Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ind_zavd13.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

Термін відрядження

Код країни

Фракт, євро

Середній термін, дні

Kod_kr

Frakt

Termin

100

3700

16

200

2600

13

300

4000

13

400

4500

15

500

3200

16

600

3300

16

700

5600

18

800

1250

8

900

3600

12

Таблиця 4

Довідник країн

Код країни

Країна

Kod_kr

Kraina

100

Франція

200

Німеччина

300

Швеція

400

Норвегія

500

Голандія

600

Бельгія

700

Англія

800

Польща

900

Італія

І. Створити на окремих аркушах книги табличного MS Excel два вихідних документа, використовуючи вхідні таблиці. Для їх створення необхідно виконати наступні дії:

  1. Ввести назву таблиці та сформувати “шапку”:

  • для першого документа назва таблиці - “Використання коштів на відрядження”, назви стовпців: Державний номер автомобіля, ПІП водія, Країна, Дні відрядження, Витрати на відрядження. Елементи поля ПІП водія будуються на основі конкатенації поля Прізвище та першої літери полів Ім'я та По-батькові. Поле Дні відрядження розраховується як різниця початкового та кінцевого терміну відрядження. Поле Витрати на відрядження розраховується як сума двох полів Кошти на відрядження за кордон та Кошти на відрядження по Україні.

(Примітка: якщо кошти на відрядження вимірюється у валюті інших держав, то необхідно їх перевести у гривневий еквівалент).

  • для другого документа назва таблиці - “Аналіз виробничої діяльності автотранспортного підприємства”, назви стовпців: Країна, ПІП водія, Термін відрядження початок, Термін відрядження кінець, Витрати на відрядження, Фракт, Коригуючий коефіцієнт фракта, Дохід. Елементи поля ПІП водія будуються аналогічно полю ПІП водія, що описано у попередньому пункті. Розрахункове поле Витрати на відрядження будується аналогічно полю Витрати на відрядження попереднього пункту. У поле Коригуючий коефіцієнт фракта заноситься коефіцієнт 1,3, якщо Дні відрядження не перевищують середнього терміну днів, в іншому випадку  заноситься коефіцієнт 1. Розрахункове поле Дохід розраховується: Фракт* Коригуючий коефіцієнт фракта  Витрати на відрядження.

  1. Використовуючи необхідні прямі посилання, формули та функції, сформувати перший рядок даних вихідного документа. Для цього необхідно скористатись такими правилами:

    • у комірки, ідентифікатори яких збігаються з ідентифікаторами даних таблиці “Відрядження” ввести прямі посилання (використати відносну адресацію);

    • Дані клітин ідентифікотори яких збігаються з ідентифікаторами даних таблиць “Довідник водіїв”, “Довідник країн”, “Термін відрядження” одержати, використовуючи функцію ВПР(.). Вміти виконувати такі функції пошуку: ПРОСМОТР(.), та ИНДЕКС(.) у поєднанні з ПОИСКПОЗ(.);

    • Дані стовпця ПІП водія сформувати скориставшись функціями СЦЕПИТЬ(.), ЛЕВСИМВ(.) та ВПР(.).

    • Дані стовпця Коригуючий коефіцієнт фракта сформувати скориставшись функцією ЕСЛИ(.).

  1. Використовуючи автозаповнення, сформувати повністю вихідний документ. Вихідний документ повинен містити кількість записів однакову з кількістю рядків таблиці “Відрядження ”.

  2. У вихідній таблиці створити рядки з проміжними та підсумковими результатами (перед цим необхідно скопіювати таблицю вихідного документа на окремий аркуш книги табличного процесора MS Excel).

  • для першого вихідного документа провести сортування та групування по стовпцю Державний номер автомобіля. Проміжні та підсумкові результати додати для полів Дні відрядження та Витрати на відрядження.

  • для другого вихідного документа провести сортування та групування по стовпцю Країна. Проміжні та підсумкові результати додати для полів Витрати на відрядження та Дохід.

  1. Виконати оформлення таблиць лініями та кольором.

ІІ. Використовуючи майстер діаграм:

  • На основі підсумкових даних документу “Аналіз виробничої діяльності автотранспортного підприємства” створити кругову діаграму об’ємного типу, яка відображає витрати на відрядження по країнах  місцях відрядження. На діаграмі показати значення витрат на від ряження та відокремити від загального масиву сегмент з найбільшим обсягом витрат.

  • На основі підсумкових даних документу “Використання коштів на відрядження” створити стовпчикову діаграму (гістограму) з двома осями, відобразивши на ній розподіл по автомобілях обсягів витрат на відрядження та часу (днів) використання автомобіля під час відряджень. На діаграмі показати назви осей та розмірності прив’язаних до них даних.

