Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізкультура.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
38.24 Кб
Скачать
  1. Перелік вправ для дітей другого року життя

Після року дітей привчають до групових занять. Групи состоят з 6-8 чоловік, тривалість занять у межах 10-12 хвилин. З 1 року до 1, 5 років дітей навчають ходити в прямому напрямку по доріжці, дошці; підніматися по похилій дошці, піднесеною одним кінцем від підлоги на 10-15 см (ширина 25 см, дліной 1,5-2 м) ; сходити на ящик заввишки 10 см; переступати через мотузку, палку, підняту над підлогою на 5-10 см або лежить на підлозі. Лазити, підповзає, влезать на драбину висотою в 1 м чергується і приставним кроком. Кидати мячі.

Примірний комплекс вправ для дітей у віці від 1 року до 1 м. 2 міс.

1. Ходьба «зграйкою» за вихователькою до 1 хв.

2. Ходьба до мети, до яскравої іграшці по доріжці 2 рази.

3. Перешагіваніе через палицю, яка лежала на підлозі 2-3 рази.

4. Сходження на ящик заввишки 5-10 см - 2 рази.

5. Підповзання під мотузку - 2 рази.

6. Катання великого м'яча 2-3 рази.

7. Ходьба «зграйкою» до I хв.

Вправи, які рекомендуються для дітей у віці від 1 року до 1 р. 2 місяців

а) вправи для рук, плечового пояса і в киданні.

1. Кидання великого м'яча. Спонукати дитину кидати м'яч 2-ма руками. Кидання вниз великого м'яча з положення стоячи (на прохання сестри), дитина кидає вниз великий м'яч, який тримає обома руками. ПОВТ. 2-3 рази.

2. Кидання малих м'ячів в далечінь в положенні стоячи.

3. Катання великого м'яча в задньому напрямку (сестра садить 2-4 дітей на килимок, сама сідає навпроти них на відстані 40-50 см і катає великий м'яч по черзі кожній дитині. При цьому вона називає дітей по імені і говорить «лови м'яч і кати до мене»). ПОВТ. 2-3 рази.

4. Розгойдування великого м'яча, що знаходиться в висячої сітці (сестра садовить навколо м'яча 2-4 дітей. На прохання «штовхни м'яч» кожна дитина по черги відштовхує м'яч обома руками). ПОВТ. 2-3 рази.

5. Штовхання і катання великого м'яча в певному направлені в положенні сидячи на підлозі.

б) вправи для тулуба і в лазінні.

1. Перелазання рачки через колоду (сестра садить 3-4 дітей по один бік колоди, з іншого боку кладе яскраві іграшки і просить детей перелізти через колоду, взяти іграшки і принести їй.) ПОВТ. 2-3 рази.

2. Підповзання під столик або полку з наступним випрямлення тулуба. (Діти стають па рачки і повзуть за іграшкою під столик або палицю, підняту на висоту 30-35 см. від підлоги. Потім іграшку кладуть на табурет висотою 45 см, і дитина встає, щоб взяти її). Повторення. 2-3 рази.

З. Проповзання через 1-2 обруча з подальшим випрямляння тулоба (на підлозі 1-2 обруча. У полі зору дитини кладуть на підлогу яскраву іграшку н дитина повзе до неї через обручі. Потім іграшку кладуть на табурет висотою 45 см. на расстоніі 1-2 м від обруча і дитина встає, щоб взяти її). Повторення. 2-3 рази.

4. Лазіння по приставний драбинці. (Діти вибігають приставним шагом на 3-4 перекладини. На перших порах сестра допомагає дітям словесної інструкцією правильно чергувати руку і ногу, а пасивних дітей вона стимулює, поміщуючи яскраву іграшку у верхньої перекладини). Повторити 1-2 рази.

5. Залазити на диван висотою 40 см і злізання з нього. (Сестра ставить близько дивана перекинутий догори дном ящик і спонукає дитину залазити на диван за допомогою цього ящика. Потім допомагає дитині спуститися). Повторення. 2-3 рази.

6. Лазіння по драбинці-драбині висотою 1 м або за приставний драбинці висотою 1 м, прикріпленою гачками до поручнів гірки. Повторити 2-3 рази.

в) Вправи для ніг

1. Присідання, тримаючись за круглу палицю обома руками (сестра держить за середину палицю і кличе до себе 2-4 дітей. Діти стають по обидва сторони від сестри і охоплюють палицю зверху обома руками. Сестра каже «сядемо», діти присідають, опускаючи палицю, сестра каже «встанемо», діти разом з сестрою піднімають, піднімаючи палицю). Повторити 2-3 рази.

2. Присідання, тримаючись за обруч обома руками.

