Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
individualnaya_rabota.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
92.16 Кб
Скачать

Вступ

Індивідуальна робота є невід'ємною частиною навчального процесу й основою пізнавальної діяльності студента. Освоєння курсу відповідно до програми передбачає самостійне опрацювання студентом літературних джерел, вивчення теоретичних питань тем, виконання практичних завдань.

Методичні вказівки для виконання індивідуальної роботи містять: методичні поради до вивчення матеріалу з теми „Аналіз фінансового стану підприємства” та практичні завдання до цієї теми.

Мета практичного завдання – навчити студентів самостійно користуватися джерелами інформації базового підприємства, поглибити і закріпити знання теоретичних основ і набути навички проведення фінансового аналізу.

Робота виконується за даними ф.№1 „Баланс”. В роботі необхідно проаналізувати фінансову стійкість підприємства та його платоспроможність (табл. 1, 2). Виконані по кожній задачі аналітичні розрахунки необхідно супроводжувати конкретними висновками та пропозиціями щодо поліпшення фінансового стану базового підприємства.

До роботи додається баланс базового підприємства, дані якого використовувалися в роботі.

Робота друкується на ПЕОМ на стандартних аркушах паперу формату А-4 з одного боку листа, оформляється і зброшуровується. Шрифт повинен бути 12 або 14, а міжрядковий інтервал – не більше 1,5.

1. Практичні завдання

За даними балансу необхідно розрахувати показники фінансової стійкості (табл. 1) та платоспроможності базового підприємства (табл. 2). Зробити відповідні висновки за результатами аналізу.

Таблиця 1

Аналіз фінансової стійкості підприємства

Показники

На початок періоду

На кінець періоду

Відхилення

Коефіцієнт автономії (незалежності)

Коефіцієнт фінансування

Коефіцієнт постійного капіталу

Коефіцієнт вартості необоротних активів у майні підприємства

Коефіцієнт вартості оборотних активів у майні підприємства

Коефіцієнт вартості реального основного капіталу у майні підприємства

Показник чистих оборотних коштів (ЧОК)

Показник власних оборотних коштів (ВОК)

Коефіцієнт маневрування

Коефіцієнт закріплення ВОК (ЧОК) у матеріальних запасах

Таблиця 2

Аналіз платоспроможності (ліквідності) підприємства

Показники

На початок періоду

На кінець періоду

Відхилення

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності

2. Коефіцієнт проміжної ліквідності

3. Коефіцієнт загальної ліквідності

2. Методичні поради до вивчення матеріалу з теми „Аналіз фінансового стану підприємства”

Фінансова стійкістьце такий стан фінансових ресурсів підприємства, за якого раціональне розпорядження ними є гарантією наявності власних коштів, стабільної прибутковості та забезпечення процесу розширеного відтворення. Фінансова стійкість — один із головних чинників, що впливає на досягнення підприємством фінансової рівноваги та фінансової стабільності.

Недостатня фінансова стійкість підприємства може призвести до його неплатоспроможності, а надлишкова — сприятиме створенню «зайвих» запасів та резервів, у зв’язку з чим зростуть витрати на їх утримання, спостерігатиметься недоотримання прибутку та гальмування темпів економічного розвитку підприємства.

На фінансову стійкість підприємства впливає ціла низка чинників. У світовій і вітчизняній обліково-аналітичній практиці розроблена система показників, що характеризують фінансову стійкість підприємства (табл.3).

У ринковій економіці, коли можлива ліквідація підприємств унаслідок їх банкрутства, одним з найважливіших показників фінансового стану є ліквідність.

Ліквідність балансу — це рівень покриття зобов'язань підприємства його активами, строк перетворення яких на гроші відповідає строкам погашення зобов'язань.

Основні показники ліквідності (табл.4):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]