Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет водного господарства та природокористування

кафедра менеджменту

Індивідуальна робота

З дисципліни: «Соціально-економічне дослідження галузі»

На тему:

«Житлове будівництво»

Виконала:

студентка ФМ, МО – 31

Радзевич Ольга

Перевірила:

Клюха О.О.

Рівне – 2011

Зміст

Вступ…………………………………………………………………….…………3

1. Територіальна структура житлового будівництва …………………………..4

2. Кількісна характеристика галузі……….... …………………………………...8

Висновки………………………………………………………………………....15

Список використаної літератури……………………………………………..…16

Вступ

Будівельна галузь є однією з найважливіших галузей народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні. Важливість цієї галузі для економіки будь-якої країни можна пояснити наступним чином: капітальне будівництво, напевне, як ніяка інша галузь економіки, створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей народ­ного господарства. Економічний ефект від розвитку цієї галузі полягає у мультиплікаційному ефекті коштів, вкладених у будівництво.

Ринок житлового будівництва – це важлива складова споживчого ринку, оскільки задоволення потреби у житлі є однією із ключових матеріальних умов життя людини.

Залежно від цілей і рівня дослідження поняття „житло ” можна вживати для позначення житлової одиниці, житлового багатоквартирного будинку, житлового фонду будь-якого територіального утворення (району в місті, міста, регіону, країни).

Основна функція житла – забезпечити людині сприятливе середовище

проживання, що визначає якість життя. Вагоме значення ринку житлового

будівництва як сектора економіки підтверджується його значною часткою у валовому національному продукті та високим рівнем надходжень до бюджету від продажу об’єктів будівництва. Тому для обґрунтування напрямів формування державної та регіональної політики стосовно функціонування ринку житлового будівництва є потреба у визначенні його потенціалу.

Сьогодні в Україні будівництво перебуває в занепаді: основні фонди зношені майже на 60 %, у середньому на одну родину вони втричі менші ніж в Росії і вчетверо - ніж у Литві. Порівняно із західноєвропейськими країнами матеріальна база України в 3-5 разів менша стосовно житла, в 4-5 разів щодо культури та спорту, удвічі щодо науки та в 5-6 разів щодо медицини.

  1. Територіальна структура житлового будівництва

На сьогоднішній день у містах України існує 1120 будівельних об'єктів, які знаходяться на різних етапах робіт - від проекту до завершення будівництва. Але, все ж, активні будівництва складають основну масу - 839 будівництв розпочато в країні. Звичайно, не всі з них активні, частка замороженого будівництва, на жаль, все ще становить досить вагома. Але про тенденції її скорочення говорять усі експерти будівельної галузі. Кількість ще не реалізованих проектів (281 об'єкт) говорить про те, що планів з будівництва житлової міської нерухомості досить багато. Знову ж таки, не всі вони будуть реалізовані, але потенціал на сьогоднішній день проглядається.

Розглянемо Житлове будівництво у Львові у січні-вересні 2011 року

У Львові цього року досягнуто приросту введення в експлуатацію житла. У

січні-вересні 2011 року в обласному центрі обсяги введеного житла зросли на 38,6% у порівнянні з відповідним періодом попереднього року (у січні-вересні 2010 року спад склав 47,8%).

За січень-вересень здано в експлуатацію 167 нових житлових будинків загальною площею 151,9 тис.м2. На Львів припадає 46% збудованого в області житла.

Введення в експлуатацію житла у січні-вересні, тис. Кв. М загальної площі

Приріст відбувся за рахунок активізації будівництва багатоквартирних житлових будинків, введення в дію яких зросло у 2,5 раза. Натомість, населенням введено в експлуатацію індивідуального житла на чверть менше, ніж у січні-вересні 2010р. На індивідуальне житлове будівництво у Львові припадає третина збудованого житла, тоді як загалом в області майже 60%

Введення в експлуатацію житла

Кількість квартир, одиниць

Загальна площа, тисші2

січень-вересень 2011р.

січень-вересень 2010р.

2011р.

2010р.

Житлові будинки - усього

1465

765

151,9

109,6

Індивідуальні будинии

147

272

52,0

69,6

Багатоквартирні будинки

1318

493

99,9

40,0

У січні-вересні цього року в обласному центрі здано в експлуатацію 1465 квартир, що майже вдвічі більше, ніж за дев’ять місяців 2010 року. Середня площа однієї новозбудованої квартири становила 95 м2 загальної площі.

2.Кількісна характеристика галузі

Кількісна характеристика житлових умов дозволяє визначити рівень забезпеченості населення житлом. Щільність заселення характеризується середньодушовою забезпеченістю житловою площею. Показник ізольованості житла залежно від завдань дослідження може бути виражений у вигляді процентного співвідношення чисельності сімей та одинаків, що мають окрему квартиру, до загальної кількості сімей та одинаків (коефіцієнт посімейного розселення), або у вигляді відношення квартир, що заселені однією сім'єю до загальної кількості заселених квартир (коефіцієнт ізольованості жител).

Для повноти характеристики житлових умов населення необхідно оцінити економічні умови користування житлом, тобто визначити витрати населення, пов'язані з користуванням квартирою. Поряд з абсолютним показником житлових витрат та їх питомою вагою в доходах сім'ї, обчислюють відносний показник — коефіцієнт житлових витрат — в якому береться до уваги чисельність сімей.

Середня забезпеченість населення житлом у розрахунку на одного жителя в містах становить 20.5 м2 загальної площі, а в сільській місцевості — 24.4 м2. Краща забезпеченість населення житлом у міських поселеннях Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Київської і Черкаської областей, а в сільській місцевості - у Вінницькій, Київській, Черкаській, Хмельницькій, Кіровоградській, Чернігівській, Житомирській, Полтавській, Сумській і Дніпро­петровській областях.

Рейтинг міст України за вартістю міського житла 1 Київ 2 Одеса 3 Дніпропетровськ 4 Севастополь 5 Харків 6 Сімферополь 7 Львів

Кількість міських житлових об'єктів Україну Будівництво житлових об'єктів 839 Проекти житлових об'єктів 281 Всього 1120 Як ми вже зазначили вище, саме в Києві зосереджено найбільш активне будівництво житла, воно становить 29% від усіх об'єктів країни. На другому місці будівництво в містах Криму (Севастополь, Ялта, Сімферополь ), тут знаходиться 12% всіх об'єктів, що будуються Україні. Третє місце за будівництвами Одеси і міст Одеської області - 8% всіх об'єктів країни. Решта міст ведуть менш активне будівництво нових квадратних метрів.

Серед основних тенденцій у будівництві міського житла в Україну можна виділити наступні: - Будівництво житлових комплексів, суміщених з офісною, торговельною або розважальною складовою; - Розвинена інфраструктура в житловому комплексі: будівництво своїх шкіл, садочків, спорт-клубів (у житлових комплексах класу «еліт»), супермаркетів, аптек, відділень банку (у всіх типах житлових комплексів); - Наявність паркінгу, як для мешканців будинку, так і гостьового; - Квартири з вільним плануванням (можливі не при будь-яких видах будівництва); - Наявність пентхаусів на останніх поверхах (у житлових комплексах класу «еліт») і т.д

Таблиця 1