III. Виконати аналіз даних першої вихідної таблиці.

  1. Використовуючи Автофільтр, відобразити дані про автомобілю Державний номер якого “199-48 КА”.

  2. Використовуючи Автофільтр, відобразити дані по Бельгії за квітень місяць.

  3. Використовуючи Автофільтр, відобразити дані про відрядження кількість днів яких перевищує 14.

  4. Виконати пункти 1-3, застосувавши Розширений фільтр. Результати фільтрації Розширеного фільтру відобразити в окремих таблицях.

  5. Використовуючи Розширений фільтр з обчислювальним критерієм, відобразити дні відрядження кількість яких перевищує середній термін відрядження. Для побудови критерію фільтрації скористатися функцією СРЗНАЧ(.). Результати фільтрації подати у вигляді таблиць з такими полями: Державний номер автомобіля, Дні відрядження, Витрати на відрядження.

ІV. На окремому аркуші книги табличного процесора MS Excel виконати аналіз даних за допомогою Майстра зведених таблиць (команда Данные/Сводная таблица). Зведену таблицю побудувати на основі даних другої вихідної таблиці без проміжних та підсумкових результатів.

  • Сформувати наступний макет зведеної таблиці:

  • Поля Термін відрядження початок, Термін відрядження кінець та Найменування торгівельної марки перенести у область рядків.

  • Поле ПІП водія перенести у область сторінки.

  • Поля Коригуючий коефіцієнт фракта та Дохід перенести у область даних. Для поля Коригуючий коефіцієнт фракта знайти середнє значення кожної групи, а для поля Дохід − максимальне значення.

  • Згрупувати по кварталах дані поля Термін відрядження початок.

Б. За допомогою системи управління базами даних MS Access створити програмне забезпечення, що відображає діяльність оптової торговельної бази по реалізації молочної продукції.

І. Розроблення на основі індивідуального задання концептуальну, логічну та фізичну модель предметної області (таблиці предметної області наведені в завданні А).

ІІ. Створення власної бази даних.

  1. У режимі Конструктор визначити структуру кожної з таблиць бази даних відповідно до варіанта завдання таким чином:

    1. ввести поля для кожної таблиці;

    2. для кожного поля вказати тип даних;

    3. визначити властивості полів та ключові поля.

Створити схему даних власної бази даних. Встановити зв’язки між таблицями.

Ввести дані в таблиці.

ІІІ. Побудова запитів для відбору, пошуку та формування інформаційної бази.

  1. На основі запитів на вибірку побудувати динамічний набір записів, що містять:

    1. Інформацію про закордонні відрядження водіїв Чумаченка і Бурія, середній термін відрядження яких не перевищує 13 днів. Динамічний набір записів повинен містити поля: Державний номер автомобіля, Прізвище водія, Країна, Середній термін відрядження, Витрати на відрядження.

Поле Витрати на відрядження розраховується як сума двох полів Кошти на відрядження за кордон та Кошти на відрядження по Україні. (Примітка: якщо кошти на відрядження вимірюється у валюті інших держав, то необхідно їх перевести у гривневий еквівалент).

    1. Інформацію про відрядження за кордон взимку 2005 року. Динамічний набір записів повинен містити поля: Державний номер автомобіля, ПІП водія, Країна, Витрати на відрядження, Фракт, Коригуючий коефіцієнт фракта, Дохід.

Елементи поля ПІП водія будуються на основі конкатенації поля Прізвище та першої літери полів Ім'я та По батькові. У поле Коригуючий коефіцієнт фракта заноситься коефіцієнт 1,3, якщо Дні відрядження не перевищують середнього терміну відрядження, в іншому випадку  заноситься коефіцієнт 1. Розрахункове поле Дохід розраховується: Фракт Коригуючий коефіцієнт фракта Витрати на відрядження.

    1. Дані про відрядження водіїв, що мають найбільшу кількість днів відрядження (кількість записів не повинна перевищувати п’яти). Динамічний набір записів складається з таких полів: ПІП водія, Країна, Витрати на відрядження, Дохід.

    2. Інформацію про закордонні відрядження за певний період часу, рекламні заходи. Дата відрядження (початковий та кінцевий терміни) повинна задаватися під час виконання запиту у вигляді параметра, передбачити також можливість отримання інформації для всього періоду часу. Динамічний набір записів повинен мати поля: Державний номер автомобіля, ПІП водія, Країна, Початок відрядження, Кінцевий термін відрядження.

