Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voronova.finansovoepravo.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

§ 5. Фіксований сільськогосподарський податок

Держава ставить своєю ціллю полегшити податковий тиск на виробників сільськогосподарської продукції, цінуючи їх важку працю і ще недостатню механізацію сільськогосподарського виробництва. Експеримент зі сплатою фіксованого сільськогос­подарського податку у кількох районах різних регіонів Украї­ни показав, що зниження податкового тиску на сільськогоспо­дарського виробника несе користь як платникам податку, так і державі. Із 1 січня 1999 р. на підставі Закону України від 17 грудня 1998 року фіксований сільськогосподарський податок було введено на території всієї України1. Цей Закон і прийня­та на його основі постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок справляння і обліку фіксованого сільськогосподарського податку" від 23 квітня 1999 р, № 658 ввели для сільгосппрацівників один вид подат­ку — фіксований сільськогосподарський. Наказом Державної податкової адміністрації України від 27 квітня 1999 р. № 230 затверджено Порядок розрахунків фіксованого сільськогоспо­дарського податку і заповнення його форми.

За діючим законодавством фіксований сільськогосподарсь­кий податок сплачують:

  • сільськогосподарські підприємства різних організаційно-пра­вових форм, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом, переробленням та збутом сільськогосподарсь­кої продукції, в яких сума виторгу, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продукції її переробки за попередній рік, перевищує 75 від­сотків загальної суми валового доходу підприємства. Якщо валовий дохід від діяльності буде меншим, платник з наступ­ного звітного періоду буде сплачувати звичайні податки;

  • власники земельних ділянок та землекористувачі, які вироб­ляють товарну сільськогосподарську продукцію, крім влас­ників та землекористувачів земельних ділянок, переданих для ведення особистого підсобного господарства, будівниц-

5 тва та обслуговування жилого будинку, господарських бу­дівель, садівництва, будівництва дач, для городництва, сі­нокосіння та випасу худоби. Фіксований податок заміняє сплату:

Про фіксований сільськогосподарський податок. Закон України від 17 грудня 1998 р. № 320 // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 5-6. — Ст. 39.

274

Л. К. Воронова

Фінансове право України 275

  • податку на прибуток підприємств;

  • плати за землю;

  • податку з власників транспортних засобів та інших само­хідних машин і механізмів;

  • комунального податку;

  • збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету;

  • збору на обов'язкове соціальне страхування;

  • збору на обов'язкове пенсійне страхування;

  • збору за спеціальне користування природними ресурсами (вода для потреб сільського господарства);

  • плати за придбання торгового патенту на здійснення торго­вельної ДІЯЛЬНОСТІ.

Якщо платник фіксованого сільськогосподарського податку займається ще й Іншими видами діяльності, він повинен вести облік фінансових результатів від цієї діяльності окремо від сільськогосподарської і сплачувати податок на прибуток на за­гальних підставах1.

Об'єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь, переданих у власність сільськогосподарському виробни­ку, користування, у тому числі на умовах оренди.

Ставка податку з 1 га сільськогосподарських угідь встанов­люється у відсотках до їх грошової оцінки, яка була проведена на ! липня 1995 р. відповідно до Методики, затвердженої Ка­бінетом Міністрів України у таких розмірах:

  • для ріллі, сінокосів і пасовиськ — 0,5,

  • для багаторічних насаджень — 0,3,

  • для земель водного фонду (для вирощування і відлову риби у внутрішніх водоймах)— 1,5 відсотка.

Платники податку самі роблять обчислення суми фіксова­ного сільськогосподарського податку І подають розрахунок у податковий орган за місцем свого знаходження до 1 лютого поточного року.

Податок сплачується щомісяця до 20 числа наступного мі­сяця у розмірі однієї третини квартального платежу. На кож­ний квартал річна сума податку розділена на: І квартал—10 відсотків; II квартал—10 відсотків; III квартал — 50 відсот­ків; IV квартал — 30 відсотків.

Див.; Налоговое право / Под ред. Н.П.Кучерявенко. — С 463.

Суми податку надходять на окремий рахунок Державного Казначейства в районах за місцем розташування земельної ді­лянки. Відділення Державного Казначейства розподіляють одер­жані кошти за бюджетами І позабюджетними фондами.

Фіксований сільськогосподарський податок введено до 31 грудня 2009 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]