3. Присідання (сестра допомагає 2-3 дітям стати зручніше, кладе на підлогу біля ніг кожної дитини однакові іграшки і говорить кожній дитині, називаючи його але імені: «візьми брязкальце і встань». Діти присідають, піднімають іграшку і знову стають). Повторити 2-3 рази.

4. Піднімання випрямлених ніг до палички з положення лежачи на спині (сестра тримає паличку на висоті випрямлених ніг дитини і пропонує ему дотягнутися до палички, ногами: «Дістань паличку ногами!). Вправа виконується всіма дітьми 2-3 рази.

5. Підйом по драбинці гірки, спочатку злегка тримаючись рукою за перила, а потім не дотримуючись. Повторення. 2-3 рази.

6. Піднятися на ящик заввишки 10-15 см і зійти з нього.

Примітка: 5-6-е вправи можна використовувати і як вправ для вдосконалення рівноваги.

Вправи в ходьбі і рівновазі

1. «Візьми іграшку» (перші самостійні кроки при стимуляції яскравою іграшкою і словесної інструкцією. Сестра стоїть попереду дитини і манить його до себе яскравою іграшкою. Дитина робить 4-8 кроків).

2. Ходьба по містку. Дитина ходить по містку, тримаючись за перила однією рукою або без допомоги рук.

3. Вільна ходьба до мети (іграшки на стільці висотою 45 см) на відстані 3-6 м.

4. Ходьба в прямому направлення на відстань до 10 м (сестра, стоять проти дитини на відстані 10 м, підкликає його до себе. Дитина проходить цю відстань не зупиняючись).

5. Ходьба за підтримки за палицю 2-4 дитини одночасно 0,5-1хв.

6. Ходьба за каталці і ходьба самостійна при стимуляції показом іграшок і мовою. 1/2-1 хв.

7. Ходьба по накреслене доріжці в прямому напрямку (сестра пропонує дитині пройти по доріжці і взяти іграшку).

8. Ходьба по лежить на підлозі доріжці (з клейонки) (сестра підводить дитини до переднього краю доріжки. У протилежного кінця - іграшка).

9. Ходьба по розкладеним кубиках з великою опорою. (Дорослий держить дитини за ручки і допомагає ходити по кубиках (10х10х10), наступаючи на кожен кубик і злазячи з нього. «Давай походимо по кубиках, діти подивляться, як хорошо ходить Віра »).

Примірний комплекс вправ для дітей у віці 1г. 3 міс. - До 1г. 6 міс.

1. Ходьба зграйкою за сестрою.

2. Відштовхування і розхитування м'яча (м'яч 15-20 см, підвішений в сітці на рівні піднятих вгору рук дитини). «Штовхни м'яч, штовхни ще». Повтор 3-4 рази.

3. Нахили вперед (сидячи на килимі. «Підніми кубики високо, тепер покладеш їх подалі до туфельок. Сядь прямо, знову підніми кубики високо, а тепер заховай їх за спинку. Де ж кубики? Покажи їх »). Повторення. 2 рази.

4. Пролезаніе в обруч. (1-2 обруча поставити на підлогу по один сторону дитина по інший - яскрава іграшка. Спонукати дитину пролізти через обручі, взяти іграшку, покласти на стілець) - 2 рази.

5 Ходьба по похилій дошці 2-3 рази.

6. Гра «наздожени собачку».

7. Ходьба зграйкою 1 хв.

Вправи, які рекомендуються для дітей у віці від 1 року 3 місяців до 1 року 6 місяців

а) Вправи для рук, плечового пояса і кидання

1. Кидання малих м'ячів вдалину у положенні стоячи. Повторити 2-3 рази.

2. Відштовхування і розгойдування («штовхни м'яч, штовхни сильніше»). Повторити 2-3 рази.

3. Кидання м'яча великого вниз з положення стоячи (2-3 рази.)

4. Катання великого м'яча зі ската гірки (Сидячи на гірці, діти по черзі опускають з ската великий м'яч). Повторити 2-3 рази.

5. Катання малих м'ячів з похилої дошки, піднесеною одним кінцем на висоту 35-40 см від підлоги. Повторити 2-3 рази.

6. Кидання малих м'ячів в горизонтально розташовану мета. на підлогу ставиться кошик діаметром 60 см або ящик. Діти, стоячи в окресленому на полу колі на відстані 20-30 см від мети, кидають у неї по 2-3 м'ячі.

7. Відштовхування м'яча руками, з положення лежачи на животі.

8. Прокотити м'яч під мотузкою.

9. Катання м'яча один одному.

б) Вправи для тулуба і в лазінні

1. Повзання рачки по дошці, що лежить на підлозі. (Сестра підкликає дітей і спонукає їх проповзти по дошці). Повторити 2-3 рази.