    3. Дані, в яких термін відрядження більше відповідного середнього терміну відрядження. Динамічний набір записів складається з таких полів: Державний номер автомобіля, ПІП водія, Країна, Дні відрядження.

Поле Дні відрядження розраховується як різниця полів кінцевого терміну відрядження та початкового терміну.

Визначити дані про закордонні відрядження водіїв за останні дні, за основу взяти кінцевий термін відрядження. Кількість останніх днів має вводитись у вигляді параметра. Динамічний набір записів складається з таких полів: ПІП водія, Країна, Початок відрядження, Кінцевий термін відрядження.

  1. На основі групових запитів знайти інформацію, яка визначає:

    1. Для всіх країн загальну кількість днів відрядження та загальний дохід (назва країни повинна вводитися під час виконання запиту у вигляді параметра, передбачити можливість отримання інформації про всі країни).

    2. Для всіх водіїв загальну кількість днів відрядження та загальний дохід за деякий місяць деякого року (значення параметрів для розрахункових полів Рік та Місяць, що будуються по полю Дата впровадження, повинні вводитися під час виконання запиту).

  2. На основі перехресного запиту отримати дані про терміни відрядження водіїв за кордон, які б відображалися у таблиці:

Назва країни

Бурій М.П.

Чумаченко А.І.

Англія

Загальний термін відрядження

Загальний термін відрядження

Швеція

Загальний термін відрядження

Загальний термін відрядження

  1. Використовуючи зовнішнє об’єднання між таблицями та запитами, визначити назву країн, до яких не було відряджень за обраний період часу. Нижній та верхній проміжки часу повинні вводитися під час виконання запиту у вигляді параметрів.

  2. Модифікація даних за допомогою запитів-дій.

    1. Збільшити середній термін відрядження на 5 днів до країни, назва якої повинна задаватися під час відкриття запиту.

    2. З таблиці Відрядження видалити записи, в яких термін закордонного відрядження перевищує середній термін днів. До видалення даних зберегти в окремій таблиці Прострочений термін відрядження записи, що підлягають видаленню.

IV. Для введення, модифікації та перегляду даних створити такі форми:

    • Форму Країни для введення та модифікації даних таблиці Довідник країн.

    • Форму Водії для введення та модифікації даних таблиці Довідник водіїв.

    • Форму Термін відрядження для введення та модифікації даних таблиці Термін відрядження.

    • Ієрархічну форму Країни та відрядження для перегляду даних таблиць Довідник країн та Термін відрядження.

    • Ієрархічну форму Дані про відрядження для одночасного введення, модифікації та перегляду даних таблиць Довідник водіїв, Відрядження. На головній формі розмістити елементи управління, пов’язані з полями форми Водії та підпорядковану форму Дані про відрядження.

На підпорядкованій формі Дані про відрядження передбачити елементи управління, що відповідають елементам управління таблиці Відрядження. Також на підпорядкованій формі розмістити такі елементи управління:

Обчислювальне поле Витрати на відрядження розраховується як сума двох полів Кошти на відрядження за кордон та Кошти на відрядження по Україні. (Примітка: якщо кошти на відрядження вимірюється у валюті інших держав, то необхідно їх перевести у гривневий еквівалент).

Поле Коригуючий коефіцієнт фракта розраховується за таким правилом: у поле Коригуючий коефіцієнт фракта заноситься коефіцієнт 1,3, якщо дані поля Дні відрядження не перевищують середнього терміну днів, в іншому випадку  поле Коригуючий коефіцієнт фракта заноситься коефіцієнт 1.

Розрахункове поле Дохід обчислюється за формулою: Фракт · Коригуючий коефіцієнт фракта  Витрати на відрядження.

Розрахункові поля Загальна кількість відряджень, Витрати на відрядження в цілому, Загальний дохід відображають підсумкову інформацію про закордонні відрядження водіїв, їх витрати та загальний прибуток від відряджень.

Н а підпорядкованій формі також міститься кнопка Термін відрядження, вмикання якої призводить до появи однойменної форми, де відображаються дані про фракт і середній термін відрядження обраної країни.

    • Ієрархічну форму Відрядження водіїв для перегляду даних, в якій містяться елементи управління, аналогічні елементам управління форми Термін відрядження і таблиці Відрядження (тільки в розрізі полів Державний номер автомобіля і Код країни) та елемент управління поле зі списком Водій  для перегляду інформації про водіїв, що відправляються у відрядження. Список будується по допоміжному запиту і містить розрахункове поле, яке є конкатенацією поля Прізвище та першої літери полів Ім’я та По батькові таблиці Довідник водіїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]