і проводиться в цілях отримання даних для оцінки боєздатності підрозділів (з радіаційного фактору), визначення необхідності використання засобів індивідуального та колективного захисту та проведення спеціальної обробки.

Оповіщення та попередження підрозділів про радіоактивне, хімічному і біологічному зараженні організовуються і проводяться з метою своєчасного прийняття заходів захисту від впливу радіоактивних, отруйних, інших токсичних речовин і біологічних засобів.

З отриманням попередження про безпосередню загрозу і початку застосування супротивником зброї масового ураження особовий склад продовжує виконувати поставлене завдання і переводить кошти захисту в положення "напоготові". З отриманням попередження про свої ядерні удари особовий склад до вказаного часу приймає всі заходи

Використання засобів індивідуального та колективного захисту, захисних властивостей місцевості, техніки та інших об'єктів організується і здійснюється в цілях захисту особового складу від вражаючих факторів ядерних вибухів, отруйних, інших токсичних речовин і біологічних засобів.

Засоби захисту, захисні властивості місцевості та інших об'єктів використовуються особовим складом підрозділів:

з отриманням сигнали про безпосередню загрозу і початку застосування зброї масового ураження, руйнуванні (аварії) радіаційно, хімічно і біологічно небезпечних об'єктів, радіоактивне, хімічному і біологічному зараженні;

при виявленні ознак поразки особового складу і зараження озброєння, військової техніки та інших об'єктів радіоактивними, отруйними, іншими токсичними речовинами і біологічними засобами.

Спеціальна обробка особового складу, озброєння і військової техніки, знезараження ділянок місцевості, об'єктів і споруд організовуються і проводяться з метою ліквідації їх радіоактивного, хімічного і біологічного зараження і виконуються силами підрозділів з використанням табельних коштів спеціальної обробки, а також частинами (підрозділами) радіаційного, хімічного і біологічного захисту.

Спеціальна обробка може бути частковою і повною. Часткова спеціальна обробка проводиться особовим складом з використанням табельних коштів без припинення виконання бойових завдань, повна - після їх виконання за рішенням вищого командира силами частин (підрозділів) радіаційного, хімічного і біологічного захисту в районах спеціальної обробки. При необхідності повна спеціальна обробка може проводитися в бойових порядках. При проведенні часткової спеціальної обробки обробляються ті заражені поверхні, з якими може стикатися особовий склад, при проведенні повного - вся зовнішня поверхня озброєння і техніки. Спеціальна обробка внутрішньої поверхні проводиться у всіх випадках.

Знезараження ділянок місцевості, фортифікаційних споруд проводиться частинами радіаційного, хімічного і біологічного захисту, а в окремих випадках - особовим складом взводу (відділення, екіпажу).

Аерозольне протидія засобів розвідки і управління зброєю супротивника організується і проводиться для зниження можливості виявлення і розпізнавання наших підрозділів (об'єктів) супротивником і ефективності його ударів високоточним та іншими видами зброї.

Аерозольне протидія засобів розвідки і управління зброєю супротивника проводиться при підготовці тактичних дій, в ході виконання поставлених завдань, як правило, вкомплексе з заходами тактичної маскування військ, а в деяких випадках і самостійно з використанням димових шашок, димових гранат, запальних димових патронів, термічної димової апаратури танків і бойових машин піхоти. Застосування радіопоглинаючих і маскувальних пінних покриттів організується і проводиться для зниження можливості виявлення і розпізнавання озброєння і військової техніки радіолокаційними і тепловізійними засобами розвідки супротивника, яке виконується шляхом використання підрозділами спеціальних чохлів і накидок, а також нанесенням радіопоглинаючих лакофарбових і маскувальних пінних покриття на поверхню озброєння і військової техніки за допомогою спеціальних засобів військ РХБ захисту і ремонтновосстановительных частин в призначених районах.

Прочитати

Дати під запис

Прочитати

Закріплення вивченого матеріалу – 5 хв.

Питання для закріплення:

  • основні види та особливості психічних процесів.

Підбиття підсумків – 5 хв.

- вказати на питання, які потребують підвищеної уваги;

- оголосити оцінки;

- відповісти на запитання.