2. Проползаніе через 2 обруча з подальшим випрямляння.

3. Підповзання під лавку за іграшкою.

4. Пролезаніе під гімнастичну лаву.

5. Повзти за «втікає» мотузкою.

6. Переповзання через лавку за іграшкою.

7. Залізати на гімнастичну драбинку за допомогою дорослого.

8. Влазити в ящик і вилізти з нього.

9. Залізати на гірку на четвереньках приставним або чередующімся кроком.

10. Перелізти через предмет - мотузку, гімнастичну скамейку.

11. Нахил вперед, сидячи на стільці. («Підніми м'ячики високо, теперь їх поклади подалі до туфельок. Сядь прямо, знову підніми м'ячики високо, а тепер заховай їх за спину. Де ж м'ячики, покажи їх? »). Повтор 2-3 рази.

в) Вправи для ніг

1. Присідання і вставання за підтримки за обруч 2-мя руками.

2. Присідання, тримаючись за круглу палицю.

3. Піднімання випрямлених ніг до торкання палички з положення лежачи на спині.

г) Вправи в ходьбі і рівновазі

1. Ходьба по доріжці з клейонки (сестра підводить дитину до кінці доріжки, у протилежної її кінця кладе яскраву іграшку і просить дитину принести її). Повторити 2 рази.

2. Ходьба по лежить на підлозі дошці (за словесною інструкції при стимуляції іграшкою дитина самостійно проходить по дошці вперед, повертається і йде назад приставним або чергується кроком). Повторити 2-3 рази.

3. Ходьба по похилій дошці.

(Дитина проходить вгору по дошці, повертається і йде назад приставним або чергується кроком). Повторити 2 рази.

4. Піднятися на ящик і спуститися з нього. Повторити 2 рази.

5. Ходьба по горизонтальній ребристою дошці (гуськом).

6. Ходьба через предмети (кубики, палиці, обручі).

7. Ходьба за м'ячем.

8. Ходьба навколо обруча.

Рухливі ігри.

1.«Біжи до мене ».

2. «Дожену-наздожену».

3. «Доженете м'яч».

4. «Горобчика».

Дітей у віці з 1,5 до 2 років поєднують у групи по 8-10 дітей. Їх треба вчити ходьбі по похилій площині висотою 15-20 см (шириною 20-25 см), сходити на ящик заввишки 15 см і сходити з нього. Переступати через палку, підняту на 12-18 см від підлоги. Лазити, підповзає, залазити на драбину висотою 1,5 м. Кидати м'ячі в горизонтальну ціль діаметром 60 см, на відстані 60-70 см.

Примірний комплекс вправ для дітей у віці від 1,5 до 2 лет.

1. Ходьба зграйкою за вихователькою.

2. «Пташенята махають крилами» (спонукати дитину виконувати вправи словами: «Підніми руки в сторони, а тепер помахай ними, як пташки крилами»). Повторити 3-4 рази.

3. Нахил тулуба вперед (спонукати дитину, перехиляючись через палицю, підняти кеглі, словами «візьми кеглі і підніми їх високо, а тепер положи на підлогу»). 2-4 рази. ,

4. Переступання через палицю (висота 12-18 см) спонукати дитину переступити словами: «вище ногу піднімай, не зачепись палиці»). Повторити 2-3 рази.

5. Кидання малих м'ячів в корзину (відстань 40-70 см) Повторіть 2-3 рази.

6. Ходьба зграйкою до 1 хвилини.

Вправи, які рекомендуються для дітей у віці від 1,5 до 2 років

а) Вправи для рук, плечового пояса і в киданні

1. Гра «Сховай прапорці» - (сидячи на стільчиках) підняти високо вгору і заховати їх під стільчики.) Повторити 3-4 рази.

2. Рухи руками з допомогою гімнастичних палиць. Повторити 3-4 рази.

3. «Птахи махають крилами». Передача м'яча один одному. (Сидячи на лавці в один ряд) м'яч передають обома руками поруч сидить дитині по колінах. Повторіть 2-3 рази.

4. Підняти руки вгору (сидячи на лавці), опустити. Повторити 2-3 рази.

5. Витягнути руки вперед, опустити (сидячи на стільчику).

6. Заховати руки за спину, покласти на коліна (сидячи на лавочці).

7. Кинути м'яч у вертикальну ціль - діаметр - 60 см, мета на висоті витягнутих рук дитини.

8. Скачувати великі м'ячі зі ската.

9. Кидати однією рукою (і правою і лівою) маленькі м'ячі у горизонтальну мета - діаметр кошика 60 см, що знаходиться на рівні грудей на відстані 50-70 см.

10. Катання великого м'яча у напрямку один до одного.

