Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3-10-2 год.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

2. Хімічні властивості води.

Хімічно чиста вода являє собою найпростішу стійку сполуку гідрогену(водню) з оксигеном (киснем), має хічну формулу H2O. Хімічно чиста вода в природі майже ніколи не зустрічається. Її можна одержати тільки лабораторним шляхом. Природна вода є добрим розчинником і завжди містить у собі завислі і розчинні речовини. Хімічний склад природних вод поділяється на 6 груп:

- головні іони;

-розчинені гази;

-біогенні речовини;

-мікроелементи;

-органічні речовини;

-забруднювальні речовини

Гази і органічні речовини зустрічаються у воді у вигляді молекул, солі у вигляді іонів, деякі біогенні і органічні сполуки у вигляді колоїдів.

До головних іонів солей відносяться негативно заряджені іони (аніони): хлоридний (Cl), сульфатний(SO4), гідрокарбонатний (HCO3), карбонатний (CO3); позитивно заряджені іони (катіони): магнію, кальцію, натрію, калію. Сумарний вміст у воді розчинених солей (концентрація) характеризується мінералізацією. За вмістом солей природні води поділяються : прісні - менше 1%0 проміле (проміле- 1 тисячна частина будь якої речовини), солоноваті 1-25 %0, солоні (морської солоності) 25-50%0 і високосолоні (розсоли)- понад 50%0.

За переважанням аніону природні води поділяються на три класи: гідрокарбонатний, сульфатний і хлоридний; за переважанням катіону на 3 групи: кальцієву,магнієву і натрієву.

Річкові води переважно відносяться до гідрокарбонатного класу кальцієвої групи.

Підземні води до сульфатного класу і магнієвої групи.

Води океанів і морів до хлоридного класу і натрієвої групи.

Концентрація катіонів кальцію та магнію обумовлює загальну твердість води (сума мг/екв. іонів Ca i Mg в одному літрі води). Залежно від загальної твердості розрізняють воду дуже м’ягку до 1,5 мг/екв м’ягку 1,5-3, помірно тверду 3-6, тверду 7-9 і дуже тверду понад 9. З розчинних газів найбільше значення мають кисень і вуглекислий газ. Природні води збагачуються на кисень як за рахунок надходження його з атмосфери так і в результаті виділення його водною рослинністю в процесі фотосинтезу. Втрата кисню у воді пов’язана з процесом окислення органічних речовин (бродіння, гниття) органічних решток , а також виділення його в атмосферу. До групи біогенних речовин відносять сполуки азоту фосфору заліза і кремнію. Ці речовини потрапляють у воду з атмосфери, ґрунту а також при розкладанні органічних сполук. Мікроелементами називаються речовини, які знаходяться у воді у кількості менше 1 мг/л. Багато з них необхідні для життєдіяльності організмів, але підвищення концентрації їх у воді може перетворити воду на отруту. До мікроелементів відносять бром, йод, барій, фтор, так звані важкі метали цинк, кобальт, свинець, ртуть та ін.

В природних водах завжди є органічні речовини котрі являють собою продукти розпаду різних організмів (рослин і тварин).

3. Фізичні властивості води.

В природі вода зустрічається в трьох агрегатних станах - рідкому, твердому, газоподібному. Кожен з них характеризується певними фізичними властивостями. Перехід води з одного агрегатного стану в інший зумовлюються температурою і тиском.

До основних фізичних властивостей води відносяться: питома теплоємність - кількість теплоти необхідної для нагріву одиниці маси води на один градус. Внаслідок великої теплоємності вода нагрівається і охолоджується повільніше ніж повітря. Води океанів, морів, озер та річок поглинають (акумулюють) при нагріванні величезну кількість тепла яка при зниженні температури виділяється в атмосферу. Здатність води накопичувати великі запаси теплової енергії дозволяють згладжувати різкі температурні коливання на поверхні землі в різні пори року і протягом доби, отже вода є основним регулятором теплового режиму нашої планети.

Питома теплота пароутворення (випаровування) кількість теплоти необхідної для перетворення одиниці маси води в пар.

Питома теплота плавлення льоду кількість теплоти, необхідної для перетворення одиниці маси льоду при температурі плавлення та нормальному тиску у воду.