11. Прокотити м'яч під мотузкою або палицею.

б) Вправи для тулуба і в лазінні

1. Піднімання випрямлених ніг до гімнастичної палиці, лежачи на килимку.

2. Нахили тулуба вперед (візьми кеглі і підніми їх високо, а тепер поклади на підлогу). Повторення. 3 рази.

3. Присідання (лежачи на спині на підлозі. Присідання, тримаючись за палицю). Повторити 2-4 рази.

4. Гра «Сховай кубики». (Сидячи на килимку - нахил тулуба вперед й випрямлення). Повторити 3-4 рази. Діти сидять півколом на килимку, сестра роздає по 2 кубики. «У всіх є кубики? Покажіть мені, підніміть їх. А тепер їх покладіть подалі до туфельок »(І т. д.).

5.Підповзання під дошку (палицю, мотузку), підняту від підлоги на висоту 25-ЗОсм. з подальшим випрямляння тулуба. Повторити 3-4 рази.

6. Подлізання під лаву рачки.

7. Лазіння по драбинці - драбині висотою 2,5 м.

8. Перелізання через колоду з положення сидячи. Сестра подзивает до деревині, всю групу дітей і пропонує їм перелізти через нього хто як може, взяти на підлозі м'ячі і покласти їх у скриньку. Діти перелазять через колоду, опираючись руками і перекидаючи ноги (і назад).

9. Гра «Маленькі і великі».

підповзання під палицю, мотузку з подальшим випрямляння. Нахил тулуба вперед, перехиляючись через палицю або мотузку. Сестра зміцнює на стойках круглу палиці на рівні кульшового суглоба дитини (40-45 см від пола). На підлогу кидає по 2 іграшки (кеглі) для кожної дитини, підкликає дітей та пропонує їм перегнутися через палицю і взяти з підлоги іграшки. - «А тепер підніміть їх високо, високо». Повторити 2 рази.

10. Залізати на гімнастичну драбинку за допомогою дорослого.

11. Залізти в ящик і вилізти з нього.

12. Перелізти через предмет - мотузку, гімнастичну скамейку.

13. Повзання по гімнастичній лавці.

14. Вползаніе в обруч або обручі.

15. Переповзти рачки між двома паралельно положеннимі мотузками.

16. Повзання рачки навколо обруча.

17. Повзти за «втікає» мотузкою.

18. Встати на лавку і зійти.

в) Вправи для ніг

1. Присідання, тримаючись за спинку дитячого стільчика «Сховай за стільчиками, щоб нас ніхто не« побачив ». Діти, де ви? Встаньте, покажітесь »-діти встають. Повторити 2-3 рази.

2. Присідання, тримаючись за круглу палицю. Сісти і лягти, держась за палицю. Сестра тримає за середину круглу палку довжиною 1,5-2 м, діти становятся по обидві сторони від сестри і обхвачують обома руками зверху палицю. Сестра каже: «Сядемо», діти всі разом сідають на килимку, не випускаючи з рук палкі, при слові «ляжемо», діти всі разом, тримаючись за палицю, лягають. Повторити 3-4 рази.

3.Перешагіваніе через палицю або мотузку. (2-3 дітей одновременно підходять до кия переступають через неї, потім повертиваются і перешагівают назад). Повторити 3 рази.

4. Присідання, тримаючись за гімнастичну палицю. Повторити 3 раза. 5. Переступання через ряд перешкод. Повторити 3 рази. 6. Сходження на ящик заввишки 15 см. 7. Присідання з положення стоячи в парі з паличками або кольцамі в руках. 8. Підйом на лавку.

г) Вправи в ходьбі і рівновазі

1. Ходьба «зграйкою» за сестрою.

2. Ходьба по похилій дошці (один кінець дошки піднято на висоту 20-25 см. Дитина проходить по дошці вгору, дійшовши до кінця дошки, повертається і йде вниз приставним або чергується кроком). Пов. 2-3 рази.

3. Ходьба по ребристою дошці.

4. Ходьба з піднятими в боки руками по похилій дошці.

5. Гра «Доженемо собачку» - підвищення емоційного тонусу і загальний фізіологічне вплив на весь організм.

6. Переступання через палицю або мотузку, розташовану горизонтально, на висоті 12-18 см.

7. Ходьба по «цеглинці» (дерев'яних брусків). На підлогу кладуть 6 «цегли» на відстані 8-10 см один від одного у вигляді доріжки. Діти один за другом крокують по «цеглин» приставним або чергується кроком. Повторити 1-2 рази.

8. Ходьба по накреслені на підлозі доріжці. На підлозі креслити дорожка довжиною 2 м і шириною 40 см. Діти «низкою» проходять по ній, не наступаючи на межу. Повторити 2-3 рази.